Svensk hockey har utvecklat många lovande spelare genom åren – men hur gick det sen?
Junior-VM har blivit något av en modern klassiker i de svenska hushållen, varje jul bänkar sig hockeyälskarna för att se landets största talanger försvara de tre kronorna och försöka utmana giganterna från främst andra sidan Atlanten. Årets upplaga innehöll flera intressanta namn där backen Ludvig Jansson stack ut lite extra och just på den positionen har vi sett ett flertal riktiga juniorstjärnor genom åren. Nedan följer fem exempel på backar som slog igenom i JVM.
David Rundblad
Under 00-talet kryllade det av skickliga backar på juniorsidan och en av dessa var David Rundblad, som gjorde sitt första JVM säsongen 08/09 då man tog sig hela vägen till final där dock Kanada blev en för svår motståndare. I den turneringen hade Rundblad en relativt tillbakadragen roll men ett år senare såg det annorlunda ut, då var han en av lagets största profiler och även en av hela turneringens bästa spelare.
Även den gången spelades mästerskapet i Kanada och Sverige stod för ett bra gruppspel där det bland annat blev seger med hela 10-1 i premiären mot Tjeckien. På nyårsafton krossades rivalen Finland med 7-1 och känslan var minst sagt god inför semifinalen där man dock föll tungt (2-5) mot USA. I bronsmatchen krossade man sedan Schweiz där Rundblad spikade slutresultatet till 11-4 och när turneringen (där det blev fem poäng på sex matcher) var över lämnade Lyckselesonen Kanada med ett gott självförtroende.
Redan sommaren innan JVM draftades Rundblad av St Louis men blev sedan indragen i en trade som gjorde att han hamnade i först Ottawa och sedan Phoenix. Trots sin potential och talang lyckades den spelskicklige backen inte riktigt leva upp till de högt ställda förväntningarna, spelet i NHL passade honom kanske inte perfekt men han var faktiskt med och vann Stanley Cup med Chicago 2015 då det bland annat blev fem matcher under slutspel. Året efter lånades han ut till Zürich och några månader senare blev det en permanent flytt till Alperna. Sedan dess har 32-åringen hunnit representera två klubbar i KHL men numera är det spel i den finska ligan med Kärpät som gäller.
Håkan Nordin
Det är fullt möjligt att en hel del av dagens hockeyälskare inte har någon aning om vem Håkan Nordin är, men på början av 80-talet var han en av landets största talanger. Dalmasen gjorde sitt första JVM 79/80 då det blev brons och ett år senare var han lagkapten i det juniorlandslag som begav sig till Västtyskland för att försöka förbättra placeringen. Efter att Sovjetunionen vunnit fyra raka guld fanns det egentligen inga större förhoppningar om att kunna knuffa ned giganten från tronen, men ett starkt gruppspel stärkte moralen och i den avslutande matchen lyckades man faktiskt besegra Sovjet med 3-2 vilket säkrade Sveriges första guld i Junior-VM. Truppen innehöll flertalet offensiva talanger men det var faktiskt Nordin som vann den interna poängligan efter att han gjort två mål och spelat fram till ytterligare sju stycken.
Samma säsong slog han igenom i Elitserien med Färjestad (karriären hade inletts i Mora) där det blev SM-guld och plötsligt var Nordin en spelare som många höll koll på. Den följande sommaren draftades han av St Louis och drömmarna om NHL kunde väckas till liv. Det skulle dock visa sig bli en dröm som aldrig blev sann, istället spenderades de kommande sju säsongerna i Färjestad innan det blev ytterligare fyra i Frölunda innan karriären rundades av med en sejour i Arvika 92/93. Nordin blev kanske inte en spelare av högsta klass men under 80-talet var han en uppskattad kugge i Färjestad och där blev det totalt tre SM-guld. Vid flertalet tillfällen tog backen plats i landslaget, han stod bland annat för fem poäng när det blev brons vid de olympiska spelen i Sarajevo så det är inget snack om att 62-åringen kan blicka tillbaka på en lyckad karriär.
Erik Karlsson
Vi spolar fram bandet sisådär trettio år och tar oss in i en helt annan tid där medaljer plötsligt var vardagsmat för det svenska juniorlandslaget. Säsongen 08/09 hade man ett av sina starkaste lag någonsin där framtida stjärnor som Mikael Backlund, Jacob Markström och Mattias Tedenby spelade viktiga roller. En av de mest färgstarka spelarna i truppen var utan tvekan Erik Karlsson, som etablerat sig i Frölunda samma säsong och som skulle komma visa sig göra en väldigt fin turnering. Redan i gruppspelet stod han för mål både mot Slovakien och Lettland och för varje dag som gick fick fler och fler upp ögonen för smålänningen.
Juniorkronorna tog sig sedan hela vägen till final där Kanada tillslut vann med 5-1 i en match där publiken i Scotiabank Place verkligen blev som en extra utespelare för hemmalaget. Den svenska besvikelsen var stod men Karlsson lämnade turneringen efter att ha gjort nio poäng vilket gav en plats i turneringens allstar team och med priset som den bästa backen.
