Imorgon inleds U18-VM så det är hög tid att börja snacka upp mästerskapet. 

Damernas VM har knappt hunnit spelats klart innan det är dags för nästa mästerskap, den här gången är det Småkronorna som kliver in i U18-VM och man gör det dessutom som regerande mästare. Förra årets succélag är till stor del utbytt men det finns några guldkorn kvar, och hela turneringen är fylld med lovande spelare som kan nå väldigt långt i sina karriärer. Nedan kommer en titt på tio spelare som kan vara värda att hålla ett extra öga på den kommande veckan.

Tio spelare att hålla ögonen på i U18-VM

Matthew Wood – Kanada 

Vi inleder med en spelare som sticker ut ur mängden i det kanadensiska VM-laget. Medan de andra spelarna håller till i antingen OHL eller WHL har Wood redan tagit steget över till den amerikanska collegeligan och väl där har det gått väldigt bra för den talangfulle forwarden. Förra vintern var 18-åringen med i truppen men den här gången kommer Wood få en betydligt större roll och många tror att han kommer draftas i förstarundan. Blir en viktig pusselbit i jakten på ett guld.

Maxim Strbak – Slovakien

Låter namnet Strbak bekant? Det beror förmodligen på att Maxims pappa Martin tidigare spelat i bland annat Rögle och var en del av det historiska lag som vann Slovakiens första VM-guld 2002. Nu är det Maxims tur att glänsa och 18-åringen har potential att göra ett bra U18-VM, inte minst med tanke på att han redan hunnit vara med i två Junior-VM. Ses som en av landets mest lovande backar och kliver in i collegeligan nästa säsong.

Axel Sandin Pellikka – Sverige

Småkronorna har många lovande och duktiga spelare i sin trupp men det är inget snack om att Sandin Pellikka har potential att vara den som sticker ut lite extra. Den talangfulle backen har tagit stora steg den här säsongen vilket bland annat resulterat i drygt tjugo SHL-matcher med Skellefteå, men även ett Junior-VM där han stundtals imponerande. Är utan tvekan en av Sveriges nyckelspelare i det här mästerskapet och kan med lite tur väljas topp-10 i sommarens draft.

Aron Kiviharju – Finland 

Finland åker till U18-VM med relativt höga förväntningar efter bronset förra året, och Kiviharju är en av spelarna man hoppas extra mycket på. 17-åringen har redan gjort debut i den finska högstaligan och snittade en poäng per match i U18-VM redan förra året, vilket säger en del om backens potential. Har redan en del ögon från scouter på sig men kommer inte draftas fören nästa sommar.

Ryan Leonard – USA

Det amerikanska laget har siktet inställt på guld efter finalförlusten mot Sverige förra året och Leonard är en av spelarna som är med även den här gången. 18-åringen stod för fem mål redan då och är tänkt att vara den som ska göra målen för USA, han har nämligen sitt målskytte som en av sina främsta styrkor. Ska ta sig an utmaningen att spela i collegeligan nästa säsong och tippas gå i förstarundan av sommarens draft.

Dalibor Dvorský – Slovakien 

Strabak är bra men de flesta är överens om att Dvorský är Slovakiens största stjärna på den här nivån. Trots sin ålder (17 år) har forwarden hunnit bli något av en veteran på juniornivå, han har bland annat varit med i två Junior-VM och har även gjort drygt femtio matcher i Hockeyallsvenskan med AIK. Slovakien har relativt låga förväntningar på sig men Dvorský kommer ha många ögon på sig, inte minst från flertalet NHL-scouter.

Eduard Sale – Tjeckien 

Tjeckien är inne i en generationsväxling som dragit ut på tiden men nu verkar man vara något på spåren. Förra året slutade man fyra i U18-VM och vid vinterns Junior-VM tog man sig hela vägen till final vilket vara en stor överraskning och bedrift. Med båda gångerna var Eduard Sale och 18-åringen har allt som krävs för att vara en ledande spelare på den här nivån, han är en framspelare av rang och mycket av lagets offensiv kommer kretsa kring den lovande forwarden. Spås väljas bland de tio främsta i sommarens draft.

Will Smith – USA 

Om Leonard inte får fart på sitt målskytte kan USA lugnt luta sig tillbaka på att även Will Smith har snärt i klubban, 18-åringen stod för 42 mål i USDP den här säsongen och ses som en av landets mest lovande spelare. Förra året blev det fyra poäng på lika många matcher och mycket talar för att produktionen kommer vara ännu bättre den här gången, då siktet är inställt på guld. Kommer med största sannolikhet väljas väldigt tidigt i draften.

Otto Stenberg – Sverige 

Det är inget snack om att Sandin Pellikka blir viktig för Småkronorna, men det finns fler spelare som kan kliva fram. Inte minst Otto Stenberg, som var med i förra årets guldlag och som tagit stora steg framåt sedan dess. Den här säsongen har 17-åringen gjort drygt tjugo matcher i SHL med Frölunda, och det blev även två inhopp under slutspelet. Har ett fint spelsinne och ser ut att bli vald i förstarundan på sommarens draft. Imponerade stort tidigare under säsongen när Småkronorna tog silver i klassiska Hlinka Gretzky Cup, där han stod för nio poäng på fem matcher.

Colby Barlow – Kanada

Utan fixstjärnan Connor Bedard står Kanada utan sin store målskytt de senaste åren, men Barlow kan mycket väl ha det som krävs för att fylla tomrummet. 18-åringen stod för 30 mål i OHL redan förra säsongen och har i vinter utökat den skörden till 46, något som naturligtvis lovar gott inför framtiden. Är trots sitt målskytte även sedd som en bra defensiv spelare med god moral och spås få en hel del speltid även i mer defensiva situationer.

MER OM U18-VM: Här är Småkronornas VM-trupp 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här