Det är hög tid att snacka upp OS-hockeyns tredje grupp. 

Det kan inte ha undgått någon att damerna redan inlett sin hockeyturnering under OS i Peking men för herrarna återstår det fortfarande lite tid för uppladdning. På onsdag är det dock dags och ytterligare är det äntligen Tre Kronors tur att kliva in i turneringen, tillsammans med de övriga lagen i Grupp C som vi tar en extra titt på idag.

FINLAND

Så gick det 2018: Förlust i kvartsfinalen mot Kanada
Så gick det i senaste VM: Silver, förlust i finalen mot Kanada
Tre nyckelspelare i truppen: Sami Vatanen, Niko Ojamäki och Harri Pesonen 
Finland har tagit sig till OS med en trupp som inte direkt är fylld till bredden med stjärnor, men med en stark grupp spelare som jobbar hårt för varandra. Med det inte sagt att det finns både rutin och spets, något som Sami Vatanen är ett utmärkt bevis på, den erfarna backen spelade i NHL så sent som förra säsongen och har varit en av Schweiziska ligans främsta den här vintern. Mycket talar för att 30-åringen blir en av Finlands viktigaste pjäser i OS.

Bland de övriga nyckelspelarna hittar vi två riktigt duktiga målskyttar i Niko Ojamäki och Harri Pesonen, där den senare hade stor del i det överraskande VM-guldet 2019. Då var även Ojamäki med men känslan är att forwarden är mycket bättre nu, han har bland annat inlett säsongen på ett lysande sätt där det blivit hela 29 mål i KHL. Något som gör 26-åringen till en av Europas hetaste målgörare.

Stjärnan – Valtteri Filppula 
Det glimrar som sagt var inte om den finska truppen men i Valtteri Filppula har man utan tvekan en rutinerad pjäs som får räknas som en av turneringens största stjärnor, han har trots allt spelat mer än tusen matcher i NHL. Den största framgången kom när det blev seger i Stanley Cup med Detroit 2008 och två år senare hade han stor del i att Finland tog OS-brons. Trots en relativt bra återkomst till Detroit för några år sedan så tog 37-åringen inför säsongen beslutet att flytta hem till Europa där han numera gör succé i Genevé-Servette. Blir väldigt viktig för Finland nu när han gör sitt andra OS.

SLOVAKIEN

Så gick det 2018 – Deltog inte
Så gick det i senaste VM – Förlust i kvartsfinalen mot USA
Tre nyckelspelare i truppen – Michal Cajkovsky, Peter Cehlárik och Patrik Rybár
Slovakien är tillbaka i OS för första gången sedan man slog ut Sverige i kvartsfinalen 2010 men sedan dess har det hänt en hel del. Stjärnorna har tackat för sig och de som finns kvar håller till i NHL, vilket gör att årets upplaga känns ganska medioker. Det finns dock nyckelspelare och man förlitar sig mycket på målvakten Patrik Rybár som får mycket speltid i KHL-laget Dinamo Minsk och som mest troligt får förtroendet mellan stolparna.

I defensiven kommer även Michal Cajkovsky få dra ett tungt lass, backen är den enda representanten från KHL och han är dessutom en av de mest rutinerade på lagdelen. I offensiven blir det mycket fokus på Peter Cechlárik som tidigare gjort succé i Leksand men som numera gör bra ifrån sig i storklubben Avangard Omsk där det blivit fjorton mål under vintern. Ska Slovakien kunna överraska i OS måste 26-åringen från Zilina producera.

Stjärnan – Tomas Jurco
I ärlighetens namn kanske inte Jurco blivit riktigt en så stor stjärna som man hoppades för några år sedan, men i den här truppen sticker ändå 29-åringen ut. Han kom till Detroit med höga förväntningar på sig men hamnade mitt i en generationsväxling som drabbade även honom. Resan gick vidare i en rad NHL-klubbar och numera håller forwarden till i Kazakstans bidrag till KHL. Kan OS bli en nystart som får karriären tillbaka i rätt riktning?

