Småkronorna åkte på en rejäl smäll inatt.

Sverige åkte till U18-VM med ganska höga förväntningar på sig och premiären mot Belarus (seger med 5-1) sänkte knappast dem. Det gjorde däremot Kanada. I nattens match var det inget snack om saken, Nordamerikanerna ledde med hela 0-4 efter bara tretton minuters spel och då tog förbundskapten Eriksén nog – ut gick Carl Lindbom och in kom Viktor Andrén. Det ändrade inte matchbilden.

Även i andra perioden var Kanada både ett och två nummer större, det dröjde bara trettio sekunder innan Shane Wright kunde sätta 0-5 och sedan rullade det på. Det skulle bli ytterligare tre rödvita mål innan det var dags att bege sig ut i omklädningsrummet. Oavsett vad som sades där så verkade det inte göra någon större nytta för det svenska laget, man fick visserligen in en reducering via Simon Forsmark men släppte även in ytterligare fyra mål. Med ungefär fem minuter kvar av matchen kunde Logan Stankoven spika slutresultatet till 1-12 och därmed fick Kanada en riktig drömstart på mästerskapet.

Förlusten är den största för småkronorna genom tiderna och efter slutsignalen var det inga muntra miner i det svenska lägret.
– Det var män mot pojkar idag, vi hade för många spelvändningar i första perioden och nu måste vi lära oss en läxa av den här matchen. Vi har en dag ledigt innan vi möter Schweiz, så vi får hoppas att vi kommer tillbaka starkare efter den här matchen, sa förbundskaptenen Anders Eriksén till IIHF.com efter matchen.

Sverige – Kanada: 1-12 (0-4,0-4,1-4)
0-1, Shane Wright (Clarke, Guenther)
0-2, Brandt Clarke (Pinelli)
0-3, Brett Harrison (Bedard)
0-4, Francesco Pinelli (Stankoven, Roulette)
Utvisningsminuter: 4-6

Under natten fick vi även se USA ha en hel del problem mot Tyskland, det var först med några få minuter kvar som Ty Gallagher kunde stänga matchen med sitt 3-5 mål. Vinsten gör att USA inlett VM med en match och en förlust efter förlängning medan Tyskland inkasserat två förluster.

Inatt kan vi se fram emot två intressanta matcher, Kanada ska ta sig an Lettland och klockan 03 är det även nedsläpp i mötet mellan Tjeckien och Finland.