Snart är det dags för Damkronornas stora höjdpunkt den här säsongen. 

Väntan har varit lång och uppladdningen intensiv men snart är det äntligen dags för Damkronorna att få ge sig in i det som ska bli säsongens höjdpunkt – VM i Brampton, Kanada. Det svenska laget åker till Nordamerika med relativt låga förväntningar på sig med tanke på att man åkte ut i kvartsfinalen mot Tjeckien (0-3) vilket gjorde att det aldrig var nära en blågul medalj. Samtidigt ansågs turneringen i höstas vara något av en nystart och ett steg i rätt riktning. Rent historiskt får Sverige räknas som en av de stora nationerna och man har varit ett lag att räkna med i många tidigare mästerskap, både när det kommer till OS och VM. Nedan kommer en liten tillbakablick på hur Damkronorna presterat i sina tidigare världsmästerskap.

Så har det gått för Damkronorna i VM genom åren

1990 – 4:a 

Våren 1990 var det äntligen dags för damerna att också få ha ett världsmästerskap i ishockey och Sverige skulle visa sig bli ett land att räkna med i sammanhanget. Efter den inledande förlusten mot värdlandet Kanada i premiären blev det storseger (11-4)mot Japan innan gruppspelet avslutades med att även vinna mötet mot Västtyskland. Det resulterade i en semifinalplats där dock USA skulle visa sig bli en för svår motståndare och sedan föll man även i bronsmatchen mot rivalen Finland (3-6). Det historiska guldet gick till Kanada som vann finalen mot USA med 5-2. Noterbart är att Kristina Bergstrand och Camilla Kempe stod för fem mål vardera.

1992 – 4:a 

Två år efter den tunga förlusten i bronsmatchen mot Finland ställde Sverige in siktet på revansch men det skulle visa sig bli en tuff utmaning även den här gången. Gruppspelet började visserligen lovande med seger mot först Danmark och sedan Kina innan Kanada vann den avslutande matchen (1-6). På nytt väntade semifinal mot USA men den här gången höll man relativt jämna steg, även om det tillslut blev förlust med 4-6. I bronsmatchen stod återigen Finland för motståndet och ett finskt lag kunde vinna en dramatisk tillställning med 5-4 efter straffar, vilket fick publiken i Tammerfors att jubla. Jakten på en svensk medalj fick gå vidare. Även den här gången vann Camilla Kempe den interna skytteligan, precis som två år tidigare genom att göra fem mål och den här gången delades förstaplatsen med Charlotte Almblad. Kanada vann guld även 1992 efter att ha krossat USA med hela 8-0 i finalen.

1994 – Missade slutspelet

Bronsmatchen två år tidigare visade att avståndet till den absoluta toppen hade minskat, men VM i Lake Placid skulle bli ett bevis på att bredden inom damhockeyn även hade ökat. Den här gången vann man premiären mot Norge men sedan blev det bara oavgjort mot Kina och förlusten mot Kanada (2-8) gjorde att Kina hade bättre målskillnad och därmed knep andraplatsen i gruppen. För svensk del blev det alltså inget slutspel och man fick lämna USA med en känsla av besvikelse i truppen. Bättre gick det för Finland som tog sitt tredje raka brons och Kanada vann sitt tredje raka guld efter att ha vunnit finalen mot värdlandet USA med 6-3. Det svenska glädjeämnet blev Charlotte Almblad och backen Tina Månsson som stod för fyra mål vardera.

1997 – Missade slutspelet 

Besvikelsen efter misslyckandet 1994 gjorde att Sverige åkte till Kanada med siktet inställt på revansch, men flytten till en på pappret tuffare grupp ställde till det. Det blev förlust mot både USA och Finland vilket gjorde att det oavgjorda resultatet mot Norge (2-2) endast räckte till en tredjeplats. Noterbart är att matchen mot Finland spelades i Brampton, den stad som årets VM ska äga rum i. Guldet gick återigen till Kanada och den svenska skytteligan toppades av backen Gunilla Andersson som stod för tre mål på lika många matcher.

