Grupper Ishockey VM 2021

Ishockey VM 2021 grupper är seedade och klara inför mästerskapet som startar den 21 maj. På VMIshockey.se kan du ta del av alla Hockey VM 2021 grupper, läsa om hur turneringen är upplagd, vilka lag som tillhör vilken grupp, hur gruppspelet fungerar, samt följa alla Grupper Hockey-VM 2021 i realtid och också ha full koll på hur det går för Johan Garpenlövs gäng i Sveriges grupp Hockey VM 2021.

Grupp A Hockey VM 2021

Lag
Belarus
Tjeckien
Danmark
Ryssland
Slovakien
Sverige
Schweiz
Storbritannien

Grupp B Hockey VM 2021

Lag
Finland
Tyskland
Italien
Lettland
Norge
Kazakstan
Kanada
USA

Hockey VM grupper 2021

Grupperna till Ishockey-VM 2021 i Riga, Lettland är klara. De 16 deltagande lagen i VM:s A-division är uppdelade i två olika grupper. Grupp A Hockey VM 2021 består av åtta lag och Grupp B Hockey VM 2021 består av åtta lag. I gruppspelet kommer lagen att ställas mot varandra en gång vardera, vilket innebär att varje lag spelar totalt sju matcher i gruppspelet, där de kan samla på sig max 21 poäng. I och med att turneringen nu enbart är förlagd till ett land och några få arenor kommer det bli ett hektiskt spelschema där matcherna avlöser varandra, så för dig som älskar att kolla på hockey framåt vårkanten blir det ett fullsmockat schema från tidigt på morgonen till sent på kvällen varje dag i drygt en månad. Det blir minst sagt spännande att följa Sveriges grupp i Hockey-VM 2021.

Grupp A – Hockey VM 2021

Grupp A i Hockey VM 2021 består av sju lag och lagen kommer att spela sina matcher i Lettland och Riga, precis som grupp B, då det internationella ishockeyförbundet nu enats om att spela hela mästerskapet i Lettland. Grupp A består av Sverige, Ryssland, Schweiz, Tjeckien, Slovakien, Danmark, Belarus och Storbritannien och ses på förhand som den enkla gruppen av de två. Favoriter att gå vidare från Grupp A är Sverige, Ryssland, Schweiz och Tjeckien.

Grupp A Hockey VM 2021:

Sverige
Ryssland
Schweiz
Tjeckien
Slovakien
Danmark
Belarus
Storbritannien

Grupp B – Hockey VM 2021

Grupp B Hockey VM 2021 består av sju lag och lagen kommer att spela sina matcher i Lettland och Riga, precis som grupp A, då det internationella ishockeyförbundet nu enats om att spela hela mästerskapet i Lettland. Grupp B består av Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan och ses på förhand som den svårare gruppen av de två. Favoriter att gå vidare från Grupp B är Kanada, Finland, USA och Tyskland.

Grupp B Hockey VM 2021:

Kanada
Finland
USA
Tyskland
Lettland
Norge
Italien
Kazakstan

Sveriges grupp Hockey VM 2021

Sveriges grupp Hockey VM 2021 består av Ryssland, Schweiz, Tjeckien, Slovakien, Danmark, Belarus och Storbritannien. Sverige är en av favoriterna tillsammans med Tjeckien och Ryssland. Där bakom utmanar framförallt Schweiz och Slovakien om den sista platsen till slutspelet.

Sverige inleder gruppspelet mot grannlandet Danmark den 21 maj och spelar därefter ytterligare sex matcher i gruppen. Sveriges grupp Ishockey VM 2021 känns väldigt spännande och nog bör svenskarna betraktas med fina chanser.

På VMIshockey.se följer vi så klart Tre Kronors framfart i Hockey-VM 2021 Grupp A extra noga. För dig som vill hålla full koll på Sverige tabellplacering och Sveriges grupp kan du spara ner den här sidan i ett bokmärke på din mobil eller dator, så att du inte missar hur Sverige ligger till i Hockey–VM Grupp A. I år kommer det även vara möjligt att följa tabellen i realtid, vilket kan vara till stor nytta när allt ska avgöras.

Så fungerar gruppspelet

Innan varje Hockey-VM placeras 16 lag in i två grupper, grupp A och grupp B. Detta avgörs inte utifrån en lottning, utan utifrån lagens placering på världsrankingen året dessförinnan, så kallad seedning. Det är de fyra senaste mästerskapen, såväl OS som VM som avgör hur många poäng du får på världsrankingen. Den turnering som spelades sist är den som har störst betydelse för hur rankingen påverkas, så med andra ord är det resultaten från VM 2019, VM 2018 och OS 2018, VM 2017 som är avgörande i detta fall.

Med tanke på att fjolårets VM fick ställas in är det 2020:s grupper som kommer att användas under Hockey-VM 2021.

Världsrankingen 2020:

1. Kanada
2. Ryssland
3. Finland
4. Sverige
5. Tjeckien
6. USA
7. Tyskland
8. Schweiz
9. Slovakien
10. Lettland
11. Norge
12. Danmark
13. Frankrike
14. Belarus
15. Österrike
16. Italien
17. Sydkorea
18. Slovenien
19. Kazakstan
20. Storbritannien

Hockey VM 2021 gruppspel spelas över totalt sju omgångar för lagen och av de åtta lagen i gruppen tar sig de fyra första i vardera grupp vidare till slutspel och kvartsfinalerna. Som bäst kan lagen samla på sig 21 poäng, vilket skulle innebära att man behöver vinna samtliga matcher under ordinarie tid. Det är dock ytterst ovanligt att något lag lyckas med.

Oftast brukar man behöva minst fyra segrar för att ta sig vidare till slutspel, men det beror så klart också på hur det går för de övriga lagen i Grupper Hockey-VM 2021. Under 2019 års mästerskap tog bägge fyrorna i respektive grupp vars fyra trepoängare. Om två lag skulle hamna på samma poäng i gruppspelet avgörs tabellplaceringarna utifrån följande kriterier:

De fyra första lagen i vardera grupp tar sig vidare till slutspel och kvartsfinalerna. Skulle två lag hamna på samma poäng i gruppspelet avgörs tabellplaceringarna utifrån följande kriterier:

  1. Inbördesmöten
  2. Inbördesmålskillnad
  3. Flest gjorda mål inbördes

Dessutom avgör placeringarna i gruppen även vilka lag som kommer att få delta i nästkommande års mästerskap, det vill säga Ishockey-VM 2022. De två lag som kommer sist i respektive grupp kommer dessvärre att tvingas lämna Ishockey-VM:s A-divison och flyttas ned till B-divisionen för att på nytt kvala sig in till finrummet.