Damkronornas uppladdning inför vårens VM går in i ett nytt skede. 

Med lite mer än två månader kvar till VM i Brampton, Kanada börjar det bli dags för spelarna att visa att man vill vara med i truppen och passande nog äger ett läger rum i Tyskland med start nästa torsdag. Under gårdagen presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg vilka spelare som får åka med till Füssen där fyra träningsmatcher står på schemat.

– Fyra tuffa matcher på fyra dagar, detta är ett perfekt läge att visa att man är en turneringsspelare och vill ha en VM-biljett. Nu vill jag se att vi tar vid där vi avslutade mot Tjeckien senast. Truppen har en kärna från VM i augusti, plus en spännande kryddning och kännetecknas av snabbhet i tanke och handling säger, säger Lundberg till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Talangerna får chansen

I truppen finns många bekanta ansikten med, spelare som varit i landslaget många år och som kan känna sig relativt säkra på att även få åka med till VM men det finns även några nya bekantskaper med på planet till Tyskland. Bland dessa hittar vi forwardsduon Hilda Svensson och Ebba Hedqvist som gjorde succé i U18-VM och som nu kommer få chansen att debutera i Damkronorna. Svensson stod för fyra mål i turneringen medan Hedqvist noterades för tre poäng på fyra matcher och de båda 16-åringarna har även gjort bra ifrån sig i sina respektive SDHL-klubbar (HV71 och Modo) under första halvan av säsongen.

Om man jämför med Tre Kronors trupp till Beijer Hockey Games är medelåldern betydligt lägre, hela tolv spelare är födda på 2000-talet och förutom Svensson och Hedqvist var även Mira Jungåker med i U18-VM. Den spelskickliga backen var en av turneringens bästa spelare och visade upp ett spel som förmodligen även kommer räcka till att få en VM-biljett.

Tre andra intressanta spelare i truppen

  1. Fanny Rask. Rutinerad forward två OS på meritlistan som är tillbaka i landslaget för första gången sedan hon avslutade karriären 2020. Har varit med i tre VM och kan bli värdefull med all sin erfarenhet. Håller numera till i Djurgården där hon gjort 20 poäng den här säsongen.
  2. Maja Nylén Persson. Är, trots sin position, bästa svenska i SDHL:s poängliga och 22-åringen rankas som en av Europas främsta offensiva backar. Har gjort närmare 300 matcher i högstaligan och har redan två olympiska spel på meritlistan.
  3. Tindra Holm. Stor målvaktstalang som debuterade i SDHL tidigt men som numera gör succé i den amerikanska collegeligan. Har inte varit med i landslaget tidigare och får ses som en outsider i kampen om att få en VM-biljett.

HELA DAMKRONORNAS TRUPP TILL TYSKLANDSLÄGRET

Målvakter

Tindra Holm (Long Island University)
Ida Boman (Djurgården)

Backar

Paula Bergström (Long Island University)
Anna Kjellbin (Luleå)
Linnéa Andersson (Modo)
Mira Jungåker (HV71)
Josefine Holmgren (Djurgården)
Jessica Adolfsson (Linköping)
Maja Nylén Persson (Brynäs)

Forwards

Hilda Svensson (HV71)
Lisa Johansson (Luleå)
Sofie Lundin (Ohio State University)
Linnea Johansson (Linköping)
Fanny Rask (Djurgården)
Hanna Thuvik (Brynäs)
Lova Blom (Djurgården)
Ebba Hedqvist (Modo)
Felizia Wikner-Zienkiweicz (Brynäs)
Lina Ljungblom (Modo)
Elin Svensson (HV71)
Michelle Löwenhielm (SDE HF)
Olivia Carlsson (Modo)

Damkronornas schema under Tysklandslägret

7 februari
Träning (14:15-15:45)

8 februari
Träning (13:00-14:00)

9 februari
Träning (09:00-09:45)
Tjeckien – Sverige (16:00)

10 februari
Träning (11:00-11:45)
Schweiz – Sverige (18:30)

11 februari
Träning (10:00-10:45)
Sverige – Tyskland (16:30)

12 februari
Träning (10:00-10:45)
Sverige – Finland (16:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här