Damkronorna ställdes på prov direkt i OS första match.

Efter en lång ifrån optimal uppladdning i sin olympiska bubbla var det under förmiddagen dags för Damkronorna att spela sin premiärmatch i OS, där Japan stod som motståndare. Det svenska laget, som kvalificerat sig för OS via ett lyckat kval,  inledde matchen relativt bra och skapade en del halvfarliga chansen men inget som resulterade i mål. Istället avslutades första perioden på sämsta sätt – ett japanskt ledningsmål kom med mindre än minuten kvar.

Nyckelspelaren tände hoppet

När ett lag släpper in ett mål hoppas man få en snabb kvittering och på så sätt en chans att komma tillbaka in i matchen och det var precis vad Damkronorna fick, knappt en minut in i andra perioden lyckades man kvittera genom backen Maja Nylén Persson som var en av Sveriges bästa spelare i premiären. Glädjen skulle dock bli kort.

Den japanska ligan håller ingen vidare klass men landslaget har höjt sig de senaste åren och det visade man i premiären, med en stark förstakedja lyckades laget skapa en hel del bra lägen att återta sin ledning. Med fyra minuter spelat av tredje perioden lyckades man med detta, när Rui Ukita höll sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. I resterande del av perioden försökte Damkronorna få till en kvittering och man skapade bra tryck när Emma Söderberg plockades ut och man kunde spela med en mer utespelare på isen, men det resulterade inte i en kvittering utan i att Japan kunde spika slutresultatet till 3-1 i tom bur.

Sverige – Japan: 1-3 (0-1,1-0,0-2)
0-1, Shiori Koike (Osawa, Taka)
1-1, Maja Nylén Persson (Wikner-Zienkiewicz)
1-2, Rui Utika (Ao.Shiga, Ak.Shiga)
1-3, Haruna Yoneyama (Hosoyamada, Koyama)
Publik: 482 (Wukesong Sports Centre)

Nästa match för Damkronorna spelas på lördag morgon, då Tjeckien står för motståndet. Just Tjeckien inledde OS med att besegra värdnationen Kina med 3-1 i en match där Denisa Krizova, till vardags i Brynäs, stod för ett av lagets mål.

Tror du Damkronorna lyckas ta sig vidare från gruppspelet i OS?