Svensk ishockeyhistoria är skriven i Tammerfors.

Efter premiären mot Tyskland fanns det en hel del kritik kring den svenska insatsen, detta trots att det faktiskt blev seger och det var därför upp till bevis när Tre Kronor tog sig an Österrike under söndagskvällen. Precis som i fredags inledde man matchen ganska avvaktande men till skillnad från mötet mot Tyskland skulle man tidigt få utdelning, detta genom Pär Lindholm som kunde sätta ledningspucken redan efter knappt fyra minuters spel.

Talangen historisk

Efter en spelmässigt trevande start på matchen började Tre Kronor så sakteliga få ordning på spelet för varje minut som gick och i andra perioden hade man ett par riktigt bra lägen, vilket skulle låta sig visas på resultattavlan. Efter sex minuters spel kunde Marcus Sörensen utöka ledningen och två minuter innan paus klev backen Patrik Nemeth fram och gjorde sitt första landslagsmål i karriären.

Österrike var på inget sätt dåliga men Tre Kronor var det bättre av lagen och i slutskedet av matchen skulle avståndet öka ytterligare. Lite drygt halvvägs in i tredje perioden gjorde Sverige sitt fjärde mål för kvällen och den här gången var det talangen Leo Carlsson som var sist på pucken, vilket innebar att han tar över som tidernas yngsta svenska målgörare i ett VM. Innan matchen var över skulle Dennis Everberg spika slutresultatet till 5-0 vilket gör att Tre Kronor har inlett VM med två raka segrar.

Rent spelmässigt var det här ett steg i rätt riktning jämför med premiären och det lovar gott inför morgondagens rivalmöte mot Finland. Noterbart är att Tre Kronor tillsammans med Schweiz är de enda lagen som fortfarande inte släppt in något mål i VM och det är till stor del tack vare Jesper Wallstedt som höll nollan i sin mästerskapsdebut.

Sverige – Österrike: 5-0 (1-0,2-0,2-0)
1-0 Pär Lindholm (Berggren, Pudas)
2-0 Marcus Sörensen (de la Rose, Tömmernes)
3-0 Patrik Nemeth (Petersson, Lindholm)
4-0 Leo Carlsson (Raymond, Nylander)
5-0 Dennis Everberg (Bengtsson, Nemeth)
Skott: 32-18 (13-8,8-8,11-2)
Utvisningsminuter: 2-4
Publik: 5950 (Tampere Deck Arena, Tammerfors)