Kampen om platser till säsongens höjdpunkt hårdnar. 

I nästa vecka inleder Damkronorna sin uppladdning inför vårens VM genom att åka på ett läger i Tyskland där lite drygt tjugo spelare får chansen att stärka sina aktier inför uttagningen. I truppen finns många rutinerade spelare och även en del talanger, men det finns samtidigt många som av en eller annan anledning fått stanna hemma. Nedan kommer en sammanställning på en rad spelare som har en rimlig chans att få en VM-biljett.

Målvakterna

Ida Boman (Djurgården)
Tindra Holm (Long Island University)
Frida Axell (Luleå)
Felicia Frank (Brynäs)
Emma Söderberg (University of Minnesota-Duluth)

Kommentar: Konkurrensen på målvaktssidan är minst sagt tuff och det finns ytterligare ett par namn som har chansen att få åka med till VM. Noterbart är att Boman och Axell är uttagna till lägret i Tyskland men att en hel del talar för att Emma Söderberg, som gör succé i collegeligan, tar en VM-biljett. Frida Axell gör det bra i Luleå och Felicia Frank, som briljerade i U18-VM, lär också finnas med i diskussionerna inför det att truppen ska tas ut. Bland de övriga bubblarna finns Lisa Jönsson (Modo) och man ska aldrig räkna ut Sara Grahn som är landets mest rutinerade burväktare men som inte varit med i landslaget sedan förra säsongen.

Backarna

Mira Jungåker (HV71)
Maja Nylén Persson (Brynäs)
Anna Kjellbin (Luleå)
Linnéa Andersson (Modo)
Paula Bergström (Long Island University)
Jessica Adolfsson (Linköping)
Josefine Holmgren (Djurgården)
Jenna Raunio (HV71)
Johanna Fällman (Luleå)
Ebba Berglund (Metropolitan Riveters)
Mina Waxin (Brynäs)

Kommentar: Precis som på målvaktssidan finns det en hel del konkurrens även bland backarna men mycket talar för att majoriteten av spelarna som får åka med till Tyskland även är med i VM-truppen. Spelare som Maja Nylén Persson och Mira Jungåker känns givna, Jessica Adolfsson likaså och Paula Bergström har fått en bra start på sitt äventyr i Nordamerika. Bland jokrarna finns talangen Jenna Raunio som gör det bra i HV71 och även Ebba Berglund som håller till i en av de lite mer undanskymda ligorna på andra sidan Atlanten men som var med i OS-truppen förra vintern. Samma sak gäller Mina Waxin och sedan finns det gott om rutin i Johanna Fällman, även om hon har haft en ganska tung säsong.

Forwards

Lisa Johansson (Luleå)
Sofie Lundin (Ohio State University)
Linnea Johansson (Djurgården)
Fanny Rask (Djurgården)
Felizia Wikner Zienkiewicz (Brynäs)
Thea Johansson (Mercyhurst University)
Josefin Bouveng (University of Minnesota)
Lina Ljungblom (Modo)
Hilda Svensson (HV71)
Sara Hjalmarsson (Providence College)
Ebba Hedqvist (Modo)
Hanna Thuvik (Brynäs)
Elin Svensson (HV71)
Olivia Carlsson (Modo)
Hanna Olsson (Frölunda)
Michelle Löwenhielm (SDE HF)
Lova Blom (Djurgården)
Emma Murén (Färjestad)
Emma Nordin (Luleå)

Kommentar: Ska Damkronorna bli att räkna med i VM gäller det att offensiven fungerar och det ser ut som man borde kunna ställa upp med en stark uppsättning forwards – åtminstone på pappret. Hur det sedan blir på isen är långt ifrån säkert, där kan allt från form till skador ställa till besvär. Precis som på de övriga positionerna finns det några spelare som kan känna sig relativt säkra på att få en VM-biljett, inte minst Michelle Löwenhielm som var kapten i OS och som även är med på tysklandslägret.

Det känns även rätt givet att spelare som Josefin Bouveng och Sara Hjalmarsson får åka med, duon har gjort det bra i collegeligan och sägs bli bättre för varje vecka som går. Lina Ljungblom är en av Sveriges bästa målgörare och belönas förmodligen även hon med en VM-biljett, samma sak gäller Hanna Olsson som visserligen håller till i division 1 men som är en väldigt skicklig spelare som kan göra nytta även i landslaget.

Är Fanny Rask motiverad för hon nog också åka med till VM men för den talangfulla duon Ebba Hedqvist och Hilda Svensson hänger mycket på om man kan imponera under lägret. Avslutningsvis hålls nog dörren fortsatt på glänt för Emma Nordin, den rutinerade forwarden har nobbat landslaget den här säsongen men toppar den svenska poängligan i SDHL och är fortfarande en väldigt bra spelare.

Naturligtvis finns det ännu fler spelare som har en chans att få åka med till VM – vem är din favorit? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här