Juniorkronorna fick bekänna färg i nattens möte med Kanada. 

Inför Junior-VM var de flesta experterna överens om att Sveriges tuffaste match skulle spelas på nyårsnatten då värdlandet Kanada skulle stå för motståndet. Efter tre raka segrar kunde Juniorkronorna gå in i matchen med ett gott självförtroende men det här skulle visa sig bli en väldigt tuff utmaning, redan innan en minuts spel kunde Kanada ta ledningen genom Joshua Roy och det skulle bli en fingervisning om hur första perioden skulle komma se ut.

Ett Kanada på hemmaplan spelar med stort självförtroende och med en hög press gav de inte Sverige utrymme att etablera något anfallsspel, istället fick de svenska spelarna ägna sig åt försvarsarbete och efter en tidig utvisning kunde Kanada utöka sin ledning när Brennan Othmann var sist på pucken.

Halvvägs in i perioden skulle Kanada även sätta 3-0 genom Tyson Hinds och då kändes det riktigt tungt ur svensk synvinkel, men man skulle bjudas in i matchen när Zack Ostapchuk drog på sig en 5+10. I det efterföljande powerplayspelet kunde backen Ludvig Jansson placera in reduceringspucken och plötsligt tändes en gnutta hopp.

Juniorkronorna får upp farten

I första perioden hade Sverige lite för mycket respekt för motståndet vilket resulterade i att Kanada kunde skapa en hel del chanser men efter att ha snackat ihop sig under pausen kom Juniorkronorna ut till den andra perioden som ett nytt lag. Plötsligt började man etablera ett spel i offensiv zon och i takt med det började även Kanada känna av pressen, vilket resulterade i flertalet utvisningar som höll på att resultera i en svensk reducering. Närmast att hitta målet var Jonathan Lekkerimäki men trots ett fint avslut lyckades han inte överlista den stundtals ifrågasatte målvakten Thomas Milic som stod för en väldigt fin räddning.

I samma powerplay höll Carl Lindbom på att göra en riktig tavla när en rensning gick rakt på kanadensisk spelare som – ur svensk synvinkel – turligt nog inte lyckades få ordning på pucken utan ställningen 3-1 stod sig perioden ut.

Tung början på slutet

Efter en andra period där Sverige höjde sig ett par snäpp fanns det goda förhoppningar om att ändå kunna vända på matchen men då krävdes en riktigt bra insats även i tredje perioden. När pucken väl släpptes dröjde det inte länge innan Kanada kunde skapa lite oreda i svensk zon vilket skulle resultera i att Brennan Othmann kunde placera in 4-1 bakom Lindbom i det svenska målet.

Efter det snabba målet kändes det som att det svenska laget tappade hoppet om att kunna vända matchen och inte blev det bättre när Kevin Korchinski placerade in 5-1 ur snäv vinkel. Kort efter målet var Kanada en stolpträff från ytterligare ett mål och den avslutande delen av matchen tillhörde hemmalaget som utan några större bekymmer kunde bevaka sin stora ledning.

MATCHFAKTA
Kanada – Sverige: (3-1,0-0,
1-0, Joshua Roy (Bedard, Clarke)
2-0, Brennan Othmann (Wright, Bedard)
3-0, Tyson Hinds (Stankoven, Bedard)
3-1, Ludvig Jansson (Rosén, Bystedt)
4-1, Brennan Othmann (Guenther, Del Mastro)
5-1, Kevin Korchinski (Bedard, Allen)

Överlag vinner Kanada den här matchen helt rättvist, man skapar flest chanser och var egentligen aldrig under någon vidare press. Samtidigt kan man säga att Juniorkronorna förlorar matchen redan i första perioden, släpper man in tre mål mot ett lag som Kanada på ungefär tio minuter är det – nästan – omöjligt att vinna. Respekten var lite för stor, man tittade lite för mycket på Connor Bedard som skapade utrymme till sina lagkamrater och när 17-åringen lämnade isen hade han noterats för fyra assist.

Tabellen, Grupp A

    1. Tjeckien, 10 poäng (+18)
    2. Kanada, 9 poäng (+21)
    3. Sverige, 8 poäng (+9)
    4. Tyskland, 3 poäng (-15)
    5. Österrike, 0 poäng (-33)

Förlusten mot Kanada gör att Sverige får möta Finland i den kommande kvartsfinalen som spelas i Moncton på måndag. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här