Redan ett år senare hade Karlsson slagit sig in i Ottawa och där blev han snabbt en publikfavorit och nyckelspelare i jakten på att ta en efterlängtad Stanley cup-titel. 2014 fick han axla Daniel Alfredssons roll som lagkapten och han såg ut att bli klubben trogen resten av karriären men fyra år senare värvades han till San Jose där han numera gör stor succé. I det här fallet kan man verkligen säga att spelaren levt upp till hypen, Erik Karlsson har redan hunnit göra mer än 700 poäng i NHL och vid två tillfällen har 32-åringen från Landsbro blivit utsedd till ligans främsta back. Dessutom har det blivit ett VM-brons (2010) och fyra år senare tog han Tre Kronor till final i OS där Kanada blev en för svår motståndare. Många rankar Karlsson som en av 2010-talets bästa backar och förhoppningsvis får vi njuta av hans hockeykonster många år till.
Adam Larsson
2000-talet har verkligen svämmat över av svenska backar som lyckats nå den absoluta världstoppen vilket gjort att man ofta snackat upp spelare extra mycket inför ett Junior-VM. Det gjorde man inte minst kring Adam Larsson 2009 efter att han gjort succé i Skellefteå och redan hunnit göra sig ett namn internationellt tack vare fina insatser i juniorlandslaget. JVM 09/10 blev relativt lyckat för svensk del efter att man vunnit bronsmatchen mot Schweiz och Larsson gjorde ett gott intryck på många. Det gjorde han även ett år senare men den gången föll man i bronsmatchen mot USA. Larsson lämnade dock mästerskapet med hedern i behåll och några månader senare draftades han som nummer fyra av New Jersey. Något som naturligtvis höjde förväntningarna ytterligare inför framtiden.
Efter en lovande debutsäsong väntade några svängiga år i världens bästa liga där Larsson stundtals spelade väldigt bra men där han även ibland fick hålla till i farmarligan. Flytten till Edmonton 2016 blev en bra nystart för backen som kom att göra flera bra säsonger, bland annat fyra som assisterande lagkapten, innan det nystartade laget Seattle Kraken valde honom som en av sina nya spelare sommaren 2021.
I jämförelse med Erik Karlsson har Adam kanske inte riktigt lyckats lika bra men han har trots allt spelade drygt 700 matcher i världens bästa liga och på senare år har han även gjort stor nytta i Tre Kronor. Det har blivit totalt fyra VM där höjdpunkten kom med guldet 2018 och i samma turnering tog han plats i Allstar team. När karriären är över kommer Skellefteåsonen förmodligen ha spelat mer än tusen matcher i NHL vilket gör att tar sällskap i en exklusiv klubb där det i nuläget bara finns sex stycken svenska backar.
Victor Hedman
Precis som Erik Karlsson var Victor Hedman en talang som det snackades lite extra om inför Junior-VM 2008/09, då hade han redan spelat ett JVM och även visat framfötterna i U18-VM. Trots att det faktiskt blev silver både 2008 och 2009 där att han fått en stor roll i det svenska laget var det en del som var lite besvikna på Hedmans insatser och i Nordamerika var man skeptiska till om han verkligen hade det som krävdes för att spela i världens bästa liga. Som tur var hade Tampa Bays scouter sett talangen hos Örnsköldsvikssonen och man valde honom därför som tvåa i NHL-draften 2009. Det skulle dem inte ångra.
Redan som rookie lyckades han etablera sig i laget och under de kommande åren skulle han ta stora steg framåt i sin utveckling, inte minst offensivt där poängnoteringar runt 20-25 höjdes till drygt 50 och säsongen 16/17 blev det hela 72 poäng i grundserien. 2018 blev Hedman utsedd till assisterande lagkapten och samma år fick han ta emot priset som NHL:s bästa back. Något han sedan blivit nominerad till ytterligare fyra gånger. Så sent som förra säsongen slog han nytt poängrekord i grundserien (85) och med slutspelet inräknat noterades han för hela 104 poäng. Därmed krossade han det tidigare rekordet på 89 poäng som Erik Karlsson satte säsongen 16/17. Med sina drygt 900 matcher är han en av Tampa Bays största genom tiderna och dubbla Stanley cup-titlar (2020,21) förevigar honom i klubbens historia. Förutom meriterna i NHL har det blivit två medaljer med Tre Kronor, VM-brons 2010 och sju år senare stod han för fyra poäng när det blev VM-guld i Tyskland efter att Kanada besegrats i finalen. Noterbart är att Hedman överraskande nobbades när Per Mårts skulle ta ut Tre Kronors trupp till OS i Sochi 2014 men kanske kan 32-åringen få göra olympisk debut i Milano Cortina 2026?
FLER JUNIORSTJÄRNOR: Målvakterna