Några av landets främsta spelare har inlett säsongen på ett strålande vis. 

Under större delen av säsongen får de olika landslagen nöja sig med att använda sig av spelare från de europeiska ligorna, om lite drygt en vecka ska exempelvis Tre Kronor under ledning av Sam Hallam göra upp om poäng i Karjala Tournament vilket blir säsongens första samling. Längre fram under säsongen öppnas dock dörren mot NHL på glänt och för svensk del ser det riktigt lovande ut. Flertalet spelare har nämligen inlett säsongen på ett strålande vis.

“Världens bästa Karlsson” imponerar

Säsongens höjdpunkt för Tre Kronor är utan tvekan VM som äger rum i Finland och Lettland där siktet är inställt på att vända en rätt negativ trend. De senaste åren har landslaget haft svårt att lyckas fullt ut och till vis del kan det berott på att många av de bästa spelarna i NHL valt att inte vara med i VM även om de haft chansen. Med en ny förbundskapten vid rodret kan läget dock ändras och under inledningen av säsongen har flertalet svenska spelare visat upp sig från sin bästa sida.

I skrivande stund toppas backarnas poängliga av Erik Karlsson som noterats för hela femton poäng på tolv spelade matcher, 32-åringen har även hunnit med att göra NHL-karriärens första hattrick och han toppar dessutom San Joses interna poängliga – hela sju poäng före tvåan.

En blågul dominans

Att Erik Karlsson toppar backarnas poängliga är kanske ingen större utmaning, smålänningen är en av ligans offensivt skickliga backar och har tidigare vunnit Norris Trophy vid två tillfällen. Det som är roligt att se är att Karlsson inte är ensam svensk att inleda säsongen starkt, faktum är att både tvåan och trean i backarnas poängliga också är svenskar.

Efter att ha draftats som nummer ett för fyra år sedan var förväntningarna skyhöga på Rasmus Dahlin och supertalangen har visat att han kan spela på den allra högsta nivån. Förra vintern var backen en av Buffalos främsta spelare och han gjorde även ett starkt inhopp i Tre Kronor under VM. Den positiva formkurvan ser ut att vara spikrak för 22-åringen har inlett säsongen genom att göra fjorton poäng på tio spelade matcher. Något som räcker till en andraplats i backarnas poängliga. På en tredjeplats hittar vi Hampus Lindholm som fått en flygande start på säsongen i Boston och ytterligare två svenskar (Victor Hedman och Rasmus Andersson) finns på topp-20 i poängligan.

Backarnas poängliga i NHL

 1. Erik Karlsson (San Jose) – 15 poäng
 2. Rasmus Dahlin (Buffalo) – 14 poäng
 3. Hampus Lindholm (Boston) – 11 poäng
 4. Justin Faulk (St Louis) – 9 poäng
 5. Mikhail Sergachyov (Tampa Bay) – 9 poäng
 6. Adam Fox (New York Rangers) – 9 poäng
 7. Alex Pietrangelo (Vegas Golden Knights) – 9 poäng
 8. Morgan Rielly (Toronto) – 9 poäng
 9. Shayne Gostisbehere (Arizona) – 8 poäng
 10. Brandon Montour (Florida) – 8 poäng
 11. Shea Theodore (Vegas Golden Knights) – 8 poäng
 12. Victor Hedman (Tampa Bay) – 8 poäng
 13. Cale Makar (Colorado) – 8 poäng
 14. Josh Morrissey (Winnipeg) – 8 poäng
 15. Brent Burns (Carolina) – 7 poäng
 16. Dougie Hamilton (New Jersey) – 7 poäng
 17. Tony DeAngelo (Philadelphia) – 7 poäng
 18. Rasmus Andersson (Calgary) – 7 poäng
 19. Nick Jensen (Washington) – 7 poäng
 20. Vince Dunn (Seattle) – 7 poäng

Doldisens succé

I toppen av den totala poängligan återfinns många av de väntade namnen, det är ingen överraskning att Connor McDavid inlett säsongen starkt och att Artemi Panarin också öser in poäng är knappast en skräll. Däremot lyfter en hel del på ögonbrynen när de ser vem som ligger delad fyra i poängligan – Jesper Bratt. Den svenske forwarden är något av en doldis i sammanhanget, i New Jersey får andra spelare de största rubrikerna men nu är det den 24-årige stockholmaren som regerar.

Bratt stod för en stark säsong redan i vintras då det bland annat blev 26 mål och ingenting talar för att trenden ska ta slut, på de tio inledande matcherna har svensken gjort fyra mål och med sina sexton poäng är han ett av ligans största utropstecken. Det återstår att se hur länge det dröjer innan Bratt får den uppmärksamhet han förtjänar.

Vilken svensk tror du gör flest poäng i NHL den här säsongen? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här