Sverige har fått en drömstart på Junior-VM i Göteborg.

Efter en lyckad premiär mot Lettland kunde Sverige gå in i kvällens match mot Tyskland med ett gott självförtroende och under inledningen av första perioden skapade man en del bra chanser, dock utan att ha den rätta skärpan i avsluten. I det läget hade spelarna kunnat bli en smula frustrerade men med ungefär fyra minuter kvar att spela innan kvällens första periodvila kunde man tillslut ta ledningen genom Otto Stenberg som stod för ett delikat avslut i målvaktens högra kryss, assisterad av David Edstrom som till vardags är lagkamrat i Frölunda.

Överlag hade Juniorkronorna det mesta av spelet och därför var ledningen rättvist, man vann bland annat skotten klart (18-6) och de få gångerna som Tyskland kom till avslut var Melker Thelin en stabil sista utpost i det svenska målet.

Stenbergs succé

I andra perioden höjde sig tyskarna ett snäpp och man inlett på ett lovande sätt samtidigt som Sverige inte riktigt kom upp i nivå. Ju längre perioden gick desto bättre såg dock det svenska spelet ut och vid ett par tillfällen hade man riktigt bra lägen att utöka sin ledning men då lyckades man inte överlista Matthias Bittner som fick mycket att göra i det tyska målet.

Tyckland stod för en stundtals bra insats men Sverige hade det mesta av spelet och det skulle även visa sig på resultattavlan, i slutskedet av andra perioden skulle man få in viktiga 2-0 genom Mattias Hävelid som assisterades av klubbkollegan Filip Bystedt samt Theo Lindstein som gjorde sin tredje assistpoäng hittills i turneringen. I tredje perioden klev Otto Stenberg ytterligare, först utökade han ledningen till 3-0 innan han kunde fullborda sitt hattrick några minuter senare. Med lite drygt fem minuter kvar av matchen kunde sedan Noah Östlund spika slutresultatet till 5-0 vilket gör att Sverige fått en drömstart på Junior-VM.

Tyskland – Sverige: 0-5 (0-1,0-1,0-3)
0-1 Otto Stenberg (Edstrom)
0-2 Mattias Hävelid (Bystedt, Lindstein)
0-3 Otto Stenberg (Unger Sörum, Hävelid)
0-4 Otto Stenberg (Edstrom, Unger Sörum)
0-5 Noah Östlund (Lekkerimäki)
Skott: 15-41 (6-18,6-8,3-15)
Utvisningsminuter: 6-4