LETTLAND

Så gick det 2018 – Deltog ej
Så gick det i senaste VM – Elva, missade slutspel
Tre nyckelspelare i truppen – Renars Krastenbergs, Rodrigo Abols och Janis Jaks
Lettland är det lägst rankade laget i Grupp C och det blir tydligt om man tar en titt på truppen. För ett antal år sedan kunde landet hävda sig relativt bra men numera ser det tunnare ut och spelare som är anonyma för den svenska publiken får anses som nyckelpjäser för det Lettiska laget. Bland dessa hittar vi inte minst Rodrigo Abols, som faktiskt håller till i Örebro där han gjort en helt okej säsong och forwarden kan nog räkna med mycket speltid i OS. Samma sak gäller Janis Jaks som gjorde succé i collegeligan för några och sedan och som numera håller till i KHL-laget Sochi.

Stjärnan – Nikolajs Jelisejevs
Det där med stjärna är kanske att ta i en smula, men i sammanhanget får Jelisejevs räknas som Lettlands största stjärna. 27-åringen har gjort en svängig resa mellan diverse ligor och det är först den här säsongen som han fått det att lossna på allvar i KHL, där det bland annat blivit tretton mål. Ska Lettland ha någon som helst chans att skrälla i OS så måste forwarden vara på sitt bästa spelhumör.

SVERIGE

Så gick det 2018 – Ut i kvartsfinalen mot Tyskland
Så gick det i senaste VM – Nia, missade slutspel
Tre nyckelspelare i truppen – Lars Johansson, Henrik Tömmernes och Anton Lander 
Det finns många olika kandidater till vilka som egentligen är Tre Kronors viktigaste spelare i OS, men de flesta verkar vara överens om att Lars Johansson kan bli en av dem. Målvakten har dominerat i KHL flera säsonger och är alltid bra när det vankas landskamper. Konkurrensen är hård men mycket talar för att 34-åringen får chansen mellan stolparna.

På backplats finns det några spelare med rutin från NHL och de blir naturligtvis viktiga, men även Henrik Tömmernes som utan tvekan är en av Europas offensivt sett skickligaste backar. 31-åringen var dessutom en av få svenskar som lyckades lämna senaste VM med hedern i behåll och känslan är att han får göra det även den här gången. Åtminstone om han kommer upp på sin vanliga nivå.

I offensiven finns det visserligen några som det sprakar lite extra om, men det känns som att Anton Lander kan få en viktig roll i det tysta. 30-åringen har gjort flera fina säsonger i KHL men är numera en av Schweiziska ligans främsta två-vägsspelare och när han senast var med i ett mästerskap (VM 2019) stod Lander för åtta poäng på lika många matcher. Han var dessutom med i OS för fyra år sedan och den gången stod forwarden för tre mål på fyra matcher.

Stjärnan – Marcus Krüger
Visst, Krüger är kanske inte en lika stor stjärna som för några år sedan, men i det här sällskapet är det honom som det glittrar mest kring. 31-åringen, som aviserat en återkomst till Djurgården nästa säsong, var med när det blev VM-guld 2017 och har dessutom samlat på sig fina meriter från NHL. Under sina totalt nio säsonger i världens bästa liga lyckades forwarden vinna Stanley Cup två gånger med Chicago, han var dessutom med och tog OS-silver 2014 så siktet bör vara inställt på att förbättra sin medaljskörd ytterligare.

MATCHERNA I GRUPP C

10:e februari
Sverige – Lettland (05:10)
Finland – Slovakien (09:40)
11:e februari
Sverige – Slovakien (09:40)
Lettland – Finland (14:10)
13:e februari
Slovakien – Lettland (05:10)
Finland – Sverige (09:40)

Vilka lag tror du tar sig vidare från Grupp C?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här