Snart inleds en intensiv period för flera av juniorlandslagen. 

Det kan knappast ha undgått någon att mellandagarna är synonymt med herrarnas JVM, mästerskapet har på senare år blivit något av en klassiker som den här gången avgörs i Kanada där finalen spelas några dagar in på det nya året. Ungefär en vecka efter att guldmedaljerna delats ut är det dags för damerna att göra upp om en liknande titel, mellan 8-15 januari avgörs nämligen U18-VM och den här gången spelas det i Sverige.

Uppladdning i Alperna

Vägen till VM ser olika ut för landslagen som ska vara med, men det svenska U18-landslaget har valt att lägga en del av sin uppladdning i Schweiz, där matcher mot värdnationen och Tyskland står på schemat. Lägret inleds på hemmaplan innan avresan mot Alperna där förbundskaptenen Madeleine Östling får chansen att se vilka spelare som närmar sig formen inför mästerskapet.

Talangerna väcker drömmar om guld

U18-landslaget åker till Schweiz med ett relativt starkt lag på pappret där flertalet spelare har hunnit samla på sig en hel del rutin. Noterbart är att majoriteten faktiskt fått speltid i SDHL under inledningen av säsongen. En av dessa spelare är lagkaptenen Nicole Hall som gjort elva poäng i Djurgården under hösten och som även inlett säsongen med att göra tre mål på lika många landskamper med U18-landslaget.

I truppen hittar vi även profilen Mira Markström, som bara är sexton år men som debuterade i SDHL med HV71 redan för två säsonger sedan. Forwarden (som även kan spela back) spås en lysande framtid och det kunde man redan ana när hon dominerade i TV-pucken förra vintern då det blev både seger i själva turneringen och poängligan. Ska landslaget lyckas i U18-VM gäller det att Markström är på sitt bästa spelhumör.

Ska vi plocka fram ytterligare en spelare ut den talangfulla truppen så faller valet på Mira Jungåker, som också är sexton år men som redan hunnit med en hel del. Efter att ha slagit igenom i Troja-Ljungby har den skickliga backen tagit en ordinarie plats i HV71 och hon är faktiskt den spelare som gjort flest poäng på positionen i Jönköpingslaget. Något som är imponerande med tanke på att det finns spelare i truppen som är med i Damkronorna.

TRUPPEN TILL LÄGRET I SCHWEIZ 
Målvakter 
1. Lisa Jönsson, Modo
30. Ebba Svensson Träff, Linköping HC
Backar 
2. Anna Andersson, MoDo Hockey
3. Mira Jungåker, Hv71
4. Olivia Sohrner, Djurgårdens IF
5. Alice Wallin, Djurgårdens IF
6. Tuva Kandell, Leksands IF
7. Ida Karlsson, Leksands IF
8. Jenna Raunio, HV71
27. Sofia Ljung, Brynäs IF
Forwards
9. Mira Markström, HV71
10. Nicole Hall, Djurgårdens IF
11. Julia Perjus, MoDo Hockey
12. Frida Simonsen, Linköping HC
14. Ella Jämsén, Linköping HC
16. Linnea Adelbertsson, Djurgårdens IF
18. Beatrice Hjälm, Djurgårdens IF
19. Klara Kenttälä, Luleå HF
23. Isabelle Leijonhielm, IFK Täby HC
25. Emma Pfeffer, Linköping HC
28. Moa Gustafsson, AIK
29. Stella Lindell, Brynäs IF

SPELSCHEMAT UNDER LÄGRET
15:e december
Schweiz – Sverige
16:e december 
Tyskland – Sverige
17:e december
Sverige – Schweiz

Vi kommer naturligtvis att snacka upp damernas U18-VM när det börjar dra ihop sig för nedsläpp i Linköping och Mjölby, där mästerskapet äger rum.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.