Det finns en tydlig röd tråd i det norska VM-laget. 

Med några dagar kvar till ishockey-VM i Finland inleds börjar allt fler länder annonsera vilka trupper de kommer använda sig av i mästerskapet. Igår tog vi en närmare titt på Tyskland och idag fästs blicken på vår granne i väst – Norge.

Landet räknas rent traditionellt inte som ett starkt hockeyland men har på senare år lyckats relativt bra på en hög nivå. Förra året slutade man dock bara sjua i grupp B men hade endast två poäng upp till Kanada, som med nöd och näppe la beslag på den sista slutspelsplatsen. Med marginalerna på sin sida hade därmed Norges öde sett helt annorlunda ut.

Den röda tråden

Det är få som förväntar sig stordåd från Norge i ishockey-VM 2022 men man åker till Finland med en relativt stark trupp där många spelare samlat ihop en hel del rutin. Det finns en tydlig röd tråd i laget men i det här fallet ska man nog snarare kalla tråden för gul och blå. I truppen finns nämligen hela sju spelare som till vardags håller till i svenska ligor, varav tre spelar i SHL-klubbar. Bland dessa hittar vi forwarden Mats Rosseli Olsen som precis avslutat sin elfte säsong i Frölunda, klubben där han bland annat vunnit två SM-guld och vid hela fyra tillfällen fått lyfta Champions Hockey League-pokalen. 31-åringen gör sitt åttonde VM och har även varit med två OS vilket gör honom till en av lagets mest rutinerade spelare.

En rutinerad duo

Förutom spelarna som håller till i svenska klubbar finns det en hel rad andra som tidigare testat på att spela i Sverige, bland annat bröderna Ken Andre och Mathis Olimb, som representerat flertalet svenska klubbar men som numera håller till i Schwenninger respektive Vålerenga. De båda bröderna bidrar med mängder av rutin och har dessutom en bra säsong med sig i ryggen, Mathis stod exempelvis för totalt 48 poäng i den norska ligan samtidigt som lillebror Ken Andre varit väldigt bra i landslaget under vintern.

Den svenska doldisen

Merparten i den norska VM-truppen är bekanta ansikten för den svenska hockeypubliken men det finns även en rejäl doldis. Komiskt nog är han svensk. Efter många säsonger utan att riktigt slå igenom hemma i Modo tog Kristian Jakobsson 2019 beslutet att flytta till Norge. Sedan dess har forwarden hunnit med att göra tre fina säsonger i Sparta Sarpsborg och efter vinter där det blivit totalt 77 poäng ska 26-åringen göra VM-debut med sitt nya land. Återstår att se om succéspelaren kan lyckas även på internationell nivå och på samma sätt göra sig ett namn även i Sverige.

NORGES VM-TRUPP
Målvakter
Jonas Arntzen (Örebro)
Henrik Holm (Stavanger Oilers)
Henrik Haukeland (EHC München)
Backar
Emil Martinsen Lundberg (Oskarshamn)
Christian Kåsastul (Ontario Reign)
Max Krogdahl (Västervik)
Daniel Böen Rokseth (Stavanger Oilers)
Christian Bull (HC Nove Zamky)
Mattias Nörstebo (Björklöven)
Andreas Klavestad (Stavanger Oilers)
Johannes Johannesen (Västervik)
Forwards
Mathis Olimb (Vålerenga)
Tobias Fladeby (Tingsryd)
Mathias Trettenes (HC La Chaux-de-Fonds)
Kristian Jakobsson (Sparta Sarpsborg)
Eirik Salsten (Storhamar)
Mats Rosseli Olsen (Frölunda)
Ludvig Hoff (Stavanger Oilers)
Martin Röymark (Vålerenga)
Magnus Geheb (Frisk Asker)
Martin Rönnild (Storhamar)
Michael Haga (Lukko)
Andreas Martinsen (Lillehammer)
Magnus Brekke Henriksen (Vålerenga)

Vad tror du om Norges chanser i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här