I natt är det dags för en av årets stora höjdpunkter. 

Efter en minst sagt händelserik säsong där Finland vunnit både guld i både OS och VM är det dags att blicka fram mot en ny säsong där nya mästerskap ska utspelas. Innan både klubb- och landslag ska dra igång är det dock dags för en av årets riktiga höjdpunkter, NHL-draften. Den här gången äger den rum i Montréal och för svensk del kan det bli en rolig tillställning, många talanger tippas nämligen väljas tidigt.

Supertalangen bland de tio främsta?

Förra året valdes hela sex svenskar i den första rundan där Simon Edvardssons sjätteplats var den främsta notering, och en hel del talar för att det kan bli något liknande även den här gången. Spekulationerna är i full gång inför det som väntar och enligt många ser läget ljust ut för flera spelare, inte minst Jonathan Lekkerimäki.

Den lovande forwarden gjorde som bekant succé i U18-VM och insatserna där gjorde att fler fick upp ögonen för 17-åringen, bland annat TSN-experten Bob McKenzie som rankar svensken på en sjätteplats inför draften. Får den rutinerade hockeytyckaren rätt så skulle det betyda att NHL-karriären kan ta fart i Columbus.

Svenskarna som tippas bli valda i förstarundan 

Jonathan Lekkerimäki (17 år, forward. Djurgården)
Ung och lovande forwarden som spelade knappt 30 matcher i SHL förra säsongen. Hann även med att vara med i U18-VM där det blev succé, med sina femton poäng tog han hem poängligan och hade stor del i småkronornas guld.

Noah Östlund (18 år, forward. Djurgården)
Spenderade en stor del av säsongen i Djurgårdens juniorlag men fick även chansen att debutera i SHL. Gjorde precis som Lekkerimäki bra ifrån sig i U18-VM där det bland annat blev fyra mål och där han dessutom var assisterande lagkapten.

Calle Odelius (18 år, back. Djurgården)
Djurgårdens juniorer har verkligen tagit för sig den gångna säsongen och Calle Odelius är en av de som gjort bäst ifrån sig. Den lovande backen har öst in poäng i juniorlaget vilket belönades med att han även fått göra debut i SHL. 18-åringen stod även för tre poäng i U18-VM (där det blev guld) och kan med lite tur väljas i första rundan.

Liam Öhgren (18 år, forward. Djurgården)
Djurgården har lyckats med sin talangutveckling och en hel del talar för att man får med hela fyra spelare i förstarundan, vilket vore en minst sagt fin bedrift. Öhgren noterades för 25 SHL-matcher den gångna säsongen och stod för totalt nio poäng när småkronorna tog hem guldet i U18-VM.

Det finns även en hel del spelare som gjort bra ifrån sig och som med lite tur kan väljas relativt tidigt i draften. En av dessa är forwarden Lucas Edmonds, som faktiskt hunnit bli 21 år gammal men som inte blivit draftad än. Den gångna säsongen har han dock gjort succé i OHL där det bland annat blev 34 mål i grundserien och nu verkar NHL-klubbarna fått upp ögonen för honom.

Bland de övriga spelarna som sitter och hoppas bli valda i draften hittar vi Oskar Asplund, som trots sin ålder redan hunnit etablera sig på seniornivå. Den 18-årige backen var ordinarie i allsvenska Almtuna den gångna säsongen och noterades för 14 poäng i grundserien, vilket får ses som ett gott tecken på att han kan spela med äldre spelare. Uppsalasonen har inte fått så mycket uppmärksamhet inför draften men skulle mycket väl kunna bli en doldis och samtidigt ett bra val för en uppmärksam klubb. Väljs han sent men tillslut slår sig in i världens bästa liga vore det knappast första gången det händer en svensk spelare.

Fakta – 10 svenskar som valdes sent i draften

257) Tomas Holmström (Detroit, 1994)
Holmström var knappast en supertalang som det talades om internationellt, men Detroit såg tydligen något i forwarden och det skulle betala sig. När karriären summerades 2012 hade Tomas spelat drygt 1000 matcher i världens bästa liga, vunnit Stanley Cup hela fyra gånger och blivit “Homer” med Detroit supportrar.

230) Patric Hörnqvist (Nashville, 2005)
Efter att ha spenderat säsongen 04/05 i Väsby var det nog få som räknade med att Patric Hörnqvist skulle väljas i NHL-draften, men Nashville tog beslutet att sitt och faktiskt hela draftens sista val skulle falla på just honom. Lite drygt femton år senare har Hörnqvist hunnit göra närmare 900 matcher i ligan, och blivit dubbel mästare tillsammans med Pittsburgh.

