Säsongen är inne i ett skede där mästerskapen avlöser varandra. 

I nästa vecka inleder Damkronorna VM i Kanada och lagom till att mästerskapet avslutas är det dags för nästa hockeyfest att ta vid. Då står Småkronorna på tur där siktet är inställt på att försvara guldet i U18-VM, som den här gången går av stapeln i Schweiz med start den 20:e april.

– Det låter kanske lite konstigt, men det här är en erfaren trupp, sett till åldersnivån överlag. Trots att vi tappade 16-året på grund av coronapandemin, så har vi många spelare som varit med mycket de senaste två åren och gjort det riktigt bra. Flera spelare har redan provat på SHL-spel, säger förbundskaptenen Anders Eriksén till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Supertalangen som får nyckelrollen

Småkronorna åker till Alperna med ett lag som på pappret ser högintressant ut och där flertalet spelare fått chansen att visa upp sig på en hög nivå den här säsongen. Rent meritmässigt sticker backen Axel Sandin Pellikka ut lite extra och en hel del talar för att 18-åringen kommer få en nyckelroll i turneringen. Gällivaresonen har spelat drygt tjugo matcher med Skellefteå i SHL den här vintern men han har även öst in poäng i klubbens J20-lag. Under säsongen har den lovande backen även varit med i JVM och en hel del talar för att han kommer väljas bland de tjugo främsta i sommarens NHL-draft.

Tre andra intressanta spelare i Småkronornas VM-trupp

  1. Otto Stenberg. Stor talang med hög potential som gjort stor succé i Frölundas J20-lag den här säsongen. Har även fått spela 23 matcher i SHL samt varit en av Småkronornas främsta spelare i vinter. Bör få mycket speltid och ett stort förtroende. Var med och vann guld i U18-VM redan förra säsongen.
  2. Melker Thelin. Småkronorna går in i turneringen med en ganska jämn målvaktrio men det som talar för att Thelin ska få chansen är det faktum att han spelat en hel del seniorhockey. Den här säsongen har 17-åringen gjort väldigt bra ifrån sig i Hockeyettan vilket även gett en chans att debutera i Hockeyallsvenskan med Björklöven.
  3. David Edstrom. Offensiv talang med fint målsinne som imponerat i de matcher han spelat med Frölunda i SHL den här säsongen. Är relativt stor för sin ålder och kan få en viktig roll i turneringen. Har gjort ganska bra ifrån sig i Småkronorna tidigare under vintern.

 

HÄR ÄR SMÅKRONORNAS TRUPP TILL U18-VM

Målvakter

1 Noah Erliden – HV71
30 Teodor Munther – Djurgården
35 Melker Thelin – Teg/Björklöven

Backar 

3 Axel Landén – HV71
4 Axel Sandin-Pellikka – Skellefteå
5 Tom Willander – Rögle
6 Axel Hurtig – Rögle
7 Albert Wikman – Färjestad
8 Arvid Bergström – Djurgården
9 Theo Lindstein – Brynäs

Forwards

12 Noah Dower Nilsson – Frölunda HC
15 David Edstrom – Frölunda HC
16 Gustaf Kangas – Västerås IK
17 Zeb Forsfjäll – Skellefteå AIK
18 Felix Unger Sörum – Leksands IF
19 Hugo Pettersson – HV71
20 Elliot Ståhlberg – Färjestads BK
22 Anton Wahlberg – Malmö Redhawks
23 Otto Stenberg – Frölunda HC
24 Simon Zether – Rögle BK
25 Jacob Sagadin – Växjö Lakers
26 Noel Nordh – Brynäs IF
27 Wille Johansson – Färjestads BK

Småkronornas matcher i gruppspelet

20:e april
Kanada – Sverige (14:30)

21:e april
Slovakien – Sverige (18:30)

23:e april
Sverige – Tjeckien (17:00)

25:e april
Sverige – Tyskland (14:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.