Väntan har varit lång men nu är det nedsläpp i damernas nya proffsliga. 

De senaste åren har man gjort flertalet försök att skapa en kvinnlig motsvarighet till NHL och i somras presenterades planerna till PWHL – en helt ny liga som siktade mot stjärnorna. En historisk draft hölls där två svenska spelare blev valda och under hösten och början av vintern har allt fler storspelare skrivit på för någon av de sex klubbarna som kommer spela i ligan under premiärsäsongen.

Efter månader av planering är det den här veckan dags för de första matcherna att spelas, där mötet mellan New York och Toronto blir startskottet. Mellan januari och början av maj kommer det spelas totalt 24 omgångar och precis som i NHL kommer de olika lagen ibland att spendera mycket tid på resande fot, som ett exempel spelar Boston tre raka bortamatcher mellan 25:e februari och 6:e mars.

Under de kommande dagarna kommer vi göra en liten genomgång av hur ligan ser ut och vi börjar i Boston, som har svenskan Emma Söderberg i laget.

Här är lagen i PWHL säsongen 2024 – Boston

Boston

Tränare: Courtney Kessel (huvudtränare), Pernilla Winberg & Stefanie McKeough (assisterande tränare)

Fem stjärnor i laget 

Aerin Frankel (målvakt, USA)

Är trots sina 24 redan väldigt rutinerad och har bland annat tre medaljer från VM på sin meritlista, där guldet 2023 är den största framgången. Har spelat fem säsonger i collegeligan och ses som en av världens främsta målvakter.

Hannah Brandt (forward, USA)

En av de mest meriterade spelarna som fortfarande är aktiv, har vunnit hela tre VM-guld och blev dessutom olympisk mästare 2018. Är inte en av de största poängspelarna nuförtiden men stod faktiskt för sex poäng i senaste OS och brukar vara en viktig spelare för det amerikanska landslaget. Under sina år i college öste hon dock in poäng och kanske kan ett mer kontinuerligt spel få 30-åringen att hitta målet igen.

Alina Müller (forward, Schweiz)

Det finns en del spelare från Europa i den nya ligan och Müller är utan tvekan en av de främsta. Är ett relativt känt namn här i Sverige tack vare sina fina insatser i landslaget där det redan 2014 blev ett OS-brons vilket är den största framgången hittills. Har dock aldrig spelat i SDHL men gjort succé i collegeligan i fem säsonger och så sent som förra säsongen gjorde hon tio poäng i VM, så det här är en lirare som håller hög klass.

Hilary Knight (forward, USA)

Det här är utan tvekan en av spelarna som varit mest eftertraktad inför starten av PWHL och det får ses som en fjäder i hatten att hon kom just till Boston. Är en väldigt rutinerad och offensivt skicklig spelare som vunnit hela 9 VM-guld och där hon så sent som förra säsongen hade en avgörande roll när USA tog hem sitt senaste guld, detta efter att Knight gjort åtta mål i turneringen. Är 34 år men sitter på ett relativt långt kontrakt och kommer bli en viktig spelare för Boston.

Jamie Lee Rattray (forward, Kanada)

Truppen är präglad av amerikanska spelare men det finns även inslag från Kanada och det får ses som en fin värvning att man lyckats locka Rattray till sig. 31-åringen kommer till Boston med dubbla VM-guld på sin meritlista och så sent som 2022 var hon även med och säkrade ett olympiskt guld efter att ha gjort fem mål i turneringen.

Temperaturen på laget

Det är svårt att veta hur bra ett lag kommer vara i en helt ny liga men på pappret går Boston in i säsongen med en väldigt stark trupp och det finns en hel del som talar för att det kan bli ett lyckat första halvår. Det här är den klubben i ligan som har en starkast svensk koppling och det beror på att man har målvakten Emma Söderberg i truppen, men även på bänken hittar vi ett blågult ansikte i form av Pernilla Winberg som är en av lagets assisterande tränare.

Truppen kryllar av rutinerade spelare som vunnit det mesta som går att vinna när det kommer till landslagshockey och känslan är att man lagt extra fokus på offensiven, där stjärnor som Hilary Knight och Alina Müller håller en extremt hög klass. Målvaktsduellen mellan Aerin Frankel och Emma Söderberg kan också bli en intressant följetång där Frankel har de tyngsta meriterna men där Söderberg kommer från ett succéartat VM och svenskan kommer säkerligen få en hel del chanser att visa upp sig under grundserien.

HÄR ÄR BOSTONS FEM FÖRSTA MATCHER

3:e januari – Minnesota (hemma)
8:e januari – Ottawa (hemma)
13:e januari – Montréal (borta)
17:e januari – Toronto (borta)
20:e januari – New York (hemma)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här