Mycket stod på spel i Småkronornas avslutande gruppspelsmatch i U18-VM. 

Småkronorna gick in i matchen med ett gott utgångsläge men Schweiz hade också mycket att spela om och man fick en riktig drömstart, redan efter lite drygt en minuts spel kunde Jordan Forget ta vara på en målvaktsretur och sätta ledningspucken med sitt andra mål i turneringen. Som om ett tidigt underläge inte var tillräckligt besvärligt för Småkronorna så fick man även en tung skada på Alexander Zetterberg som fick lämna isen för en stund efter en tackling mot huvudet, något som överraskande nog inte ens resulterade i matchens första utvisning. Som tur var kunde forwarden komma tillbaka in i matchen och innan första perioden var över skulle Småkronorna få in en kvittering då Felix Öhrqvist skickade in något som såg ut som en chanspuck men som lyckades överlista den schweiziska målvakten helt.

Dramatiskt avgörande – tuff kvartsfinal väntar

I andra perioden blev det ett ganska jämnt spel mellan de båda lagen vilket gjorde att varje litet misstag kunde bli extra avgörande. Efter sju minuters spel fick Schweiz ett powerplay efter en ganska onödig svensk utvisning och det skulle resultera i ett ledningsmål genom Gian Meier som kunde göra sitt andra mål i turneringen. Målet gav Schweiz ny energi och man visa prov på ett imponerande spel samtidigt som de svenska spelarna stundtals såg oorganiserade ut.

Trots att spelet inte var på topp skulle Småkronorna hinna kvittera innan perioden var över, dels tack vare Schweiz som drog på sig en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Lucas Pettersson sätta sitt andra mål i turneringen. Forwardens mål blev det sista under ordinarie speltid vilket tvingade fram en förlängning och väl där tog det bara en minut innan Valter Lindberg kunde stå för en fin aktion som avslutades med ett mål som säkrar den svenska segern.

MATCHFAKTA
Schweiz – Sverige: 2-3 (1-1,1-1,0-0,0-1)
1-0 Jordan Forget (Geisser)
1-1 Felix Öhrqvist (Freij, Pettersson)
2-1 Gian Meier (Bosson, Tarchini)
2-2 Lucas Pettersson (Nordlund)
2-3 Valter Lindberg (Pettersson, Fernström)
Skott: 25-25 (6-10,11-5,7-8,1-2)
Utvisningsminuter: 14-16

Resultatet i matchen gör att Småkronorna går mot en oviss framtid i turneringen. Man tar sig vidare till kvartsfinal men det är fortfarande oklart vilket lag man kommer att vänta, under kvällen avgörs det om det blir USA eller Finland. Oavsett blir det en tuff utmaning för det svenska laget.

KVÄLLENS MATCHER
Finland – USA (17:00)
Kazakstan – Kanada (18:00)

Kvartsfinalerna spelas under torsdagen. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här