Vi fortsätter att vända blicken mot den nya proffsligan i Nordamerika. 

I uppehållet mellan olika mästerskap och turneringar inom landslagshockeyn passar det perfekt att ta en titt på ligor där många potentiella landslagsspelare håller till och det finns en som är lite extra intressant. De senaste veckorna har den nya proffsligan PWHL dragit igång och det har redan visats bli en succé, många av matcherna har lockat mycket publik och en hel del av världens främsta spelare håller till i någon av de sex olika klubbarna.

Under inledningen av året har vi tagit en titt på Boston och New York, men idag vänder vi blicken norr om den amerikanska gränsen. Nu är det Kanada och Ottawa som gäller. Staden är klassisk när det kommer till ishockey tack vare Ottawa Senators men nu finns det ambitioner att även damhockeyn ska kunna få ett välbehövligt uppsving i mångmiljonstaden.

Här är lagen i PWHL säsongen 2024 – Ottawa

Tränare: Carla MacLeod (huvudtränare), Haley Irwin och Cassea Schols (assisterande tränare)

Fem stjärnor i laget 

Emerance Maschmeyer (målvakt)

Ska man lyckas i en liga gäller det att ha en bra målvakt och det har verkligen Ottawa i form av Maschmeyer, som inlett säsongen på ett övertygande vis. 29-åringen är rankad som en av världens bästa på sin position och kan bland annat stoltsera med två VM-guld på sin meritlista, även om guldet vid de senaste olympiska spelen fortfarande är den tyngsta framgången. Håller en väldigt hög nivå och blir naturligtvis väldigt viktig för Ottawa i deras satsning.

Brianne Jenner (forward)

Alla lagen i PWHL har åtminstone en fixstjärna i offensiven och på pappret är det Jenner som får representera Ottawa. 32-åringen har varit en spelare på den högsta nivån i många år och har bland annat vunnit två OS-guld och vid guldet 2022 stod hon för hela nio mål i turneringen. Har offensiven som sitt adelsmärke och är Ottawas första lagkapten vilket säger en del om vilka förhoppningar dem har på henne.

Katerina Mrazova (forward)

Ottawa har en hel del internationella inslag och Mrazova är en av lagets två tjeckiska spelare. 31-åringen inledde säsongen i Färjestad och har sedan gjort en imponerande start på proffslivet i Ottawa, vilket fått många att få upp ögonen för en spelare som tidigare inte fått de stora rubrikerna. Har två VM-brons på sin meritlista och stod 2019-22 för imponerande 206 poäng på 109 matcher i Brynäs.

Emily Clark (forward)

Meriterad kanadensiska som vunnit två VM-guld och som även lyckats med bedriften att vinna dubbla guld i U18-VM. Har dessutom ett olympiskt guld på meritlistan och är en spelare som i sina bästa stunder håller världsklass. Är dock ingen utpräglad poängspelare utan bidrar med andra saker, som kan visa sig bli minst lika viktiga.

Hayley Scamurra (forward)

Rutinerad spelare med fina år på college bakom sig som varit given i det amerikanska landslaget i många år. Har två VM-guld på meritlistan och bidrar med värdefull erfarenhet nu när Ottawa kliver in i sin debutsäsong. Har fått ett stort förtroende i de inledande matcherna och får räknas som en av lagets nyckelspelare.

Temperaturen på laget

Om man jämför med ett par av de andra lagen så är temperaturen inte så hög kring Ottawa, man hade svårt att locka de allra största stjärnorna till klubben och under de inledande matcherna har man inte riktigt lyckats få till offensiven så pass bra som man förmodligen hoppats. Styrkan sitter istället i det defensiva spelet och mycket av lagets framgång hänger på hur länge Maschmeyer kan behålla sin fina form.

Trots att man inte imponerat ska vi dock poängtera att man faktiskt ligger delad trea med Boston och det finns duktiga spelare i laget, så det kan ändå bli en lyckad debutsäsong även om man – just nu – inte ser ut som ett av de hetaste lagen i ligan.

OTTAWAS MATCHER HITTILLS DEN HÄR SÄSONGEN 

Ottawa – Montréal: 2-3 (förlängning)
Toronto – Ottawa: 1-5
Ottawa – Minnesota: 2-3 (förlängning)
Ottawa – Toronto: 3-1
Ottawa – Boston: 2-3

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här