Damkronorna åker till VM med en högintressant trupp. 

Under gårdagen säkrade Luleå ett nytt SM-guld efter att ha besegrat Modo i finalserien och redan några timmar tidigare presenterade Damkronorna truppen till säsongens sista stora höjdpunkt – VM i USA. Med i truppen finns bland annat den färske svenska mästaren Anna Kjellbin som får chansen att göra sitt femte världsmästerskap.

– Istället för att säga det självklara om att det är en spännande trupp med alla ingredienser hockeymässigt, så vill jag framhålla vikten av gruppdynamiken. Jag tror den här gruppen med framåtlutade individer kan bli ruggigt starka tillsammans och hjälpa varandra till personbästa i USA, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Glädjebeskedet – stjärnan tillbaka i Damkronorna

I truppen där totalt 23 spelare ingår finns en del anmärkningsvärda namn, inte minst Hanna Olssons. 25-åringen skadade sig tidigt på säsongen och har bara hunnit spela sammanlagt nio matcher men nu är stjärnforwarden, som stod för elva poäng i VM förra året, redo att göra comeback i Damkronorna.

– Det är ingenting som jag räknade med men är otroligt tacksam och det ska bli jätteroligt att få åka iväg, säger forwarden till Sveriges radio.

Tre andra intressanta namn i truppen

  1. Ida Boman (målvakt)
    Efter sin starkaste säsong hittills i karriären är 20-åringen på allvar med och konkurrerar om att få speltid i VM. Supertalangen var med som backup redan för två år sedan men har tagit stora steg sedan dess och nu finns chansen att få göra sin mästerskapsdebut.
  2. Hilda Svensson (forward)
    Trots att Svensson bara är 17 år gammal blir det här hennes andra VM och i år är supertalangen utan tvekan en av Damkronornas största stjärnor. Har förbättrat sitt egna poängrekord i HV71 och har tidigare under säsongen varit en av de främsta spelarna i U18-VM. Kommer flytta till den amerikanska collegeligan efter VM.
  3. Lina Ljungblom (forward)
    Damkronorna har flera väldigt lovande spelare i truppen och Ljungblom är utan tvekan en av dem med högst potential. 22-åringen gjorde stor succé redan förra året och ser ut att kunna vara ännu bättre den här gången, inte minst efter ett starkt slutspel där hon stod för tio poäng när Modo tog sig hela vägen till final. Kan mycket väl spela i den nya proffsligan PWHL nästa säsong eftersom hon draftades av Montréal i höstas.

 

HÄR ÄR DAMKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter

30. Emma Söderberg – PWHL Boston
31. Ida Boman – Djurgårdens IF
35. Tindra Holm – Long Island University

Backar

4. Linnéa Andersson – Modo
7. Mira Jungåker – HV71
9. Emma Forsgren – Djurgården
12. Maja Nylén Persson – Brynäs
14. Ida Karlsson – University of Minnesota-Duluth
45. Paula Bergström – University of Minnesota-Duluth
71. Anna Kjellbin – Luleå

Forwards

8. Hilda Svensson – HV71
11. Josefin Bouveng – University of Minnesota
13. Wilma Sundin – Modo
17. Sofie Lundin – Frölunda
19. Sara Hjalmarsson – Linköping
21. Lova Blom – Linköping
22. Hanna Thuvik – Brynäs
23. Thea Johansson – University of Mercyhurst
24. Ebba Hedqvist – Modo
25. Lina Ljungblom – Modo
26. Hanna Olsson – Frölunda
29. 
Felizia Wikner Zienkiewicz – Frölunda
34. Mira Hallin – Modo

 

DAMKRONORNAS SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

3:e april
Danmark – Sverige (17:00)
5:e april
Sverige – Kina (17:00)
7:e april
Sverige – Japan (17:00)
8:e april
Tyskland – Sverige (17:00)

Innan VM-premiären har Damkronorna ett läger där man kommer att spela ett genrep mot Schweiz den 30:e mars. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.