Pensionen närmar sig men än finns det hockey kvar att spela. 

Inför varje säsong pratas det en del om vilka som kan komma slå igenom, men det spekuleras även om vilka spelare som kommer ta beslutet att kasta upp skridskorna på hyllan. Ett liv som hockeyspelare kan slita och vid 35 börjar de flesta se slutet på sin aktiva karriär, men det finns några som väljer att fortsätta ytterligare några år. Idag tänkte vi på VMishockey lyfta fram tio rutinerade spelare som satt färg på sina respektive landslag de senaste åren och som väljer att förlänga karriären med ett till år.

Tio veteranen som fortsätter att spela säsongen 2023/24

Linus Omark – Sverige 

Ålder: 36 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 VM-guld, 2 VM-brons
Klubb: Luleå
Kommentar: Efter en säsong nere i Schweiz är Omark tillbaka på svensk mark och precis som senast är det spel i Luleå som väntar för det rutinerade spelgeniet. Forwarden gjorde debut i Elitserien redan säsongen 05/06 och sedan dess har det bland annat blivit tre år i NHL, sju i KHL och tre i Schweiz för 36-åringen. Har inte spelat något i Tre Kronor sedan säsongen 17/18 men lär säkerligen få frågan om spelet klickar i Luleå under hösten.

Valtteri Filppula – Finland

Ålder: 39 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 1 OS-brons
Klubb: Genéve-Servette
Kommentar: I våras spekulerades det kring att Filppula skulle avsluta karriären men tillslut valde den rutinerade forwarden att skriva på ett nytt kontrakt med Genéve, vilket gör att han gör sin tredje vinter i Schweiz. Vann både OS och VM förra året men har även hunnit vinna Stanley Cup och totalt blev det drygt tusen matcher i NHL mellan 2005-21.

Alexander Radulov – Ryssland

Ålder: 37 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 2 VM-guld, 1 VM-brons
Klubb: AK Bars Kazan
Kommentar: KHL har av rätt uppenbara orsaker inte fått så mycket utrymme i media de senaste åren, men ligan rullar på som vanligt och det finns fortsatt väldigt många duktiga spelare där. Radulov är en av de tyngsta profilerna, mycket tack vare sina meriter med landslaget, och 37-åringen håller fortfarande väldigt hög klass. Inför förra säsongen lämnade forwarden NHL för spel i AK Bars Kazan där han gjorde stor succé med 57 poäng i grundserien. Har förutom alla världsmästerskap även varit med i två olympiska spel, 2010 samt 2014.

Roman Cervenka – Tjeckien 

Ålder: 37 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 VM-guld, 2 VM-brons
Klubb: Rapperswil
Kommentar: Det kryllar av spelskickliga lirare i den Schweiziska ligan men frågan är om inte Cervenka är den främsta. 37-åringen har snittat en bit över 50 poäng de tre senaste åren och totalt har det blivit drygt 300 poäng i ligan, där han dessutom blivit utsedd till den mest värdefulla spelaren. Cervenka är även värdefull för sitt landslag och så sent som i våras stod han för nio poäng som lagkapten för VM-laget. Förra året vann han VM:s poängliga och redan 2010 var han en del av laget som lyckades vinna VM-guld, så det är en minst sagt rutinerad spelare som väljer att hålla igång ytterligare en vinter.

Vadim Shipachyov – Ryssland

Ålder: 36 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 1 OS-silver, 1 VM-silver, 2 VM-brons
Klubb: AK Bars Kazan
Kommentar: I den ryska ligan hittar vi en spelare som på många sätt är den ryska motsvarigheten till Cervenka, för precis som tjecken är Shipachyov ett spelgeni som hållit en hög klass under många år. På meritlistan finns bland annat två KHL-titlar, ett VM-guld från 2014 och fyra år senare var han även med i laget som lyckades ta hem OS-guldet. Har gjort drygt 700 poäng i KHL och närmare 50 (47) i sammanlagt fyra världsmästerskap.

