U18-VM kan vara inkörsporten till en framtid som stjärna. 

Sedan ett par dagar tillbaka spelas U18-VM i Östersund och där får den jämtländska publiken chansen att se några av världens mest lovande spelare. Genom åren har flertalet stjärnor fått sitt genombrott i mästerskapet, men det finns även en del som briljerat som juniorer men sedan haft det lite tuffare längre fram i karriären. Nedan blickar vi tillbaka på fem juniorstjärnor för att se vad de gör nuförtiden.

Juniorstjärnorna – här är de nu

 • HANNA OLSSON (Sverige)
  Ålder: 23 år Position: forward
  Matcher i U18-VM: 20 Poäng i U18-VM: 12
  Kommentar: Vi inleder med en spelare som fortfarande kan ses som något av en talang trots att åren som junior är över sedan några år tillbaka. Olsson gjorde sitt först U18-VM redan 13/14 men fick sitt genombrott ett år senare då hon, som assisterande lagkapten, noterades för fem poäng på lika många matcher. Även säsongen 15/16 blev det spel i mästerskapet och den gången fick hon och resten av laget åka hem med en bronsmedalj. Hanna Olsson är en av få spelare som gjort hela fyra mästerskap på nivån där det sista var som kapten säsongen 16/17. Sedan dess har 23-åringen hunnit med att vara med i ett OS och tre VM, samt vinna dubbla SM-guld med Djurgården. Förra säsongen spelade hon i HV71 men numera håller forwarden till i det storsatsande division 1-laget Frölunda där det blivit hela 84 poäng på de första sjutton matcherna.
 • AMANDA KESSEL (USA)
  Ålder: 31 år Position: forward
  Matcher i U18-VM: 10 Poäng i U18-VM: 30
  Kommentar: Trots att det inte blev så många matcher i mästerskapet är Amanda Kessel utan tvekan en av dem som gjort störst avtryck, faktum är att endast en annan spelare gjort fler poäng genom tiderna. Vid sitt första U18-VM säsongen 07/08 stod hon för elva poäng på fem matcher senare och ett år senare blev det sex mål och hela nitton poäng på fem matcher. I samma turnering fick hon pris som bästa forward, samtidigt som hon även vann poängligan och som grädde på moset blev det dessutom VM-guld. Efter succén väntade Collegespel i Minnesota och sedan dess har hon etablerat sig som en av världens främsta spelare. På meritlistan finns hela tre VM-guld och 2018 blev det även OS-guld efter att man lyckats besegra rivalen Kanada i finalen.
 • LISA RÜEDI (Schweiz)
  Ålder: 22 år Position: forward
  Matcher i U18-VM: 20 Poäng i U18-VM: 24
  Kommentar: Många av stjärnorna på U18-nivå kommer från Nordamerika men det finns en del undantag. De senaste åren har Schweiz tagit stora steg framåt på damsidan och kanske började det redan säsongen 14/15 då Rüedi gjorde sin mästerskapsdebut. Under de kommande tre åren skulle den lovande forwarden vara en nyckelspelare i U18-landslaget och inte minst som skicklig målskytt. Både 2017 och 2018 gjorde hon flest mål i turneringen och framtiden såg minst sagt ljus ut. Nuförtiden talas det sällan om Rüedi men hon är till vardags lagkapten i Zürich och där går det väldigt bra, men trots flertalet chanser i landslaget har hon inte riktigt lyckats på samma sätt som under juniortiden. Faktum är att det bara blivit en poäng på hela 35 mästerskapsmatcher.
 • CECILIA ÖSTBERG (Sverige)
  Ålder: 31 år Position: forward
  Matcher i U18-VM: 10 Poäng i U18-VM: 21
  Kommentar: Säsongen 07/08 snackades det en hel del om en ung spelare som skulle kunna bli “nästa stora grej” på damsidan, Cecilia Östberg gjorde succé i Leksand och stod för flest mål av samtliga juniorer i serien samtidigt som hon även gjorde fem mål på lika många matcher i U18-VM. Hon följde sedan upp det med att göra sex mål året efter och den gången blev det brons, tillsammans med bland annat Fanny Rask och Erika Grahm. Framtiden såg ljus ut och sedan blev det flertalet mästerskap – bland annat två olympiska spel, men jämför man med tiden som junior gick det lite tyngre på seniornivå. Efter åtta säsonger i Leksand såg karriären ut att vara över 2015, men drygt ett år senare gjorde hon en kort comeback i Färjestad och den här säsongen är 31-åringen faktiskt registrerad hos Falun som håller till i division 1.
 • ALEX CARPENTER (USA)
  Ålder: 28 år Position: forward
  Matcher i U18-VM: 15 Poäng i U18-VM: 28
  Kommentar: Rent historiskt har kampen om tronen på damsidan handlat om USA och Kanada, där landet i norr oftast dragit det längsta strået. USA har dock utmanat väldigt bra på senare år och det är till stor del tack vare spelare som Alex Carpenter. Hon slog tidigt igenom och var med i tre U18-VM (2010-12) där den stora succén var när man lyckades ta guldet 2011. Vid samma turnering vann Carpenter poängligan och blev utsedd till den bästa forwarden. Faktum är att 28-åringen är den enda spelare som fått den utmärkelsen två gånger. Att ta klivet till seniornivå kan vara svårt men det var inga problem för amerikanskan, två år efter sitt sista U18-VM gjorde hon fyra mål när USA tog OS-silver och mellan 2013-2019 blev det hela fem VM-guld. Större delen av karriären har spenderats i collegeligan men 2017-2021 höll Carpenter till i den ryska ligan med flera olika kinesiska lag. Numera är forwarden tillbaka hemma i USA där förberedelserna redan är igång inför vårens VM där det mesta talar för att Carpenter får en nyckelroll.
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.