Tre Kronor drabbas av ett tungt avbräck inför de olympiska spelen. 

Det återstår fortfarande mer än en månad till OS i Peking men det svenska landslaget i ishockey har redan drabbats av ett bakslag. Under morgonen meddelade Robin Lehner att han inte står till förfogande i mästerskapet och Tre Kronor får därmed klara sig utan en av landets främsta målvakter.

– Jag vill självklart representera mitt land, det är inte ofta man får chansen att vara med i ett OS. Men det känns som det är en liten för stor risk med tanke på hur saker och ting kan hända där om du testar positivt med min bipolaritet. Det känns svårt att ta den risken och det är bara tråkigt att behöva fatta det här beslutet, säger Lehner till Expressen.

En av världens bästa

De senaste åren har Robin Lehner seglat upp som en av världens bästa målvakter men även en av de mest uppmärksammade utanför isen, han har varit tydlig och ärlig med att livet inte alltid varit så enkelt vilket i sin tur gjort att andra spelare vågat gå samma väg. Sedan debuten i NHL för elva år sedan har målvakten hunnit representera flera olika klubbar men sedan 2020 är det Vegas Golden Knights som gäller och under hösten har 30-åringen varit en av ligans främsta på sin position.

Möjliga ersättare

Att Lehner tackar nej till OS skapar problem för Tre Kronor, det har inte varit någon hemlighet att målvakten skulle varit given i truppen men nu finns det plötsligt en ledig plats. Det logiska och mest troliga alternativet är att förbundskaptenen Johan Garpenlöv plockar in Lars Johansson, som briljerat i KHL de senaste åren och som alltid gör ett bra jobb när han får chansen i landslaget.

Ett annat alternativ skulle vara Magnus Hellberg som gjort det bra i Sochi och som är med i truppen till Channel One Cup som spelas i mitten av december, 30-åringen har fått chansen i landslaget flera gånger de senaste åren och var även med i OS-truppen 2018. Väljer Garpenlöv att blunda för det spelare i Europa gjort och istället blicka mot Nordamerika så borde Anton Forsberg (Columbus) och Filip Gustavsson (Ottawa) ligga bäst till. Sedan tidigare känns både Linus Ullmark och Jacob Markström mer eller mindre givna i truppen.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.