Det bjöds på heta känslor och dramatik när kampen om VM-guldet utspelades.

När Kanada och USA möter varandra brukar det vara ett högt tempo och så var det även den här gången, stundtals var det nog nästan i överkant vilket gjorde att det bjöds på chanser till höger och vänster. USA inledde matchen övertygande men två tidiga utvisningar gav Kanada en chans att få spela fem mot tre och det skulle man ta vara på genom Marie-Philip Poulin som kunde ge lönnlöven ledningen inför en kokande arena.

För USA blev målet en tung smäll men man kämpade vidare och i slutet av första perioden kunde man kvittera genom Abbey Murphy som stod för ett av turneringens vackraste mål när hon gjorde en fräck dragning följt av ett välplacerat avslut bakom den kanadensiska målvakten. Rent spelmässigt var det inte mycket som skiljde de båda lagen åt vilket gjorde att ett oavgjort resultat efter tjugo minuter kändes rättvist.

Experten kliver fram

Även i den andra perioden fick vi se ett högt tempo mellan två väldigt spelskickliga lag och det bjöds stundtals på ett riktigt underhållande spel, oavsett vilket lag man hejade på. De senaste åren har Brianne Jenner utvecklats till något av en expert när det kommer till finaler, kanadensiskan stod bland annat för två mål när guldet säkrades i höstas och just hon skulle även ge Kanada ledningen en bit in i andra perioden.

Hos USA hade Hilary Knight chansen att kliva upp på hundra VM-poäng i karriären och kort efter Jenners ledningsmål skulle den rutinerade forwarden kvittera med sitt 99:e poäng vilket höll liv i jakten på ett jubileum och även ett guld. Den här perioden skulle dock tillhöra Jenner som lite drygt en minut senare skulle få in kvällens andra mål som åter satte Kanada i det berömda förarsätet inför den avslutande tredjedelen av matchen.

Ett sanslöst avgörande – USA världsmästare

En bit in i den tredje perioden kändes det som att Kanada börjat koppla ett litet grepp om matchen men då kom smällen – Caroline Harveys kvitteringspuck som inte såg otagbar ut för den kanadensiska målvakten Ann-Renée Desboens. Efter målet började allt fler titta på klockan och räkna ner till en kommande förlängning, men med fem minuter kvar att spela drog Kanada på sig två utvisningar – något som skulle visa sig bli avgörande.

I spel fem mot tre kunde nämligen Hilary Knight kliva fram och läckert placera in pucken i ena krysset vilket för första gången satte USA i förarsätet. Målet var dessutom lagkaptenens 100:e poäng i VM-sammanhang och sedan skulle det bara dröja en halv minut innan samma spelare skulle styra in 3-5 och i samma stund fullborda sitt hattrick.

Två snabba baklängesmål satte Kanada i en minst sagt prekär situation och man var tvungen att plocka ut målvakten i jakt på en snabb reducering, något som resulterade i ytterligare ett mål när Cayla Barnes kunde spika slutresultatet till 3-6. USA är därmed åter världsmästare och puttar ned rivalen Kanada från hockeytronen.