VMishockey fortsätter sin uppladdning inför det kommande juniorvärldsmästerskapet i ishockey. 

Med mindre än ett dygn kvar till premiären mellan Tjeckien och Slovakien är det minst sagt hög tid att börja ladda upp inför Junior-VM. Precis som i vintras äger mästerskapet rum i Edmonton och idag tar vi oss en närmare titt på Grupp B – där bland annat juniorkronorna finns med.

Grupp B

Favoriterna – USA och Sverige 

Precis som vid vinterns turnering (som aldrig kunde fullföljas) får USA och Sverige gälla som favoriter i Grupp B. Båda lagen har för vana att lyckas bra när det vankas juniormästerskap och inte minst USA har på senare år lyckats fostra några riktigt lovande spelare. 2020 åkte laget ut redan i kvartsfinal men året efter lyckades man vinna guld efter att ha besegrat rivalen Kanada med 2-0 i finalen. Mycket tack vare Trevor Zegras som utsågs till turneringens MVP och som även vann poängligan. Numera håller forwarden till i Anaheim och man får istället förlita sig på nya förmågor – som det finns gott om.

I årets trupp finns det flertalet talanger som redan skrivit på sina första NHL-kontrakt och man hoppas mycket på spelarna som valdes i sommarens draft. Bland dessa hittar vi den unge centern Logan Cooley som valdes redan som nummer tre, av Arizona. 18-åringen kommer från en stark säsong i USHL och gjorde även bra ifrån sig i U18-VM där han noterades för fina tio poäng på sex matcher. Steget upp till JVM är stort men Cooley, som ska spela collegehockey till hösten, borde ha det som krävs för att lyckas.

Rent traditionellt brukar USA välja offensiva stjärnor som sin lagkapten men den här gången har den rollen gått till backen Brock Faber, som faktiskt tog plats i OS-laget tidigare under säsongen. 19-åringen draftades av Los Angeles men Minnesota äger numera rättigheterna vilket känns passande eftersom han håller till på University of Minnesota. Bland de övriga nyckelspelarna hittar vi även Sasha Pastujov som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren och som bland annat stod för fem mål på lika många matcher vid U18-VM säsongen 20/21. I vintras noterades den lovande forwarden för 76 poäng i OHL och det första NHL-kontraktet skrevs på redan förra sensommaren.

USA åker över sin norra gräns med höga förväntningar och ett starkt lag men det kommer krävas bra insatser för att ta sig hela vägen och bara att vinna gruppen kommer kunna bli en utmaning. Detta eftersom Sverige också åker till Kanada med ett högintressant lag som vill visa att den fina inledningen på vinterns turnering inte var någon tillfällighet.

Uppladdningen inför JVM har varit långt ifrån perfekt men det finns en stor tilltro på truppen och med spelare som Jesper Wallstedt och Simon Edvinsson finns chansen till en riktigt fin insats i mästerskapet. En hel del av förhandssnacket har handlat om vilka som inte fått vara med i JVM men det är viktigare att fokusera på de som faktiskt är med och kan bidra.

Det finns bland annat stora förhoppningar på att Jonathan Lekkerimäki ska kunna göra en fin turnering, 18-åringen gjorde succé när det blev guld i U18-VM och kommer senast från en lyckad draft där Vancouver valde honom i den första rundan. Konkurrensen är naturligtvis hårdare på J20-nivå men den lovande forwarden ser ut att få ett stort förtroende från landslagsledningen och stockholmaren kan mycket väl bli ett av turneringens stjärnskott.

Tidigare år har mycket fokus lagts på offensiven men den här gången känns det som att juniorkronornas styrka finns i egen zon, både backar och målvakter håller nämligen hög klass. Talangen Helge Grans stod för en fin säsong i AHL i vintras och tillsammans med nyss nämnda Edvinsson är han en av två backar som kritat på NHL-kontrakt. Den senare ser dessutom ut att få debutera i världens bästa liga redan i höst efter att ha gjort en fin säsong i Frölunda vilket imponerade på Detroits scouter. Ska juniorkronorna gå långt i JVM gäller det att 19-åringen är i bra form.

Spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz hade naturligtvis förstärkt det här laget otroligt mycket men man bör vara tillräckligt bra för att ta sig vidare till slutspelet och där kan som bekant vad som helst hända. Trots avsaknaden av stjärnorna ska man inte räkna ut juniorkronorna på förhand.

5 talanger att hålla ögonen på i Grupp B 

Jesper Wallstedt (Sverige)
Ska man vinna guld gäller det att ha en bra målvakt och det har Sverige i form av Wallstedt. Den lovande keepern kommer från en stark säsong hemma i Luleå och till hösten är det tänkt att 19-åringen ska spela i Minnesotas farmarlag. Först väntar dock ett viktigt test och mycket talar för att juniorkronornas ledning kommer ge Wallstedt ett stort förtroende mellan stolparna.

Luke Hughes (USA)
Familjen Hughes håller på att ta NHL med storm och mycket talar för att vi kommer få se även lillebror Luke där inom en inte alltför lång framtid. Den lovande backen valdes som nummer fyra i förra sommarens draft och kommer senast från en stark säsong där han snittade närmare en poäng per match i collegeligan. 18-åringen spelar kanske där även till hösten men har utan tvekan talang nog att även testa på en högre nivå.

Matthew Knies (USA)
De senaste åren har flertalet duktiga spelare från Arizona tagit sig fram på ett imponerande sätt och Knies ser ut att bli nästa exempel på att det faktiskt finns en hockeykultur i öknen. Den fysiska starka forwarden var en av Minnesotas bästa collegespelare den gångna säsongen och fick även chansen att vara med i OS, där det blev två poäng på fyra matcher. Har hög potential och kan mycket väl få chansen i Toronto inom ett par år.

Jonathan Lekkerimäki (Sverige)
Vi har pratat lite om honom tidigare men visst finns det anledning att fokusera lite extra på spelaren som mycket väl kan ses som juniorkronornas guldklimp. 18-åringen var fullständigt fenomenal i vinterns U18-VM där han förutom en guldmedalj även åkte hem som poängkung, efter att bland annat gjort fem mål. Det väckte uppmärksamhet och tidigare i somras draftades han av Vancouver som tycks ha stora förväntningar på svensken. Innan det är dags för en flytt västerut väntar dock först ett JVM och sedan även en säsong i Hockeyallsvenskan med Djurgården.

Brett Berard (USA)
Kanada har Bedard och USA har Berard. Det är inget snack om att Kanada går segrande ur den kampen men det råder heller inget tvivel om att Berard är en lovande spelare som kan bli ett offensivt hot i turneringen. 19-åringen nätade närmare tjugo gånger i collegeligan den här säsongen och stod för fem poäng när USA tog hem JVM-guldet säsongen 20/21. Ska man lyckas försvara sin titel kan den talangfulla forwarden bli en viktig pusselbit.

Spelschemat i Grupp B 

Onsdag 10:e augusti
USA – Tyskland (04:00)
Sverige – Schweiz (20:00)

Torsdag 11:e augusti
Tyskland – Österrike (04:00)

Fredag 12:e augusti
Schweiz – USA (04:00)
Österrike – Sverige (20:00)

Lördag 13:e augusti
Österrike – USA (20:00)

Söndag 14:e augusti
Tyskland – Schweiz (04:00)

Måndag 15:e augusti
USA – Sverige (04:00)
Schweiz – Österrike (20:00)

Tisdag 16:e augusti
Sverige – Tyskland (04:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här