Världsmästerskapet är inne i sin gruppspelsfas men har redan börjat ta form. 

Så sent som i början av veckan var det dags för invigning av U18-VM i Frisco, Texas, men vi har redan hunnit se mängder av både intressanta och underhållande matcher. Inte minst ur svensk synvinkel.

Småkronorna inledde mästerskapet genom att besegra Belarus med 5-1 i en match där många saker var positiva, inte minst målvaktsspelet. Bara ett dygn senare hade varken lagets målvakter eller utespelare någonting att vara positiva över, Kanada körde över det svenska laget med hela 1-12. Det var Sveriges största förlust någonsin på den här nivån och något som skulle kunna skapa en hel del jobbiga tankar inför resten av gruppspelet.

I gårdagens match mot Schweiz verkade dock förlusten vara som bortglömd, för där stod Sverige för en på många sätt väldigt bra insats. Det blev visserligen “bara” 3-1 i en ganska jämn match, men defensiven fungerade mycket bättre och andra perioden var lagets bästa hittills i turneringen. Den kan man ta med sig inför fortsättningen.

– Vi startade inte matchen som vi ville i första perioden, men tog vara på våra chanser i powerplay i andra och kämpade hårt i tredje, sa forwarden Noah Hasa till IIHF.com efter slutsignalen.

Under inledningen av mästerskapet finns det vissa lag som utmärkt sig lite extra, inte minst nyss nämnda Kanada. Laget har vunnit samtliga matcher och på så sätt visat de övriga att man blir att räkna med. Ryssland förlorade visserligen mot Finland men har i övrigt gjort bra ifrån sig, duon Nikita Chibrikov och Matvei Michkov toppar poängligan och målvakten Sergei Ivanov har också visat framfötterna. Vi kan även konstatera att Kanada är turneringens bästa lag i boxplay medan Belarus varit mest effektiva i powerplay. Sverige är rankade som femma i båda spelformerna men är sämst av samtliga när det kommer till målvaktsspelet. Något som till stor del beror på att man släppte in så många mål i förlusten mot Kanada.

Ikväll är det åter dags för det svenska laget att ge sig ut på isen, den här gången står Lettland för motståndet och det borde kunna bli en man där Sverige får mycket tid i offensiv zon. Lettland hade förmodligen inga höga förväntningar inför VM men är nog ändå ganska besvikna med starten, det har blivit tre raka förluster och rivalmötet mot Belarus blev det ett tungt nederlag med hela 1-6. Glädjeämnet hittills har varit insatsen mot Kanada, det blev visserligen förlust (2-4) men där hängde man faktiskt med ganska bra och blev bättre ju längre matchen led.

Kvällens/nattens matcher i U18-VM
Ryssland – Tjeckien (23:00)
Lettland – Sverige (23:00)
USA – Finland (03:00)
Kanada – Belarus (03:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här