Tyskland fortsätter att sätta färg på årets ishockey-VM. 

Efter ett starkt gruppspel stod Tyskland för en stor skräll genom att slå ut ett topptippat Schweiz i kvartsfinalen vilket resulterade i en på pappret väldigt tuff semifinal mot giganten USA. Det skulle visa sig bli en väldigt svår utmaning och redan efter knappt fyra minuters spel hade amerikanerna gjort både ett och två mål som satte tyskarna i ett prekärt läge. Efter halva första perioden fick man emellertid chansen att spela matchens första powerplay och väl där kunde Frederik Tiffels reducera och fyra minuter senare kom även kvitteringspucken genom Maksymlian Szuber.

Efter en händelserik första period väntade en väldigt jämn andra akt där USA tidigt fick ett mål bortdömt, men några minuter senare skulle man kunna återta ledningen genom Michael Eyssimont som till vardags håller till i Tampa Bay. Där och då kändes det som amerikanerna hade ena skridskon i en drömfinal mot rivalen Kanada.

I tredje perioden bevakade USA sin ledning på ett bra sätt och segern såg ut att vara nära, men med knappt två minuter kvar att spela kom den tyska kvitteringen genom Marcel Noebels vilket tvingade fram en gastkramande förlängning. På pappret hade USA fler spelare som borde passa i spelformen men efter sju minuters spel blev det istället Frederik Tiffels som med sitt andra mål för kvällen skrev historia genom att skjuta Tyskland till sin första VM-final någonsin.

– Det är ett stort, stort steg för tysk hockey, och det ger oss ett stort medieerkännande i Tyskland. Det kommer att göra tysk hockey större, och det behöver vi definitivt, sa forwarden Sam Soramies till IIHF.com efter slutsignalen.

Höjdpunkter, USA – Tyskland

MATCHFAKTA
USA – Tyskland: 3-4 (2-2,1-0,0-1,0-1)
1-0 Alex Tuch (O’Connor, Grimaldi)
2-0 Rocco Grimaldi (Tuch)
2-1 Frederik Tiffels (Fischbuch, Kahun)
2-2 Maksymiliam Szuber (Sturm, Peterka)
3-2 Michael Eyssimont (O’Connor, Garland)
3-3 Marcel Noebels (Kahun, Gawanke)
3-4 Fredrik Tiffels (Kahun, Muller)
Skott: 33-26 (10-7,9-8,8-8,6-3)
Utvisningsminuter: 6-4
Publik: 8011 (Tampere Deck Arena, Tammerfors)

Så spelas medaljmatcherna
Bronsmatch
USA – Lettland (14:20)
Final
Tyskland – Kanada (19:20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här