Jori Lehterä – Finland

Ålder: 35 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 OS-brons, 1 VM-silver
Klubb: HIFK
Kommentar: Numera är det Schweiz mer än Finland som får uppmärksamhet för sin liga, men det finns fortsatt bra spelare hos vår östra granne och Lehterä är en av de mest rutinerade. 35-åringen har bland annat spenderat fem år i NHL och sju i KHL, men sedan förra hösten är det Finland som gäller och i vintras slutade han tvåa SM-Liigas poängliga vilket säger en del om forwardens kapacitet. Har tidigare varit med i ett olympiskt spel, två VM samt World cup 2016.

Tomas Plekanec – Tjeckien 

Ålder: 40 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 VM-silver, 2 VM-brons
Klubb: Rytiri Kladno
Kommentar: Det har kryllat av spelgenier från Tjeckien och Plekanec får utan tvekan räknas som ett av de främsta under 2010-talet. Debuten i NHL skedde dock redan säsongen 03/04 men han hade sina bästa år runt 2010 då det bland annat blev 70 poäng på 82 grundseriematcher. Efter att ha spelat imponerande 1001 matcher i världens bästa liga blev det en flytt hem till Tjeckien där han snart ska gå in på sin femte säsong i hemstaden Kladnos lag som håller till i högstaligan. Har inte varit med i landslaget sedan VM 2018 men spelade totalt hela elva världsmästerskap där silvret 2006 blev den främsta meriten.

Jarkko Immonen – Finland

Ålder: 41 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 2 OS-brons
Klubb: Jukurit
Kommentar: Trots att det är hela 22 år sedan debuten i den finska högstaligan känner sig Immonen inte redo att kasta upp skridskorna på hyllan, tvärtom. Sedan 2017 är den rutinerade forwarden tillbaka i hemlandet och till hösten inleds hans tredje säsong i Jukurit vilket är hans femte klubb på seniornivå i Finland. Förutom drygt 600 matcher i ligan har det även blivit sex år i KHL, ytterligare ett par i Schweiz och forwarden har även hunnit med en sväng till Nordamerika. 2011 blev det VM-guld och i samma turnering stod Immonen dessutom för flest mål av samtliga spelare, nio stycken.

Nicklas Bäckström – Sverige

Ålder: 35 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 2 VM-guld, 1 OS-silver
Klubb: Washington Capitals
Kommentar: Åren går men “Bäckis” består i Washington, där han till hösten ska inleda sin 17 säsong sedan debuten 2007. Redan innan flytten till USA hade den svenska landslagsmannen vunnit VM-guld och 2017 gjorde han om bedriften, den gången efter att ha gjort sju poäng på fem matcher. Kan den här säsongen mycket väl ta sig förbi bröderna Sedin och kliva upp som ny fyra i svenskarnas totala poängligan i NHL, endast med giganterna Lidström, Alfredsson och Sundin framför sig.

Andres Ambühl – Schweiz

Ålder: 39 år
Position: forward
Meriter med landslaget: 1 VM-silver
Klubb: Davos
Kommentar: Vi rundar av med en av den europeiska landslagshockeyns största profiler, som verkar vägra att avsluta karriären. 39-åringen från Davos gjorde sitt första VM redan 2004 och sedan dess har han bland annat hunnit vara med i fem olympiska spel samt hela 18 världsmästerskap, där silvret för tio år sedan är den främsta meriten. Gjorde en säsong i Nordamerika för lite drygt tio år sedan men har spenderat resten av karriären hemma i Schweiz, där han förmodligen gör sin 1000:e match under hösten. Stod för fem poäng i vårens VM och lär vara med i landslaget även den kommande säsongen.

Sedan finns det naturligtvis en gigantisk bubblare i form av en viss Jaromir Jagr som ännu inte bestämt sig om karriären är över, eller om det ska bli ytterligare en säsong hemma i Tjeckien. 51 år är väl ingen ålder för en hockeyspelare? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här