Tre Kronor har fått en bra start på årets sista turnering.

Veckan innan jul innebär en intensiv vecka för Tre Kronor som spelar årets sista turnering vilket är den andra av totalt fyra etapper i Euro Hockey Tour. Den här gången står Schweiz som värd och man stod även som premiärmotståndare för det svenska laget som skulle få en fin start på turneringen.

Tre Kronor fick något av en drömstart på matchen i och med Malte Strömwalls ledningsmål med kvarten spelat och knappt en minut senare kunde Henrik Tömmernes utöka till 2-0. De båda målen av Frölundaduon gav Sverige ett fint utgångsläge inför fortsättningen och rent spelmässigt hade man ett klart grepp om den första perioden, men sedan höjde sig Schweiz ett snäpp och kunde få in en reducering genom Calvin Thurkauf vilket gjorde att det ändå fanns lite nerv i luften inför den avslutande tredjedelen.

Väl i tredje perioden ordnade Malte Strömwall tidigt en utökad ledning med sitt andra mål för kvällen – trots det var segern långt ifrån säkrad. Ett fint spel i powerplay gjorde nämligen att Schweiz kunde göra ytterligare en reducering, den här gången med Andrea Glauser sist på pucken. I slutskedet av matchen försökte hemmalaget skapa få in en kvitteringspuck och man plockade ut målvakten men istället blev det Lucas Wallmark som kunde spika slutresultatet till 4-2 i den tomma buren.

Tre Kronor har därmed fått en bra start på turneringen som kan ge ett gott självförtroende inför lördagens drabbning med Finland.

Sverige – Schweiz: 4-2 (2-0,0-1,2-1)
1-0 Malte Strömwall (Folin, Pilut)
2-0 Henrik Tömmernes (Lang)
2-1 Calvin Thurkauf (Andrighetto, Fora)
3-1 Malte Strömwall (Andreasson, Berglund)
3-2 Andrea Glauser (Andrighetto, Thurkauf)
4-2 Lucas Wallmark (Pilut)
Skott: 23-23 (7-3,4-13,12-7)
Utvisningsminuter: 8-6
Publik: 5013 (Swiss Life Arena, Zürich)

I kvällens andra match bjöds det på en jämn kamp mellan Tjeckien och Finland där det tillslut blev tjeckerna som drog det längsta strået efter att Ondrej Kovarcik avgjort matchen med sitt 2-1 mål halvvägs in i tredje perioden.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.