Det nya året kommer inledas med en riktig höjdare. 

Junior-VM i Göteborg hinner knappt avslutas innan det är dags för nästa mästerskap och det bjuds på en riktig höjdare i form av damernas U18-VM, som den här gången går av stapeln i Schweiz med Zug som spelort. Det svenska laget åker till alperna med ett silver från VM på hemmaplan att försvara och under förmiddagen presenterade förbundskapten Andreas Karlsson sin trupp till mästerskapet.

– Det här känns som en jättespännande trupp: stabila målvakter, backsida som vuxit under säsongen och en forwardsuppsättning som innehåller alla pusselbitar. Det här är gedigna och skickliga spelare. Vi ser bara möjligheter. Vi ska tävla om medaljer. Det vi var med om i fjol visar att vi kan vara med däruppe. Så vi spänner bågen, säger Karlsson till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Supertalangen får visa upp sig

Noterbart är att småkronorna åker till Schweiz med ett lag präglat av förra säsongens VM-lag, hela elva spelare är med även den här gången och glädjande nog är Hilda Svensson en av dem. 17-åringen var en av de främsta spelarna i silverlaget och krönte sedan en redan fin säsong med att göra stor succé tillsammans med Damkronorna i VM. Sedan dess har supertalangen utvecklats ännu mer och hon kommer till U18-VM som en turneringens största stjärnor. Matcherna blir ett bra tillfälle att visa upp sig inför Damkronornas kommande mästerskap men det kan även ses som en bra chans att visa scouter från Nordamerika att hon på sikt kan vara en spelare för den nya proffsligan, som drar igång precis efter nyår.

Tre andra intressanta spelare i truppen

  1. Ebba Hedqvist (forward)
    Precis som Svensson var Hedqvist med när det blev silver och hon har också slagit sig in i Damkronorna. Därför bidrar hon med en värdefull rutin och på den här nivån ska 17-åringen även kunna vara en producerande spelare som blir viktig i det offensiva spelet.
  2. Maja Helge (målvakt)
    Det är svårt att veta vilken målvakt som får förtroendet från start men en hel del talar för att det blir Helge, som gjort några imponerande matcher i Frölunda under inledningen av säsongen. 16-åringen får därmed ses som en väldigt stor talang och tittar man på statistiken är hon även den målvakt som gjort bäst ifrån sig i U18-landslaget under hösten.
  3. Jenna Raunio (back)
    Här har vi en spelare som förmodligen kommit till U18-VM lite extra spelsugen. Den lovande backen gjorde bra ifrån sig i U18-VM förra säsongen men åkte sedan på en tung smäll mot huvudet som gjorde att hon fick spendera en lång tid utanför isen. Den senaste tiden har hon glädjande nog kunnat göra comeback på ett imponerande sätt hemma i HV71 och skadefri blir Raunio utan tvekan en av nyckelspelarna i U18-VM.

HÄR ÄR SVERIGES TRUPP TILL U18-VM

Målvakter 

1. Maja Helge (Frölunda)
30. Lia Leiderö Palmlöv (Djurgården)
35. Lovisa Lundström (Luleå)

Backar

2. Rebecka Hollström (Skellefteå)
3. Elsa Åberg (AIK)
4. Wilma Georgny (Djurgården)
6. Nellie Svensson (Frölunda)
7. Sanna Halsius (Modo)
8. Jenna Raunio (HV71)
10. Linnea Natt och Dag (Djurgården)
28. Meja Andersson (Troja/Ljungby)

Forwards

9. Evelina Arvidsson (HV71)
11. Ella Hellman (Frölunda)
13. Mira Hallin (Modo)
14. Tilde Utbult (Frölunda)
15. Edit Danielsson (Frölunda)
16. Emilia Bergeby Hallbeck (Frölunda)
17. Moa Johannesson (Modo)
18. Hilda Svensson (HV71)
21. Emma Rehn (Linköping)
23. Isabelle Leijonhielm (AIK)
24. Ebba Hedqvist (Modo)
25. Lovisa Engström (Modo)
27. Anna Brenkle (Brynäs)

Innan U18-VM har småkronorna ett läger i Upplands-Väsby 2-3:e januari. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här