En minst sagt annorlunda säsong ska rundas av med Ishockey-VM i Lettland och precis som vanligt blir de mest spelskickliga spelarna extra viktiga för sina respektive landslag. VMishockey.se’s expert Benjamin Lindkvist går här igenom fem potentiella playmakers att hålla ögonen på i mästerskapet.

Ilya Kovalchuk – Ryssland

Var ska man egentligen börja med den här skickliga spelaren? Kovalchuk debuterade i NHL redan 2001 och har hunnit med att spela över 900 matcher i världens bästa liga, men numera håller forwarden till hemma i KHL-laget Avangard Omsk. Är en av de potentiellt äldsta spelarna i Hockey-VM 2021 men det är inget snack om att han kan göra nytta för Ryssland om han själv vill vara med. Har tidigare tagit dubbla VM-guld och 2018 var han assisterande lagkapten när “Olympic athletes from Russia” tog hem OS-guldet i Sydkorea.

Är visserligen inte lika bra som för några år sedan, men håller fortsatt hög klass och det finns nog många backar som hoppas att vi inte får se Ilya Kovalchuk i Hockey-VM 2021.

Sakari Manninen – Finland

I det senaste VM:et, som spelades 2019, handlade det mesta om supertalangen Kaapo Kakko som numera håller till i NHL men det fanns även andra spelare som imponerade. Inte minst Manninen, som bland annat stod för elva poäng. 29-åringen från Oulu har aldrig spelat i NHL eller ens blivit draftad men rankas trots det som en av Europas hetaste spelare. Karriären tog ny fart säsongen 17/18 i Örebro där hans fina insatser gjorde att han tog plats i trupperna till både OS och VM. Sedan dess har utvecklingen fortsatt på ett imponerande sätt.

Förra vintern gjorde Manninen en debut i KHL som gav mersmak och den här säsongen har forwarden varit en av ligans hetaste spelare, bara i grundserien noterades han för 52 poäng och de fina insatserna fortsatte sedan i slutspelet. Bör vara given i den finska truppen till Hockey-VM 2021 och har allt som krävs för att bli en attraktion i mästerskapet.

Jan Kovar – Tjeckien

Tjeckien är långt ifrån topptippat inför Hockey-VM 2021 men i form av Jan Kovar har man utan tvekan en toppspelare. Senast det begav sig stod forwarden för tio poäng på lika många matcher och i brist på NHL-spelare rankas 30-åringen som en av de främsta i landet. Gjorde debut i A-landslaget för mer än tio år sedan och har hunnit med att spela i sex VM-slutspel men även OS för tre år sedan, där han dessutom var assisterande lagkapten.

Har vunnit KHL vid två tillfällen (14,16) och snittade mer än en poäng per match under sina år i ligan men håller numera till i Schweiziska EV Zug där han är en given nyckelspelare och det mesta talar för att han blir det även i Hockey-VM 2021.

Anton Wedin – Sverige

Tre Kronor har inte haft chansen att spela så många matcher under säsongens gång, men av det man sett finns det ändå spelare som utmärkt sig lite extra. Inte minst Wedin. Jämför man med spelare i NHL är forwarden givetvis en doldis men han har varit väldigt bra i HV71 den här vintern vilket är extra imponerande med tanke på att laget i övrigt gått ganska tungt.

Insatserna i SHL har gjort att 28-åringen fått chansen i landslaget och man får nog ändå säga att han tagit den, i Karjala Tournament stod han för tre poäng på lika många matcher och det känns som Sundsvallssonen är en möjlig joker i Sveriges laguppställning till Hockey-VM 2021. Vi ska dock poängtera att det finns flera spelskickliga svenska forwards i KHL men när den här texten skrivs är det högst oklart vilka som kan eller vill vara med i Hockey-VM.

Shane Prince – USA

Med tanke på läget i världen talar en hel del för att “Team USA” kommer bygga en trupp som ser bra mycket mer annorlunda ut än vanligt när det vankas Hockey-VM. Intresset från spelare i NHL lär vara mindre än vanligt vilket gör att man kommer behöva använda sig mer av spelare som redan håller till i Europa. Det stärker Shane Princes aktier rejält.

28-åringen lyckades aldrig slå sig in på allvar i NHL och även om det tillslut blev drygt hundra matcher i ligan så räknades han som något av en doldis. I Europa har det varit annorlunda, där har forwarden fått en betydligt större roll och de senaste åren har han lyckats väldigt bra i KHL. Den här säsongen tillhör Prince Dinamo Minsk och i grundserien stod han för hela 49 poäng på 52 matcher (bland annat 25 mål), med vilket han var bäst av alla landsmän i ligan. Det talar för att vi kan få se honom i en produktiv roll även i Hockey-VM 2021. Är utan tvekan värd att få debutera i landslaget.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.