Viktiga poäng stod på spel i Sveriges avslutande gruppspelsmatch.

Efter att det blivit förlust i de två inledande matcherna stod rivalen Finland för motståndet i Sveriges avslutande gruppspelsmatch och det syntes tidigt att det här var en match som betydde mer än bara poäng. Finland stod upp på ett bra sätt och var även dem ute efter sin första seger i turneringen, efter ungefär halva första perioden hade man ett väldigt bra läge men pucken dansade på fel sida mållinjen.

Ju längre perioden gick desto mer tog Sverige över i spelet och efter drygt tretton minuters spel tog man sig in i zon på ett väldigt bra sätt där Emma Rehn kunde hitta fram till Ella Hellman placerade in ledningspucken med ett direktskott. Den inledande perioden var Sveriges bästa dittills i turneringen och hade inte den finska målvakten Kerttu Kuja-Halkola storspelat hade ledningen varit betydligt större.

– Jag tycker vi gör det riktigt bra, vi följer våran plan och jobbar hårt. Vi ska pressa högt och våga hålla i pucken så vi får in den i anfallszon, säger målskytten Hellman till SVT sport efter perioden.

Stjärnorna kliver fram

I matcherna mot USA och Kanada hade Sverige en del problem i andra perioden och det var något man kunde se även mot Finland, de fick svårare att etablera ett offensivt spel och bjöd på så vis in Finland. Knappt sex minuter in i perioden slog Nella Berg en fin passning som skar genom det svenska försvaret, fram till nyckelspelaren Sanni Vanhanen som med både lugn och kvalité kunde sätta kvitteringspucken.

Ska Finland bli att räkna med i turneringen måste Vanhanen vara på sitt bästa spelhumör och i andra perioden började hon kliva fram allt mer, vilket gjorde hela det finska laget bättre. Målet fick dock en negativ effekt för finskorna som väckte liv i den svenska kämparglöden och kort därefter kunde Stina Andersson sätta 2-1 med ett fint avslut, framspelad av Tilde Utbult som levererade en minst lika fin flippassning.

Några minuter senare visade Hilda Svensson att hon är en av Sveriges mest skickliga spelare när hon tog hand om pucken i mittzon för att sedan runda en finsk back och placera in 3-1 med en fin dragning. Precis som Vanhanen är Svensson en spelare med en hel del rutin från seniorspel och i den här situationen visade 16-åringen att hon är en nivå över många andra spelare i turneringen.

Rent spelmässigt var den andra perioden jämnare än inledningen av matchen men trots det blev skillnaderna större på resultattavlan, strax innan eftermiddagens andra periodpaus kunde Mira Jungåker utöka den svenska ledningen till 4-1 med ett fint dragskott.

Svensk uppvisning

Tidigare i turneringen har Sverige haft problem med att spela i powerplay och i matchen mot Finland fick man inte många chanser att träna på spelformen, men i inledningen av tredje perioden fick man tillslut det och då klev Hilda Svensson fram. Med sitt andra mål för dagen utökade hon den svenska ledningen ytterligare och det gjorde naturligtvis det finska utgångsläget ännu tuffare.

Läget blev knappast bättre för Finland när Sara Lindqvist styrde in Mira Markströms skott vilket i praktiken säkrade segern. Nu fanns det ingenting som kunde ändra på matchbilden, de finska spelarna såg ut att tappa både koncentration och vilja samtidigt som Sverige kunde bevaka sin stora ledning på ett relativt enkelt sätt. Under den avslutande delen av perioden fick Finland dubbla chanser att spela powerplay men där saknade man udden och kanske även viljan att få till ett ordnat spel, så Lindqvists mål blev matchens sista.

Sverige vinner därmed matchen med hela 6-1 och det är ett resultat som speglar matchbilden bra, Finland hade en period halvvägs in i matchen där man spelade ganska bra men överlag var Sverige ett par nivåer bättre än dagens motståndare. Segern gör att Sverige slutar trea i gruppen och senare ikväll avgörs det om USA eller Kanada vinner gruppen och därmed går direkt till semifinal.

Sverige – Finland: 6-1 (1-0,3-1,2-0)
1-0, Ella Hellman (Rehn, Hallbeck)
1-1, Sanni Vanhanen (Berg)
2-1, Stina Andersson (Utbult)
3-1, Hilda Svensson (Lindqvist, Sohrner)
4-1, Mira Jungåker (Ålenius)
5-1, Hilda Svensson (Markström, Lindeberg)
6-1, Sara Lindqvist (Markström,Svensson)