210) Henrik Zetterberg (Detroit, 1999)
Det var inget snack om att “Zäta” var en lovande spelare men han spelade faktiskt bara i dåvarande division 1 när Detroit valde honom i den sjunde rundan sommaren 2000. Genombrottet skulle komma ett år senare och 2002 var forwarden redo för en flytt västerut. Där blev det 45 poäng redan första säsongen och totalt skulle han göra över tusen poäng innan karriären avslutades 2018 på grund av en envis skada. Då hade Zetterberg hunnit vinna guld i både OS och VM samt Stanley Cup 2008. Samma säsong blev han även utsedd till slutspelets främsta spelare.

205) Henrik Lundqvist (New York Rangers, 2000)
Många spelare har gjort en hel del matcher på seniornivå innan man draftas men så är inte fallet med Henrik Lundqvist, den lovande målvakten hade bara en helt okej säsong i Frölundas juniorlag bakom sig. Fina insatser i U18-VM väckte dock intresse och i den sjunde rundan valde Rangers spelaren som skulle bli kungen av New York några år senare. Är numera ansedd som en av klubbens främsta genom tiderna och känns given för Hockey Hall of Fame. Fick aldrig vinna Stanley Cup men ses som en av 2000-talets främsta målvakter och har både OS och VM-guld på meritlistan.

181) Håkan Loob (Calgary, 1980)
Det var nog få i Kanada som visste vem Håkan Loob var när Calgary valde honom i den nionde rundan 1980, men det skulle de snart bli varse. Redan som rookie gjorde gotlänningen 30 mål och under sina sex år i Flameströjan skulle han göra som mest 115 poäng under en och samma säsong. Har fortfarande målrekordet (50) för svenska spelare och hade stor del i att Calgary tog hem Stanley Cup 1989. Hade kunnat spela åtminstone fem år till i ligan om han själv velat, men flyttade “hem” till Karlstad direkt efter firandet.

175) Patrik Sundström (Vancouver, 1980)
Nuförtiden väljs svenskar ofta tidigt men så såg det inte ut på 80-talet, blev man vald överhuvudtaget var det en fin bedrift. Patrik Sundström hade börjat slå sig in i Björklöven vilket gjorde att Vancouver fick upp ögonen för honom, men han valdes först i den nionde rundan 1980. Få trodde nog att han skulle göra totalt tio säsonger i NHL och som bäst noteras för hela 92 poäng redan under sitt andra år i ligan.

133) Daniel Alfredsson (Ottawa, 1994)
Lite tidigare i artikeln lyfte vi fram att Lucas Edmonds kan draftas vid en ålder av 21 och då skulle han vara i gott sällskap. Samma sak skedde nämligen 1994 när Daniel Alfredsson valdes av Ottawa, vilket skulle bli klubbens klokaste val genom tiderna. Spolar vi fram bandet till 2013 så hade Göteborgaren varit lagkapten i mer än tio år och slagit alla poängrekord som fanns. Är än idag sedd som klubbens största och det dröjer innan någon petar ner honom från tronen. Väljs senare i höst in i Hockey Hall of Fame.

131) John Klingberg (Dallas, 2010)
Valdes först i den femte rundan men lyckades ändå slå sig in i Dallas där han numera är en av de främsta spelarna. Drygt 500 matcher och närmare 400 poäng är ett fint bevis på att klubben gjorde ett riktigt fynd i den svenska backen.

64) Kent Nilsson (Atlanta, 1976)
Efter att ha gjort succé i Djurgården fick klubbar i Nordamerika upp ögonen för den målglada talangen och sommaren 1976 draftades han av Atlanta Flames, men det var först i den fjärde rundan och det skulle dröja några år innan debuten i NHL. Först väntade en fin säsong i AIK innan han skulle göra succé under två år i Winnipeg som spelade i utmanarligan WHA, där även flertalet andra svenskar höll till. 1979 var det dock dags för debut i NHL och som rookie stod “Kenta” för imponerande 93 poäng. Sedan väntade ytterligare sju säsonger i världens bästa liga där noteringen 131 (80/81) fortfarande är svenskt rekord. Säsongen 86/87 blev det en flytt till Edmonton där han blev lagkamrat med klassiska spelare som Mark Messier, Jari Kurri och inte minst Wayne Gretzky. Naturligtvis tog laget hem Stanley cup samma säsong efter att svensken gjort 19 poäng i slutspelet.

53) Nicklas Lidström (Detroit, 1989)
Visst, jämfört med många andra spelare här så valdes Lidström tidigt, men ser man till hur bra han skulle bli så får det ändå ses som ett riktigt fynd när Detroit valde honom i tredjerundan 1989. Två år senare tog han klivet till NHL och stod för 63 poäng redan som rookie, 1997 var det dags att vinna Stanley Cup för första gången av totalt fyra och under sina år i ligan blev han vald till den bästa backen hela sju gånger. Är utan tvekan en av världens främsta backar genom tiderna.

Vilken svensk tror du väljs först i nattens draft? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här