Efter en intensiv start på året är det dags att blicka framåt. 

Januari har varit en minst sagt händelserik start på det nya året där det spelats ett Junior-VM på hemmaplan i Göteborg, följt av damernas U18-VM i Schweiz. De dubbla mästerskapen har varit två av säsongens höjdpunkter såhär långt men det återstår fortfarande flera godbitar på 2023/24. Nedan följer några händelser att se fram emot under de kommande månaderna.

Tre Kronor

Det svenska herrlandslaget har redan hunnit med att spela två turneringar under första halva av säsongen men det återstår fortfarande flera höjdpunkter. I början av februari samlas laget på hemmaplan för att delta i Beijer Hockey Games som den här gången hålls i Karlstad vilket blir årets första chans att imponera på förbundskaptenen Sam Hallam.

Stora delar av våren handlar sedan om att förbereda sig inför VM och man kan säga att uppladdningen börjar redan i april då man kommer spela totalt fyra träningslandskamper på Finland, varav två på hemmaplan i Linköping 23-24 april. Sedan beger man sig vidare ner till Tjeckien för att delta i Czech Hockey Games vilket, precis som förra året, blir något av ett genrep inför VM och en hel del talar för att de första förstärkningarna från NHL kan dyka upp redan då.

Just Tjeckien står, förutom säsongens sista turnering, även som värd för VM som inleds den 8:e maj och då är det Ostrava och huvudstaden Prag som är spelorterna. Tre Kronor kommer till mästerskapet med några tunga år bakom sig där den senaste medaljen kom vid VM 2018, då man som bekant tog guld. Hur förväntningarna ser ut inför årets upplaga är svårt att säga redan nu eftersom det till stor del beror på vilka förstärkningar man kan få in från NHL, där många av landets främsta spelare håller till.

Tre Kronors spelschema resterande del av säsongen 

8-11 Februari
Beijer Hockey Games, tre matcher (Karlstad)
April
Träningsmatcher mot Finland, fyra matcher (Finland & Linköping)
30:e april – 5 maj
Czech Hockey Games, tre matcher (Schweiz & Tjeckien)
8-27:e maj
VM i Tjeckien (Ostrava & Prag)

Damkronorna

Precis som för Tre Kronor är det även full fart hur damernas motsvarighet och under de kommande månaderna finns det flera höjdpunkter att se fram emot. Redan i början av februari beger man sig till Tjeckien för att delta i en turnering där ytterligare fyra länder deltar och det kan bli ett bra tillfälle att imponera inför den kommande VM-uttagningen. I slutet av mars samlas landslaget för att göra de sista förberedelserna inför VM och man kommer ha ett läger som äger rum på en i nuläget okänd plats i USA.

Säsongens stora höjdpunkt är utan tvekan VM som den här gången spelas i Utica, USA. Sverige kommer dit med relativt höga förväntningar efter att ha slutat sexa för ett år sedan.

Damkronornas spelschema resterande del av säsongen 

5-11:e februari
Turnering i Tjeckien, 4 matcher (Tjeckien)
26:e mars – 2:e april
Läger i USA (USA)
3-15:e april 
VM i USA (Utica)

Juniorhockey

Tre Kronor och Damkronorna kommer få mycket uppmärksamhet under våren eftersom det väntar mästerskap, men vi får inte glömma bort att även de olika juniorlandslagen går in i en viktig period. Juniorkronorna har haft JVM som sin stora höjdpunkt för säsongen vilket gör att förbundskaptenen Magnus Hävelid får blicka framåt. En ny kull spelare ska granskas inför framtiden och i början av februari samlas Team 19 för att delta i en turnering i Tjeckien där fyra andra landslag också finns på plats.

Även längre fram under våren kommer Hävelid samla en trupp för att vara med i en liknande turnering men den gången är det Slovakien som står för arrangemanget. Dessa två turneringar bli bra tillfällen för spelarna att visa att man vill vara med i nästa säsongs JVM som kommer äga rum i Ottawa, Kanada.

Precis som för Team 19 kommer Småkronorna inleda februari med en turnering men för deras del väntar en resa till USA, där totalt fem nationer är med och spelar. Turneringen blir det sista tillfället att imponera på förbundskaptenen Johan Rosén inför säsongens stora höjdpunkt som är U18-VM i Finland, vilket drar igång den 25:e april. Dessförinnan ska truppen tas ut och man kommer ha ett förberedande läger som äger rum ett par veckor före avresan österut.

I övrigt kan vi konstatera att damernas U16-landslag snart går in i en händelserik period där Ungdoms-OS i Sydkorea är den stora höjdpunkten. Mästerskapet inleds på lördag och man kommer möta Norge och Japan innan medaljmatcherna tar vid.

– Vi har haft bra samlingar med våra camper och har tagit ut en väldigt intressant trupp inför det här mästerskapet. Det blir första gången som den här årskullen får mäta sig internationellt, så det är lite svårt att säga vart vi står, men det finns väldigt fina kvalitéer i den här truppen. Nu när uttagningen är gjord börjar arbetet med att bygga laget och gruppen fram till dess att turneringen startar, säger förbundskaptenen Morgan Johansson till förbundets hemsida.

MER OM TRE KRONOR: Så spelas Ishockey-VM 2024

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här