Ikväll är det nedsläpp i U18-VM och därför är det hög tid att ge er läsare lite extra kött på benen inför mästerskapet som vimlar av lovande spelare. 

Sverige åker till ett efterlängtat mästerskap med en hel del förväntningar på sig, inte minst tack vare att man är regerande mästare. Våren 2019 ägde U18-VM rum i Sverige med Örnsköldsvik och Umeå som spelorter och där blev det stor succé med seger i finalen mot Ryssland som grädde på moset. Sedan dess har spelarna vandrat vidare till de lite större landslagen och därför ska vi kanske inte dra allt för stora växlar av att det blev guld den gången.

Den gången hade Sverige flera stjärnor (om man nu kan kalla en fjunig tonåring för stjärna) men den här gången får man nog förlita sig mer på att hela laget ska hålla hög klass. Bland nyckelspelarna finns backen Simon Edvinsson som gjort en fin säsong där han fått värdefull speltid i Västerås men det har även blivit en del matcher hemma i Frölunda. 18-åringen är den svensk som rankas högst av NHL-scouterna, och mycket talar för att han kommer väljas ganska tidigt i den första rundan i sommarens draft. Så lär även fallet bli för Fabian Lysell, den skicklige wingspelaren har gjort en del fina insatser i Luleå den här säsongen och hockeysiten Eliteprospects rankar honom som nummer tio inför draften.

Precis som vanligt rankas Kanada som en av de största favoriterna, senast det begav sig blev det “bara” brons och det är absolut ingenting som duger för de hockeytokiga supportrarna. Den gången förlitade man sig mycket på Peyton Krebs som vann den interna skytteligan, men nu känns det mer osäkert vem som ska leda laget till framgång. En spelare som lönnlöven hoppas extra mycket på är Brandt Clarke, en av världens främsta i sin årgång (-03) som tippas väljas tidigt i sommarens NHL-draft och som gjort en väldigt fin säsong i den slovakiska ligan.

Sedan måste vi även nämna supertalangen Connor Bedard som bara är femton år gammal men som ändå lyckats slå sig in i landslaget. Forwarden har gjort succé i WHL men inledde faktiskt säsongen i Sverige där det blev spel i HV71:s olika juniorlag. Den spelaren går utan tvekan mot en ljus framtid.

Bland de övriga spelarna som tippas få många blickar på sig hittar vi Nikita Chibrikov, det ryska landslagets kapten. 18-åringen gjorde debut på seniornivå redan förra säsongen och i vinter har den unge forwarden även fått chansen att spela en del i KHL med SKA St Petersburg. Ska Ryssland bli ett land att räkna med i VM måste Chibrikov vara på sitt bästa spelhumör.

Precis som vanligt nämns även USA som en möjlig guldkandidat och visst åker man till VM med ett starkt lag, det vi dock ska lägga på minnet är att samtliga spelare håller till i  juniorligor (USHL, USDP) som inte riktigt håller samma klass som exempelvis OHL. Det finns trots det en del riktigt lovande spelare i truppen, inte minst Sasha Pastujov som varit väldigt bra den här säsongen och som gjorde åtta poäng i U17-VM förra vintern.

SVERIGES TRUPP I U18-VM 
Målvakter
Viggo Andrén
Carl Lindbom
Hugo Hävelid
Backar
Simon Aho
Anton Olsson
Oskar Asplund
Simon Edvinsson
Mattias Hävelid
Elias Salomonsson
Victor Sjöholm
Simon Forsmark
Forwards
Liam Dower Nilsson (Lagkapten)
Arvid Eljas
Noah Hasa
Joel Holmli
Gabriel Kangas
Fabian Lysell
Oliver Moberg
Ludwig Persson
Simon Robertsson
Isak Rosén
Albert Sjöberg
William Strömgren
Arvid Sundin
Noah Östlund

SVERIGES MATCHER
Måndag, 26 april
Sverige – Belarus (23:00)
Onsdag, 28 april
Sverige – Kanada (03:00)
Torsdag, 29 april
Sverige – Schweiz (23:00)
Lördag, 1 maj
Sverige – Lettland (23:00)

SÅ SPELAS SLUTSPELET
Måndag, 3 maj 

Kvartsfinaler
Onsdag, 5 maj
Semifinaler
Torsdag, 6 maj
Bronsmatch
Final

Sveriges matcher sänds på svenskhockey.tv

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här