Det bjöds på en gastkramande spänning när Damkronorna ställde in siktet på en bragd. 

Damkronorna inledde matchen bra och stod för ett par pigga offensiva ruscher under de första minuterna, men efter ungefär åtta minuters spel gav sig Blayre Turnbull iväg på en egen tur genom större delen av det svenska laget innan hon lugnt kunde placera in pucken bakom Emma Söderberg i det svenska målet. Strax efter ledningsmålet fick Kanada chansen att spela matchens första powerplay och där var det väldigt nära ytterligare ett mål, men Söderberg stod för en fin räddning som höll kvar Damkronorna i matchen.

Inför matchen pratade de svenska spelarna om att man skulle ligga tätt och försöka göra det svårt för Kanada och stundtals såg den taktiken ut att fungera. Kanada skapade visserligen några bra lägen under andra halvan av första perioden men Damkronorna kunde hålla ner siffrorna och gå till kvällens första periodpaus med ett 0-1 underläge.

Ett steg i rätt riktning

Ett par minuter in i andra perioden fick Damkronorna en biljett in i matchen när Kanada drog på sig en onödig utvisning, men i det efterföljande powerplayspelet hade de svenska spelarna svårt att etablera ett offensivt spel samtidigt som de kanadensiska spelarna kunde försvara sig på ett väldigt bra sätt.

Även om spelet i powerplay inte riktigt fungerade så började de svenska spelarna sakta men säkert få ett större självförtroende, man tog för sig mer ute på isen och det resulterade i att man kunde få några halvlägen. Överlag var det dock fortfarande Kanada som hade det mesta av spelet och Emma Söderberg ställdes vid ett flertal tillfällen på prov, men 25-åringen gav fortsatt ett lugnt intryck.

Med ungefär halva perioden spelad fick Kanada chansen att spela powerplay några sekunder efter att man först spelat fyra mot fyra och i två sekunder innan Hanna Olsson skulle återvända ut på isen kunde Sarah Nurse utöka den kanadensiska ledningen med ett fint avslut som överlistade Söderberg i målet.

Där och då kändes det som att hoppet om en skräll började slockna, men med ett par minuter kvar av andra perioden fick Damkronorna spela powerplay och där visade man varför man är ett av turneringens bästa lag i spelformen. Den här gången kunde man ställa upp en bättre formation än tidigare i matchen och det skulle ge utdelning när Hilda Svensson hittade fram till Lina Ljungblom som kunde få in en viktig reducering som åter tände hoppet inför den tredje perioden.

Ett dramatiskt avgörande – Damkronorna utslaget

I Sverige möte mot Finland stod man upp bra i två perioder för att sedan få slut på krafter, men mot Kanada skulle det se annorlunda ut. Kanada skapade visserligen en intensiv press under stora delar av den tredje perioden, men de svenska spelarna försvarade sig på ett uppoffrande sätt vilket höll fortsatt liv i spänningen. Med knappt en minut kvar plockades Söderberg ut ur målet i jakt på en kvittering och med nio sekunder kvar att spela kunde Hilda Svensson få in pucken bakom Emerance Maschmeyer i det kanadensiska målet.

Efter en kortare stunds granskning godkändes målet som chockade publiken i den fullsatta arenan och som tvingade fram en förlängning. Väl där svängde spelet fram och tillbaka men tillslut blev det Kanada som drog det längsta strået när Sarah Nurse kunde avgöra matchen med sitt andra mål för kvällen.

– Jag tycker det är så jäkla starkt av spelarna, hur vi jobbar efter det vi pratat om, hur vi bygger vår egen prestation. Vi har pratat om att vi ska göra sextio bra minuter och nu gör vi det plus att vi kommer tillbaka och kvitterar, så det ska vara raka rygger och höga huvuden, sa förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT efter slutsignalen.

Damkronorna är därmed utslaget ur VM men man gör sin bästa match i turneringen och sin bästa match på många år, det händer sällan att ett lag är så pass nära att slå Kanada – i Kanada. Målvakten Emma Söderberg håller Sverige kvar i matchen och med sina drygt 50 räddningar visade 25-åringen att hon är en av världens främsta på positionen, men tillslut blev det kanadensiska laget en alltför svår motståndare och rent spelmässigt vinner man rättvist.

MATCHFAKTA
Kanada – Sverige: 3-2 (1-0,1-1,0-1,1-0)
1-0 Blayre Turnbull (Fast)
2-0 Sarah Nurse (Ambrose, Jenner)
2-1 Lina Ljungblom (Svensson, Nylén-Persson)
2-2 Hilda Svensson (Nylén-Persson, Jungåker)
3-2 Sarah Nurse (Fillier, Larocque)
Skott: 54-14 (15-5,17-5,16-4,6-0)
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 4019 (CAA Centre, Brampton)

Kanadas laguppställning

Målvakt
Emerance Maschmeyer
Förstafemma
Renata Fast – Jocelyne Larocque
Rebecca Johnston – Brianne Jenner – Marie Philip Poulin
Andrafemma
Erin Ambrose – Claire Thompson
Sarah Fillier – Sarah Nurse – Natalie Spooner
Tredjefemma
Ella Shelton – Micah Zandee Hart
Laura Stacey – Emily Clark – Blayre Turnbull
Fjärdefemma
Jaime Bourbonnais – Emma Maltais
Kristin O’Neill – Danielle Serdachny – Jamie Lee Rattray

Sveriges laguppställning

Målvakt
Emma Söderberg
Förstafemma
Mira Jungåker – Maja Nylén Persson
Hilda Svensson – Hanna Olsson – Lina Ljungblom
Andrafemma
Anna Kjellbin – Annie Silén
Hanna Thuvik – Sara Hjalmarsson – Lisa Johansson
Tredjefemma
Linnea Andersson – Josefine Holmgren
Josefin Bouveng – Lova Blom – Sofie Lundin
Fjärdefemma
Nathalie Lidman – Olivia Carlsson (forward)
Fanny Rask – Ebba Hedqvist – Felizia Wikner Zienkiewicz

Resultatet gör att Kanada tar sig till semifinal medan Sverige får sikta in sig på en avslutande match om femteplatsen. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här