Det bjöds på spänning när kampen om VM-guldet skulle avgöras.

Efter en i stort sett perfekt inledning på turneringen gick USA in i mötet med Kanada som knapp favorit och de fick även en väldigt bra inledning på finalen. Efter knappt tio minuters spel tog man ledningen genom Alex Carpenter och samma spelare kunde senare utöka ledningen bara ett par minuter senare. Där och då kändes det som landet skulle lyckas försvara sitt guld från 2019.

Stark vändning

Trots en minst sagt tung början av matchen gav inte Kanada upp, siktet var inställt på att försöka ta sig tillbaka högst upp i näringskedjan och i en stark andra period lyckades man först reducera och sedan kvittera när Jamie Lee Rattay var på rätt plats vid rätt tillfälle.

Den tredje perioden blev en ganska tillknäppt historia och VM-finalen fick istället avgöras i förlängningen, väl där klev Marie-Phillip Poulin fram och kunde säkra Kanadas första guld sedan 2012.

För att vara ärlig var vi ganska nöjda med att komma in i omklädningsrummet efter den första perioden. Man vill inte ligga under med 2-0, men vi spelade på vårt sätt. Vi var lugna. Vid den tiden trodde vi alla att vi kunde göra detta, sa kanadensiskan Brianne Jenner till Iihf.com efter matchen.

Kanada – USA: 3-2 (0-2,2-0,0-0,1-0)
0-1, Alex Carpenter (Kessel, Eden)
0-2, Alex Carpenter (Stecklein, Pannek)
1-2, Brianne Jenner (Poulin, Fillier)
2-2, Jamie Lee Rattay (Laroque, Jenner)
3-2, Marie-Phillip Poulin (Jenner, Laroque)
Skott: 32-25
Utvisningsminuter: 10-8

I bronsmatchen blev det seger för Finland med 3-1 mot Schweiz efter att Petra Nieminen spikat slutresultatet redan i slutet av andra perioden. Schweiz stod dock för en bra insats och skapade nerv i matchen när fixstjärnan Lara Stalder (till vardags i Brynäs) reducerade till 2-1 några minuter in i mellanakten. Noterbart är att Finland har ordentligt med rutin från såna här matcher, sedan 1989 har man varit i bronsmatch hela nitton gånger.