1999 – 4:a 

Flera tunga år gjorde att förväntningarna var ganska låga inför VM i Finland men den här gången skulle det bli ett steg i rätt riktning. I premiären besegrades Kina och efter en tung förlust (0-11) mot USA krossade man Ryssland med hela 7-0 vilket säkrade en biljett till semifinalerna. Väl där föll man med 1-4 mot Kanada som sedan säkrade sitt femte raka guld. I bronsmatchen stod Sverige upp bra till en början men en tung andra perioden bäddade tillslut för finsk seger med hela 8-2. Damkronorna fick därmed lämna VM som besviken fyra för tredje gången. Det positiva var att en rad unga talanger visat upp sig, bland annat Maria Rooth och Erika Holst.

2000 – 4:a 

Jakten på en första svensk medalj fick gå vidare i Kanada och det började ganska, efter en oavgjord premiär mot Kina besegrades Japan med hela 6-0 vilket säkrade en semifinalplats. Att man sedan föll mot Kanada med 0-4 spelade mindre roll. Drömmen om medalj levde vidare. I semifinalen förlorade man – precis som väntat – mot USA och sedan föll man även tungt (1-7) i bronsmatchen mot Finland. Än en gång fick Damkronorna lämna ett VM utan medalj. Höjdpunkten på mästerskapet blev den högdramatiska finalen där USA såg ut att kunna putta ned Kanada från tronen, men det blev tillslut seger för lönnlöven efter ett avgörande i förlängningen.

2001 – Missade slutspelet

Två raka bronsmatcher höjde förväntningarna inför avresan mot Minneapolis men VM 2001 skulle visa sig bli långt ifrån lyckat. I premiären föll man tungt (0-3) mot Ryssland och eftersom det även blev förlust mot Kanada räckte det inte att vinna mot Kazakstan. Sverige missade därmed slutspelet och fick därför spela en placeringsmatch mot Tyskland. Där blev det också final vilket ledde till en ångestfylld nedflyttningsmatch mot Kazakstan som man med nöd och näppe vann. Istället för en historisk medalj blev VM ett nytt bevis på att allt fler länder börjat satsa på damhockeyn. Noterbart är att Ryssland tog sin första medalj genom att besegra Finland i bronsmatchen, samt att Kanada tog hand om guldet även den här gången. Bland de svenska debutanterna syntes en lovande målvakt vid namn Kim Martin, som skulle visa sig få en viktig roll under de kommande åren…

2004 – 4:a 

Sedan misslyckandes i USA tre år tidigare hade det hänt en hel del för svensk hockey på damsidan. OS i Salt Lake City 2002 blev en stor succé där det svenska laget lyckades ta sin första medalj efter att ha besegrat Finland i bronsmatchen. Framgången blev en positiv boost inför VM i Kina året efter med det skulle tyvärr ställas in på grund av ett SARS-utbrott. VM i Halifax 2004 blev därför nästa mästerskap och där spelade man för första gången med tre stycken grupper, där Sverige vann sin efter att haft bättre målskillnad än Finland. I andra rundan gick det lite tyngre men resulterade ändå i en bronsmatch där dock Finland fick revansch från OS. Det blev dock ett lyckad mästerskap för Erika Holst som stod för fyra mål och därmed tog hem den interna skytteligan.

2005 – Brons 

Efter åtta VM i andra länder var det äntligen dags för Sverige att få stå som värd för mästerskapet. Linköping bjöd in till en hockeyfest och det skulle visa sig bli det sista lilla som krävdes för en historisk VM-medalj. Sverige vann två av tre matcher i gruppspelet innan det blev förlust mot USA i semifinalen, men i bronsmatchen lyckades Damkronorna vinna med 5-2 efter att ha gjort fyra mål i den tredje perioden. Medaljen var därmed säkrad och detta till stor del tack vare Maria Rooth som gjorde fem mål i turneringen. VM i Linköping blev även historisk på ett annat sätt eftersom USA tillslut lyckades vinna finalen mot rivalen Kanada, detta efter en målsnål tillställning som fick avgöras på straffar.

