Imorgon släpps pucken i årets ishockey-VM där Damkronorna jagar en efterlängtad medalj.
Uppladdningen har varit långt ifrån perfekt men Damkronorna kliver ändå in i VM med ett relativt stort självförtroende efter att tidigare under säsongen säkrat en biljett till OS i Italien om knappt ett år. Dessutom har man en positiv trend när det kommer till VM, men man räknas inte som någon av de stora förhandsfavoriterna.
De svenska förväntningarna
Damkronorna har en del stora framgångar genom åren, bland annat två olympiska medaljer – men det är många år sedan man utmanade om något liknande i ett VM. Vi får spola tillbaka bandet hela vägen till 2007 då man lyckades ta brons, vilket gör att suget efter en ny medalj borde vara stort. Det finns trots allt en positiv trend där man sakta men säkert tagit steg i rätt riktning, och man flertalet unga och hungriga spelare i truppen finns det en tro att framtiden ändå ser ljus ut.
De tre senaste åren har Damkronorna tagit sig vidare från gruppspelet men sedan har man åkt ut i kvartsfinal och oftast får man möta något av de nordamerikanska lagen, vilket gör utmaningen väldigt stor. Risken finns för en liknande utmaning även den här gången, vilket bidrar till att man inte kan kräva en svensk medalj. Det finns dock en chans att man kan ta sig långt i turneringen och de senaste åren har man stundtals kunnat utmana även de främsta. Har de förväntade nyckelspelarna hittat toppformen lagom till VM kan årets upplaga bli en fortsättning på resan i rätt riktning.
Tre nyckelspelare i Damkronorna
- Emma Söderberg (målvakt)
Söderberg har visserligen en ganska tung säsong bakom sig där det blivit sparsamt med speltid i Boston, men 27-åringen brukar kliva fram när hon har landslagströjan på sig. Har tidigare storspelat i flertalet mästerskap och togs VM:s Allstar team 2023. - Mira Jungåker (back)
Stor talang som hunnit med väldigt mycket trots att hon fortfarande är tonåring. Kommer få en viktigare roll än vanligt med anledning av att Maja Nylén Persson är skadad. Gör sin första säsong i den nordamerikanska collegeligan där hon stundtals imponerat. - Lina Ljungblom (forward)
Hade ett lite tyngre VM ifjol men 2023 visade forwarden sin klass då hon stod för sju mål på lika många matcher. Har sakta men säkert tagit för sig i Montréal och är en spelare som måste producera om Damkronorna ska kunna vara med och nosa på medaljerna.
Favoriten
Precis som på herrsidan är det USA och Kanada som dominerar när de bästa spelarna kan vara med. De senaste åren har man bjudit publiken på flera underhållande finaler och det mesta talar för att det kan bli något liknande även den här gången. USA har ett väldigt bra lag på pappret och utmanar om guldet även den här gången, men eftersom Kanada kliver in som regerande mästare får man gälla som knapp favorit. Med stjärnspelare som Marie-Philip Poulin och Sarah Fillier i truppen finns all anledning att drömma om ett nytt gult.
Matchen i matchen
Kampen mellan de båda giganterna är verkligen något att se fram emot och möts lagen blir det även några interna strider att se fram emot. Båda lagen kommer exempelvis till turneringen med väldigt bra målvakter och även på de andra positionerna finns det gott om spets. På backsidan håller Kanadas Renata Fast högsta klass och hon briljerade i VM ifjol, men amerikanskan Caroline Harvey är minst lika bra och stod för hela 14 poäng när USA vann guld 2023.
Även på forwardssidan finns det några intressanta kamper att se fram emot, bland annat den mellan ikonerna Marie-Philip Poulin och Hilary Knight. Poulin har bland annat tre olympiska guld på sin meritlista medan Knight vunnit hela nio VM-guld och hon är dessutom tidernas poängdrottning när det kommer till världsmästerskap. Det kan även bli en yngre kamp mellan Sarah Fillier och amerikanskan Taylor Heise, där båda fortfarande är unga men redan håller högsta klass.
VM:s tre största stjärnor
- Marie-Philip Poulin (Kanada)
Börjar närma sig slutet av karriären men håller fortfarande hög klass och kommer från en väldigt stark grundserie i PWHL där hon vann skytteligan. Är en viktig spelare för Kanada i deras jakt på ett nytt VM-guld och 34-åringen brukar kliva fram när det behövs som mest. Rankas av många som tidernas främsta spelare. - Alex Carpenter (USA)
30-åringen har en imponerande meritlista och ställer in siktet på att vinna sitt sjunde VM-guld. Har kanske inte öst in poäng i New York den här säsongen men gör nästan aldrig en dålig landskamp och blev utsedd till VM:s bästa forward förra året. - Sarah Fillier (Kanada)
Fick det inte riktigt att stämma på VM ifjol men har gjort en väldigt stark första säsong i PWHL, där hon slutade tvåa i poängligan. Ses av många som Poulins arvtagerska och håller redan en väldigt hög nivå. Är bara 24 år men har redan hunnit vinna tre VM-guld och stod för åtta mål när hon ledde Kanada till OS-guld för tre år sedan.Bubblare: Hilary Knight (USA), Tereza Vanisova (Tjeckien), Caroline Harvey (USA), Alina Müller (Schweiz) & Renata Fast (Kanada)
Spelschemat i VM
9:e april
Sverige – Tyskland (11:00)
Finland – USA (15:00)
Tjeckien – Schweiz (19:00)
10:e april
Japan – Norge (11:00)
Sverige – Ungern (15:00)
Kanada – Finland (19:00)
11:e april
Ungern – Japan (11:00)
Schweiz – Kanada (15:00)
USA – Tjeckien (19:00)
12:e april
Norge – Tyskland (15:00)
Finland – Tjeckien (19:00)
13:e april
Ungern – Norge (11:00)
Japan – Sverige (15:00)
Kanada – USA (19:00)
14:e april
Tyskland – Ungern (11:00)
Schweiz – Finland (15:00)
Tjeckien – Kanada (19:00)
15:e april
Norge – Sverige (11:00)
Tyskland – Japan (15:00)
USA – Schweiz (19:00)
17:e april
Kvartsfinaler
19:e april
Semifinaler
20:e april
Bronsmatch (14:00)
Final (18:00)
SVT har de svenska sändningsrättigheterna och sänder Damkronornas matcher samt medaljmatcherna.