Sverige är ute ur Hockey-VM i Danmark.

Damkronorna stod inför en svår uppgift där Kanada skulle stå för motståndet i kvartsfinalen och det var precis vad det blev. De svenska spelarna inledde dock matchen relativt lovande och kunde hålla ordning i egen zon samtidigt som Kanada inte kunde förvalta sina chanser.

Damkronorna fick fokusera på defensiven och det såg länge bra ut men med ungefär tre minuter kvar av första perioden kunde Kanada tillslut ta ledningen genom Jocelyne Larocque som gjorde sitt första mål i turneringen. I andra perioden fortsatte Kanada att skapa bra lägen men Emma Söderberg stod stundtals för en briljant insats mellan stolparna. Dessvärre skulle de svenska spelarna dra på sig flertalet utvisningar vilket blev påfrestande och därför kändes Sarah Potomaks mål givet.

Klasskillnad – trots resultatet

I tredje perioden fortsatte matchbilden att vara densamma, Kanada höll mestadels till i offensiv zon och precis som tidigare under kvällen skulle laget snitta ett mål per period efter att Erin Ambrose spikat slutresultatet till 3-0. Rent resultatmässigt var det här ett stort steg framåt för Damkronorna som förlorade med hela 0-11 i OS och det ska man tacka en tät defensiv och en storspelande Söderberg i målet för. Därmed inte sagt att det var klasskillnad mellan lagen, Kanada vinner matchen utan några som helst problem och skottstatistiken 57-9 säger en hel del om hur mycket bättre man var.

– Jag tycker att vi går ut och gör en jävligt bra match utefter förväntningar och allt runtom. Såklart segt att förlora men stolt över laget ändå, säger Mira Jungåker till SVT efter slutsignalen.

Publik: 927 (KVIK Hockey Arena)

För svensk del är drömmen om medalj släckt men VM är inte riktigt över, först väntar en placeringsmatch innan det är dags att åka över Öresundsbron och förbereda sig inför klubblagssäsongen. För Kanada fortsätter jakten på guld och i lördagens semifinal står Schweiz för motståndet. I den andra semifinalen möts USA och Tjeckien, som stod för en liten skräll när man besegrade Finland i sin kvartsfinal. Mer om de kommande semifinalerna kommer under morgondagen.

Vad tycker du om Damkronornas insats i VM?