2007 – Brons 

Efter starka insatser i först hemma-VM och sedan OS i Turin 2006 kunde Sverige gå in i VM med högt huvud och en stark självkänsla. Gruppspelet blev dock en något knepig utmaning där man vann en av två matcher, men i nästa runda besegrades först Kina och sedan Schweiz vilket säkrade en ny bronsmatch. Väl där bjöds det på dramatik men i förlängningen lyckades Sverige besegra Finland och återigen säkra en medalj. Den här gången vann Pernilla Winberg den interna skytteligan och målvakten Sara Grahn, som finns med även i årets trupp, gjorde sin VM-debut.

2008 – Missade slutspelet 

Med flera fina turneringar i bagaget räknades Sverige som en het medaljkandidat men VM i Kina blev något av en missräkning. I gruppspelet vann man mot Japan innan det blev förlust efter förlängning mot Finland, vilket gjorde att Sverige fick kliva in i den lägre rankade kvalificeringsgruppen. Väl där förlorade man oväntat på straffar mot Schweiz vilket gjorde att man fick lämna Kina med en femteplats. Finland tog hand om bronset och USA vann en underhållande final mot Kanada med 4-3.

2009 – 4:a 

Efter misslyckandet i Kina hade Sverige siktet inställt på revansch men VM i Finland skulle också visa sig bli en knepig historia. Segern mot Kina i gruppspelet gjorde dock att man hamnade i en relativt gynnsam kvalificeringsrunda där det blev segrar mot både Ryssland och Kazakstan. Något som öppnade för en ny bronsmatch där dock Finland vann med stabila 1-4. Trots besvikelsen blev turneringen ett litet steg i rätt riktning, inte minst tack vare Elin Holmlöv som stod för sex mål. Guldet gick till USA som vann finalen mot Kanada med samma siffror, inför lite drygt tre tusen åskådare i Tavastehus.

2011 – Kvartsfinal

Efter OS i Vancouver var det för första gången Schweiz tur att stå som värd för ett VM och turneringen i Zürich samt Winterthur skulle bjuda på en hel del underhållning och spänning. För svensk del blev gruppspelet lyckad och efter två segrar kunde man ta sig vidare till slutspelet där det för första gången spelades en kvartsfinal. Väl där föll man tungt (1-5) mot Finland som några dagar senare vann bronsmatchen mot Ryssland. USA tog sitt tredje raka guld och svenska spelare som Erika Grahm och Johanna Fällman fick göra VM-debut.

2012 – Kvartsfinal

Sverige åkte till VM med ett högintressant lag på pappret där det fanns en spännande mix av talang och rutin, men det skulle ändå inte räcka hela vägen. Gruppspelet var stundtals lovande men i kvarten föll man på nytt mot Finland vilket gjorde att jakten på en ny medalj fick gå vidare. I den här turneringen var det tänkt att USA skulle vinna sitt fjärde raka guld och dessutom göra det på hemmaplan, men Kanada vann finalen med 5-4 och visade på så vis att man fortsatt var att räkna med.

2013 – Missade slutspelet

Efter flera år med Kim Martin som nyckelspelare fick man klara sig utan henne i målet och det tycktes göra stor skillnad. På ett negativt vis. VM i Ottawa blev en rejäl missräkning där det svenska laget slutade sist i gruppspelet efter att endast tagit poäng i matchen mot Tyskland, som man dessutom förlorade efter förlängning. Därför väntade en matchserie mot Tjeckien där förloraren fick flyttas ned till B-divisionen, men som tur var vann Sverige den kampen i två raka matcher. Ryssland tog hand om bronset och USA vann finalen mot USA med uddamålet. I övrigt kan vi notera att mästerskapsdebutanten Lisa Johansson med sina tre mål vann den interna skytteligan.

