Ryssland ser ut att kunna åka till VM med ett starkt lag. 

I brist på NHL-spelare lyckades Ryssland, eller “olympic athlets of Russia” ta hem OS-guldet för tre år sedan och mycket talar för att landet kommer vara med och slåss om de ädlaste medaljerna även i vårens VM. Några spelare har lämnat KHL för NHL sedan guldet i Sydkorea men det finns fortfarande kvar mängder av riktigt duktiga spelare i den inhemska ligan och det gör Ryssland till en stor förhandsfavorit.

En av de starkast lysande stjärnorna är Vadim Shipayachyov. Forwarden tog hem poängligan i grundserien efter att bland annat ha gjort 20 mål och den fina formen ser ut att hålla i sig även under slutspelet. 34-åringen har visserligen gjort ett kort gästspel i Columbus men verkar trivas bäst på hemmaplan, förutom dubbla titlar i KHL har han även spelat hem guldet i både OS och VM. Det är imponerande.

Ryssland förväntas även skicka med Damir Zhafyarov till Lettland, även han är en målfarlig spelare som dessutom borde vara revanschsugen eftersom slutspelet inte blivit som han önskade. 27-åringen smällde in 21 mål i grundserien och har tidigare testats i landslaget, ofta med gott resultat.

När Ryssland tog hem OS-guldet var målvakten Vasili Koshechkin en viktig pusselbit i lagbygget och 38-åringen borde vara aktuell för att ta en plats i truppen även den här gången. Han har visserligen inte spelat i landslaget sedan säsongen 17/18 men gör en väldigt fin säsong i Metallurg Magnitogorsk och har höjt sig ytterligare ett snäpp under slutspelet. Det är mer eller mindre omöjligt att veta hur förbundskaptenen Igor Larionov tänker, men Koshechkin skulle kunna bilda ett högintressant målvaktspar tillsammans med supertalangen Yaroslav Askarov, som många tror är landets kommande stjärnspelare på positionen.

Skulle Larionov vara nostalgisk så ger han även en biljett till storstjärnan Ilya Kovalchuk som har ett imponerande CV (med bland annat dubbla VM-guld) men som haft en speciell säsong med ganska få matcher. Det råder dock inga tvivel om att 37-åringen fortfarande håller hög klass. Samma sak gäller Pavel Datsyuk men 42-åringen har inte varit med i landslaget sedan OS och det skulle nog krävas en del övertalning för att få med honom till mästerskapet.

Hur som haver är det inget snack om att Ryssland kommer åka till Hockey-VM 2021 med en stark trupp där guld är det enda som gäller.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan. Kontakt: benjamin@vmishockey.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här