Den internationella ishockeykartan på damsidan ser ut att ritas om. 

Det har varit en hel del spekulationer de senaste månaderna men nu står det klart att ishockeyn på damsidan får en egen motsvarighet till NHL – PWHL. I ett uttalande har den nystartade ligan gått ut med nyheten att sex lag, tre från USA och lika många från Kanada, kommer att ingå i ligan under den första säsongen som har sin premiär i början av nästa år.

– På uppdrag av ägarskapet och vår styrelse är jag hedrad att tillkännage det officiella namnet på vår nya liga och att avslöja ritningen för denna historiska invigningssäsong. Och vi är särskilt stolta över att tillhandahålla denna nya plattform för kvinnliga elitidrottare. Vårt fantastiska spel har kraften att fängsla och koppla ihop sportfans överallt, och vi är glada över att kunna plantera rötter i sex av Nordamerikas mest passionerade hockeymarknader, säger Los Angeles Dodgers ordförande Stan Kasten som ingår i ligans styrelse.

Här är klubbarna som ingår i PWHL

Precis som när NHL hade sin premiär 1917 kommer den här ligan att vara relativt liten, för att med tiden växa. När den första omgången spelas i början av januari kommer det spelas tre matcher där totalt sex lag är med och gör upp om den första titeln. Man kommer därmed ha en liknande status som “Original six” har i NHL.

Toronto

I den hockeyälskande staden kommer ett av de tre kanadensiska klubbarna hålla till men i nuläget vet vi inte så mycket om hur satsningen kommer se ut. Det vi vet är att man tidigare haft ett lag i ligan PHF som just nu går inför en minst sagt osäker framtid. I det laget fanns ett flertal profiler som är kända för den svenska ishockeypubliken, bland annat Michela Cava som spelat fyra säsonger i SDHL där SM-guldet med Luleå för två år sedan är den största framgången. I laget fanns även två tjeckiska landslagsspelare men en av dem, Dominika Lásková, har redan skrivit på för Luleå.

Montréal 

Precis som Toronto är Montréal en klassisk stad när det kommer till ishockey och det är därför givet att även de kommer ingå i den nya proffsligan. Förra säsongen spelade Montréal Force i PHF och en hel del talar för att spelarna i det laget kommer sätta sin prägel på stadens nya lag. Det är dock värt att poängtera att man hade en relativt tung säsong senast, men det finns en hel del bra spelare som kommer från området vilket skulle kunna göra dem aktuella för spel i Montréals nya proffslag.

Ottawa

Även hockeytokiga Ottawa kommer ingå i den nya proffsligan och precis som för de övriga städerna finns det förutsättningar att bygga ett starkt lag. Rent traditionellt har det inte spelats så mycket damhockey i staden men i nuläget har man ett flertal collegespelare som är födda i Ottawa vilket naturligtvis kan tala för att de återvänder dit i framtiden – kanske redan den här säsongen.

Boston

Precis som både Montréal och Toronto hade även Boston ett lag i PHF och det var ganska väntat att man även skulle följa med in i proffsligan, även om man nu förmodligen kommer gå under ett annat namn än Boston Pride. Det finns dock en bra grund i det laget, man vann nämligen grundserien och tog sig sedan till semifinal. Detta delvis tack vare målvakten Lovisa Selander som spelat fyra säsonger i klubben.

Minnesota, Minneapolis-Saint Paul

Ishockey och Minnesota går som hand i handsken och förra säsongen tog sig Minnesota Whitecaps till final i PHF-slutspelet där man tillslut föll mot Torontos lag. I laget fanns svenskan Ronja Mogren som varit med i Damkronorna under sommaren och som nu bör vara aktuell för att ingå i det nya proffslaget. I laget spelade även Denisa Krizova som tidigare spenderat tre säsonger i Brynäs, samt den rutinerade backen Sidney Morin (bilden) som vunnit OS-guld med USA och spelat fyra säsonger i tre olika svenska SDHL-klubbar.

New York

Staden kallas ibland för “världens huvudstad” och är synonym med sport i världsklass men det har inte pratats så mycket om damhockey. Nu är det tänkt att bli ändring på den saken. Det finns trots allt en hel del bra spelare som är födda i staden, bland annat målvakten Cami Kronish som efter fem år i collegeligan ska spela i AIK. Noterbart är att även Modo har värvat en collegespelare från New York inför säsongen, forwarden Emma Seitz. Kontrakterade spelare kan bli svåra att rekrytera men då ser det mer lovande ut att göra en prestigevärvning i målvakten Aerin Frankel som är född i New York och som var USA:s förstaval mellan stolparna när VM-guldet säkrades förra säsongen.

Viktiga datum

Än så länge finns det ont om information kring hur de olika klubbarna egentligen kommer att se ut, man har dock gått ut med att arbetet är igång när det kommer till att rekrytera varsin general manager som kommer få i uppgift att bygga en slagkraftig trupp inför säsongen. Enligt nordamerikanska medier ska den tidigare schweiziska landslagsmålvakten Florence Schelling vara aktuell för en av klubbarna. Redan på söndag kommer man gå ut med mer information kring hur draftsystemet kommer se ut och den 18:e september är det tänkt att man kommer hålla sin historiska draft.

Redan imorgon fredag inleds ligans transferfönster där klubbarna kommer få chans att värva spelare som inte har något kontrakt, vilket i praktiken gör att man kommer kunna börja bygga sina respektive trupper. Tidigare under sommaren gick PHF ut med att man inte kommer spela den här säsongen vilket gör att samtliga spelares kontrakt är strukna. Det gör att många duktiga spelare kommer finnas tillgängliga, däribland den svenska landslagsmålvakten Emma Söderberg som egentligen hade planerat att spela i Connecticut Whale.

Vad PWHL kommer betyda för den svenska landslagshockeyn är för tidigt att säga men vi får säkert anledning att återkomma i ämnet. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här