Det väntar två intressanta matcher i Karlstad under lördagen. 

Efter en dags återhämtning är det åter dags för Euro Hockey Tours tredje turnering att rulla vidare och under lördagen bjuds det på två intressanta matcher mellan fyra lag som börjar leta efter viktiga byggstenar inför vårens stora höjdpunkt – VM i Tjeckien.

Finland – Tjeckien (12:00)

Redan vid lunch spelas den första av två matcher i Karlstad och det bjuds på ett möte mellan två lag som haft olika inledningar på turneringen. Finland fick en tung start i premiären mot Schweiz men lyckades på något sätt resa sig och en stark avslutning bäddade för en seger där Niko Huuhtanen spikade slutresultatet till 4-2. Detta gör att Finland, som haft en ganska tung säsong, fått en bra start på turneringen och en bra insats i dagens match kan göra morgondagens möte med rivalen Sverige till en riktig höjdare.

Samtidigt som Finland kan gå in i matchen med högt huvud finns det en hel del att fundera på hos motståndaren Tjeckien. I premiären mot Tre Kronor fick man inte alls spelet att fungera, och den fina offensiven som man oftast visar upp, var som bortblåst. Man tog visserligen ledningen tidigt men släppte sedan in fyra raka mål vilket gjorde att man fick lämna matchen med ett överlag lågt betyg. Det måste se bättre ut om tjeckerna ska kunna rubba Finland i dagens match.

Noterbart är att Tjeckien är med i turneringen utan forwarden David Tomasek som gjort väldigt bra ifrån sig tidigare under säsongen och enligt många är det överraskande – inte minst eftersom forwarden bor i Karlstad och spelas i Färjestad. Nu tvingas 27-åringen sitta i Löfbergs Arena och se landslaget från läktaren istället. Som tur var trivs verkar Tomasek trivas bra med att spendera tid i arenan även som åskådare.

– Jag tycker att det är den perfekta storleken. Det är för åtta tusen personer, det är en härlig stämning, vi har bra faciliteter, så det finns inget att klaga på. Jag tror att de valde bra för den här turneringen. Jag hoppas att folk kommer. De gillar hockey här, även om våra matcher med finländarna och schweizarna förmodligen inte kommer att intressera dem särskilt mycket, säger forwarden till hokej.cz

Finland-Tjeckien sänds på SVT play med start 11:55. 

 

Sverige – Schweiz (16:00)

Knappt två timmar efter dagens första match är slut kommer Tre Kronor göra upp med Schweiz i ett möte mellan två lag som borde ha ett bra självförtroende. Schweizarna förlorade visserligen torsdagens möte med Finland men stod överlag för en bra insats och det stod faktiskt 1-1 inför den avslutande perioden. Väl där spelade man inte på samma nivå som tidigare under matchen och det blev därför förlust med 2-4.

Jämför man med tidigare under säsongen deltar Schweiz med en ganska anonym trupp där många av de rutinerade spelarna saknas men andrakedjan med trion Thierry Bader, Theo Rochette och Tino Kessler spelade väldigt bra och kan visa sig bli en utmaning för backarna i det svenska laget.

Tre Kronor går in i matchen med ett gott självförtroende efter att ha besegrat Tjeckien med 4-1 i torsdagens match och sett till hur spelet såg ut hade man faktiskt kunnat vinna med en ännu större marginal. Samtidigt som Tjeckiens David Tomasek får se en hemmaturnering från sidan återfinns flera av Färjestads spelare i den svenska truppen och i torsdagens match klev både Victor Ejdsell och Linus Johansson fram som målskyttar. Dessutom stod även Jacob de la Rose för ett mål och forwarden har som bekant också haft Löfbergs Arena som hemmaplan.

I torsdagens match fick Marcus Högberg förtroendet mellan stolparna men den här den texten skrivs är det fortfarande oklart om 29-åringen får spela i dagens match eller om det istället blir Felix Larsson, till vardags i Leksand, som får chansen att visa upp sig.

Sveriges möte med Tjeckien sänds på SVT2 samt SVT play med start 15:50. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här