Det blev en målrik match när Damkronorna tog sig an Japan.

Efter förlusten mot Kanada stod Japan för motståndet i dagens placeringsmatch och Damkronorna fick en riktig drömstart, redan efter sex minuters spel kunde Emma Murén sätta ledningspucken och några minuter senare utökade Olivia Carlsson till 2-0. I slutminuten drog Japan på sig sin första utvisning i matchen och med fyra sekunder kvar att spela kunde Maja Nylén Persson sätta 3-0 med sitt tredje mål i turneringen.

En svensk genomklappning

Efter första perioden kändes Damkronorna som en given segrare men precis som tidigare under turneringen lyckades man inte bevaka sin ledning. Fyra minuter in i andra perioden kunde Japan reducera i powerplay och drygt en minut senare stod Yoshino Enomoto för ytterligare en reducering – även den i spel fem mot fyra. Målen satte Sverige under press och med mindre än en minut kvar av perioden kunde Japan även få in en kvittering genom Makoto Ito efter att Damkronorna dragit på sig ytterligare en utvisning.

Dramatiskt avgörande – Sveriges VM över

Efter den svenska genomklappningen gick man in i den tredje perioden men pressen på sig och inte blev det bättre av att Japan kunde ta ledningen när Haruka Toko satte sitt andra mål i matchen. Efter hennes fullträff skulle dock Damkronorna väcka liv i matchen med Hanna Olssons kvittering vilket var forwardens sjunde mål i turneringen. Den svenska skyttedrottningens mål hjälpte dock föga, för med tre minuter kvar att spela tog Japan på nytt ledningen genom Remi Koyama vilket skulle visa sig bli helt avgörande.

Damkronorna plockade ut målvakten i slutminuterna men det gav inte utdelning utan Japan vinner matchen med 5-4 vilket gör att man får spela ytterligare en match, mot Finland där segraren blir femma i VM. För svensk del är VM över.

Sverige – Japan: 4-5 (3-0,0-3,1-2)
1-0, Emma Murén (Johansson)
2-0, Olivia Carlsson (Olsson, Adolfsson)
Publik: 378 (Iscenter Nord)

Under morgondagen ska vi summera Damkronornas insats i VM och även blicka fram mot finalen där USA får möta antingen Kanada eller Schweiz.