2015 – Kvartsfinal

Tio år efter succén i Linköping var det återigen dags för VM att spelas på svensk mark, den här gången med Malmö som spelort. Damkronorna fick en riktig drömstart på turneringen där tre raka segrar resulterade i gruppseger och en biljett till slutspelet. Drömmar om en ny medalj väcktes till liv men sedan föll man tungt mot Ryssland efter att ha tappat ledning till förlust i tredje perioden. Besvikelsen var enorm och då hjälpte det föga att Anna Borgqvist imponerat genom att göra fem mål i turneringen. I samma VM fick supertalangen Hanna Olsson chansen att göra VM-debut och i nästa vecka gör hon sitt sjunde mästerskap. Guldet gick till USA som vann en målrik final mot Kanada med 7-5.

2016 – Kvartsfinal 

VM i Kanada började väldigt bra för svensk del, man vann premiären mot Tjeckien och sedan blev det ytterligare två segrar vilket säkrade i en ny gruppseger. Dessvärre föll man tungt i kvartsfinalen mot Ryssland vilket innebar att man återigen fick lämna ett VM utan medalj. Att man sedan vann en placeringsmatch mot Tjeckien blev endast ett plåster på såren. Ryssland vann sedan bronsmatchen mot Finland på straffar och USA tog hem guldet efter ett avgörande i förlängningen mot Kanada.

2017 – Kvartsfinal

Efter några år utan medalj gick Damkronorna in i VM med relativt låga förväntningar och sett ut det perspektivet blev mästerskapet inget stort misslyckande, men inte heller någon succé. I gruppspelet vann man två matchen men föll samtidigt oväntat mot Tyskland, och i kvartsfinalen blev det finsk seger med hela 4-0. Därmed fick turneringen avslutas med en placeringsmatch och där föll Sverige på straffar mot Ryssland. Bättre gick det för Tyskland som nådde semifinal vilket sedan blev en fjärdeplats medan Finland tog hand om bronset, och USA vann finalen mot Kanada efter förlängning. För svensk del blev Johanna Fällman ett utropstecken, backen stod för fyra mål och vann därmed både den interna skytte- och poängligan.

2019 – Nedflyttade 

Om VM två år tidigare inte blev ett direkt misslyckande så får turneringen i Finland ses som just det. Sverige hade haft ett tungt OS året innan där man föll med hela 2-7 i kvartsfinalen mot Finland och det blev något av en fingervisning kring hur framtiden skulle se ut. Trots en på pappret rätt bra trupp blev det bara seger i en av fyra gruppspelsmatcher vilket resulterade i en fjärdeplats. Något som innebar att Damkronorna åkte ur A-divisionen för första gången någonsin. Besvikelsen var därmed väldigt stor och man fick åka hem med sänkta huvuden. Bättre gick det för värdlandet Finland som överraskande vann semifinalen mot Kanada innan man föll på straffar i finalen mot USA, som därmed vann sitt femte raka guld.

2022 – Kvartsfinal

Efter misslyckandet i Finland svepte Coronaviruset in över världen, något som gjorde att B-VM 2020 samt 2021 ställdes in. Den ryska invasionen av Ukraina gjorde att landslaget slängdes ut ur A-divisionen och därmed fick Sverige en gratisbiljett till VM i Danmark som spelades under förra hösten. Med tanke på hur de senaste turneringarna hade varit var förväntningarna ganska lågt ställda och det svenska laget fick stundtals kämpa för att samla ihop sina poäng i gruppspelet, men det räckte till en andraplats efter att Tjeckien vunnit gruppen. Just Tjeckien blev sedan en för svår motståndare i kvartsfinalen men turneringen fick ändå ses som ett steg i rätt riktning. Unga spelare som Mira Jungåker och Josefin Bouveng visade upp sig samtidigt som Hanna Olsson visade prov på ett fint spel efter att ha missat OS några månader tidigare.

DAMKRONORNAS MEDALJER I VM

2005 – Brons
2007 – Brons

MER OM VM: Supertalangen får chansen – här är Tjeckiens trupp till VM 
Backen om att göra göra debut i VM 
Här är Damkronornas VM-trupp

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här