Ishockey-VM i Kanada kryllar av intressanta spelare att titta lite extra på. 

VM i Brampton, Kanada är igång och redan under de två första dygnen har vi fått se flera målfester och underhållande matcher. För svensk del inleddes mästerskapet i och med mötet mot Tyskland och där blev det som bekant förlust, men talangen Hilda Svensson stod för två mål och en insats som väckte en hel del uppmärksamhet. 16-åringen är en av Damkronornas mest intressanta spelare sett till potential och form, men det finns en hel del andra spelare som också är värda att hålla lite extra koll på – nedan kommer tio exempel på det.

10 spelare att hålla koll på i VM

Petra Nieminen – Finland 

Vi inleder med ett ganska självklart val, inte minst med tanke på hur hennes mästerskap har inletts. Forwarden kom till VM som färsk svensk mästare med Luleå efter att bland annat gjort 30 mål i grundserien och 23-åringen verkar ha lyckats behålla den fina formen. I premiären mot Frankrike stod hon för två mål och spelade dessutom fram till två, vilket gör att hon redan är i delad ledning av poängligan. En hel del talar för att Nieminen kommer vara kvar uppe i toppen även när VM summeras.

Sarah Fillier – Kanada 

Det kryllar av skickliga spelare i det kanadensiska laget och Fillier är utan tvekan en av dem med högst potential. 22-åringen håller toppklass hemma i collegeligan och producerar alltid när hon spelar med landslaget, vilket inte minst syntes förra vintern då hon stod för åtta mål på sju matcher när Kanada tog hem OS-guldet efter att ha besegrat rivalen USA i finalen. Har inlett VM på ett lovande sätt och stod för både mål och assist i segern mot Schweiz. Rankas trots sin ålder redan som en av världens främsta forwards.

Mira Jungåker – Sverige 

Är en av svensk hockeys största talanger och ses även som en av världens mest lovande backar, mycket tack vare sina fina insatser med småkronorna som hon hjälpte till ett silver i U18-VM tidigare under säsongen. Har en skyhög potential och var en av Damkronornas bästa spelare redan förra VM vilket naturligtvis trissar upp förväntningarna. Fick oväntat starta som sjundeback i premiären men kommer förmodligen få allt mer speltid ju längre turneringen går. Kan på sikt på en världsspelare.

Lara Stalder – Schweiz

Visst, noll poäng och förlust i premiären mot Kanada men visst ska man hålla koll på Lara Stalder även i detta VM. 28-åringen är en av Europas mest spelskickliga forwards och har briljerat i SDHL de fem senaste säsongerna, inte minst i vintras då hon stod för hela 73 poäng när Brynäs tog silver. Är den stora ledaren i Schweiz och ses som landets affischnamn nummer ett inom damhockeyn, vilket gör flytten hem till Zug i höst extra betydelsefull. Det är hon som ska göra klubben till en maktfaktor även på damsidan.

Adela Sapovalivova – Tjeckien

Här har vi en av världens största talanger och den spelaren som mycket väl kan få sitt definitiva genombrott i årets VM. 16-åringen från Prag var med och tog brons redan förra året och imponerade genom att göra tre mål, men känslan är att hon är ännu bättre den här gången. Briljerar i herrarnas U15-liga, stod för fyra mål i vinterns U18-VM och tog plats i Tjeckiens förstafemma i premiären mot Japan. Det säger en del om hennes potential.

Sanni Vanhanen – Finland 

Om Sapovalivova inte blir VM:s stjärnskott talar det mesta för att det istället blir Sanni Vanhanen. 17-åringen kommer från en fin säsong hemma i den finska ligan och har redan hunnit med att ta brons i både OS och VM. Har en skyhög potential och noterades för hela tre assist i premiären mot Frankrike. Motståndet kanske inte imponerade, men det gjorde verkligen Vanhanen.

Taylor Heise – USA 

Det är klart att man ska hålla ögonen på Taylor Heise även i år. 23-åringen rankas som en av världens bästa spelare och var fullständigt briljant förra året när USA tog silver efter att Heise gjort sju mål på lika många matcher. Har en skyhög potential och kommer från en säsong där hon bland annat stod för 29 mål i collegeligan, där hon är lagkapten för Minnesotas lag. Har dessutom inlett turneringen på ett minst sagt lovande sätt.

Natalie Mlynkova – Tjeckien 

De senaste åren har tjeckisk damhockey tagit stora kliv framåt och det är till stor del tack vare spelare som Mlynkova. 23-åringen har länge varit en av landets mest lovande spelare och på senare tid har hon även blivit en av de allra främsta. Det blev inte minst tydligt i VM förra året där hon stod för sex mål på sju matcher och hade en nyckelroll i laget som tog ett historiskt brons. Kommer från en riktigt stark säsong i collegeligan och kan bli avgörande i jakten på en ny medalj.

Fanni Garát-Gasparics – Ungern 

Hockeyn i Ungern har aldrig rankats särskilt högt varken på herr- eller damsidan, men det börjar sakta gå åt rätt håll. De senaste åren har Ungerns damlandslag börjat ta för sig allt mer och det är till stor del Gasparics förtjänst. 28-åringen har öst in poäng i den inhemska ligan de senaste åren, stod för fyra mål i VM 2021 och verkar vara ännu bättre nu. Har ett minst sagt fint spelsinne och håller numera till i den amerikanska ligan PHF där hon är lyckats överglänsa ett flertal betydligt mer rutinerade spelare. Ska Ungern kunna nå kvartsfinal för andra året i rad hänger mycket på hur Gasparics lyckats pricka toppformen.

Hilary Knight – USA

Det finns många skickliga spelare som är värda att hålla ögonen på, men det kittlar lite extra att vända blicken mot den amerikanska lagkaptenen som ska försöka hjälpa USA att putta ned Kanada från tronen. Är tidernas poängdrottning i VM-sammanhang och låg på 89 poäng inför premiären mot Japan. Sextio minuter och tre poäng senare är jakten på tresiffrigt i allra högsta grad aktuell och 33-åringen blir därför extra intressant att följa.

MER OM VM: Förlust för Damkronorna i VM-premiären 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.