Danmarks trupp Hockey-VM 2021

En minst sagt annorlunda säsong kommer rundas av med ett Hockey-VM som också tippas bli något utöver det vanliga. I den här texten kan ni ta del av Danmarks trupp Hockey-VM 2021, samtidigt som vi ger er läsare kött på benen inför den kommande turneringen dit flera länder kommer åka med höga förväntningar på sig. Danmarks trupp i Hockey VM 2021 är inte ett av dessa.

Danmarks Hockey-VM trupp

Danmarks trupp i Hockey-VM 2021

Precis som för svensk del är det svårt att veta vilket lag som Danmark kommer ställa upp med i Hockey-VM 2021, dit återstår det fortfarande flera månader och mycket kan hända. Det vi dock redan kan vara säkra på är att flertalet av spelarna i Danmarks trupp Hockey-VM 2021 kommer vara bekanta för oss svenskar, eftersom danska talanger rent historiskt brukar flytta till grannen på andra sidan sundet för att kunna ta nästa steg i karriären. En av dessa spelare är backklippan Oliver Lauridsen, som flyttade till Rögle redan 2005 och som hunnit med att representera flertalet svenska klubbar. Numera hör 31-åringen till i SHL med Malmö och mycket talar för att vi får se honom i Danmarks trupp till Ishockey-VM – bara han själv vill. Danmarks Hockey-VM trupp 2021 har höga förväntningar på sig och nog kommer den danska truppen att bestå av idel spännande namn.

Danmarks laguppställning idag

Den danska förbundsledningen har legat ganska lågt när det kommer till Danmarks trupp Hockey-VM 2021. Danmark är som bekant inte med i samma turnering där Tre Kronor brukar möta Finland, Tjeckien och Ryssland vilket medfört att man inte kunnat spela ihop en dansk trupp under vintern. Istället lär förberedelserna inför VM göras längre fram under våren, förmodligen lär Danmarks Hockey-VM trupp 2021 bestå av rutinerade pjäser som exempelvis backen Phillip Bruggisser (Wolfsburg) och den NHL-meriterade forwarden Peter Regin, numera i Jokerit. Det finns även en hel del spelare i Hockeyallsvenskan som borde ha goda chanser att komma med i Danmarks trupp Hockey-VM 2021, jag tänker främst på Nick Olesen (Södertälje) som stod för 51 poäng förra vintern och som går mot en ny stark säsong. Danmarks laguppställning under Hockey-VM kommer verkligen att locka en hel del blickar.

Skrällvarning för Danmark i Hockey-VM

På många sätt är Sverige och Danmark lika varandra, man är trots allt grannar, men det finns även saker som skiljer länderna och lagen åt. Tre Kronor åker alltid till Hockey-VM med höga förväntningar på sig. Så är det inte för dansk del. Där handlar det mesta istället om att vara en jobbig underdog som med lite tur kan skrälla mot någon av de större nationerna. Att nå slutspelet, därmed Kvartsfinal, skulle ses som en fin prestation. Sett till Danmarks trupp till Ishockey-VM så finns det definitivt en påtaglig skrällchans.

Danmarks historik i Hockey-VM

Rent historiskt är Danmark en lättviktare inom hockeyn, men man har haft sin beskärda del av framgång. Om än på en lite lägre nivå. En av de främsta framgångarna kom våren 2002 då laget, anförda av lagkaptenen Jesper Damgaard, lyckades vinna sin grupp i B-VM och därmed ta steget upp till den högsta divisionen. Fem raka segrar gjorde att man tog hem förstaplatsen i Grupp-B, två poäng före Ungern och fyra före grannen Norge.

Sedan dess har Danmark hållit till i A-VM och även om det ofta gått ganska tungt så har man lyckats skrälla vid ett flertal tillfällen, inte minst 2010 då man placerade sig bättre än både Slovakien och USA. Det hade få räknat med inför mästerskapet. Senast Danmark nådde kvartsfinal var 2016 men den gången Finland en för svår motståndare, det blev förlust med 1-5 efter att Lars Eller gjort det danska tröstmålet.

Kända spelare från Danmark

Danmark har kanske inte haft klassiska spelare i nivå med de svenska stjärnorna men genom åren finns det ändå en del lirare som lyckats skaffa sig ett namn i den danska truppen, både på hemmaplan och i andra länder. En av de största stjärnorna inom den danska hockeyn är forwarden Kim Staal, som debuterade i A-landslaget 1996 och sedan skulle vara en av nyckelspelarna under många år framöver. Bland meriterna finns deltagande i hela tolv stycken A-VM, en dansk ligatitel och mer än 350 matcher i Elitserien.

På senare år har danska spelare lyckats etablera sig på ett fint sätt i NHL, vilket gjort att deras stjärnstatus ökat på hemmaplan. Mikkel Bödker draftades av Phoenix 2008 och skulle sedan hinna med att göra drygt 700 matcher i världens bästa liga innan han i höstas tog steget till Schweiz och Lugano. Numera återfinns sex stycken spelare i NHL, Frans Nielsen har under vintern noterats för sin 900:e match i ligan och Nikolaj Ehlers (Winnipeg) får allt större stjärnstatus för varje match som går. Forwarden är bara 24 år men har redan hunnit representera Danmark i två stycken Hockey-VM och det vore naturligtvis en dröm att få med honom i vårens trupp.

En minst sagt annorlunda säsong kommer rundas av med ett Hockey-VM som också tippas bli något utöver det vanliga. I den här texten kommer vi ge er läsare kött på benen inför den kommande turneringen dit flera länder kommer åka med höga förväntningar på sig. Danmark är inte ett av dessa.