En av Tre Kronors VM-spelare väljer att flytta tillbaka till Europa. 

Ett par månader efter vårens VM står det klart att en av de svenska spelarna byter klubb. Efter närmare tio år i NHL blev Patrik Nemeth utköpt från sitt kontrakt av Arizona vilket fått backen att återvända till Europa där spel i SC Bern väntar.

– Efter tio säsonger i National Hockey League återvänder den svenska landslagsspelaren till Europa. Nemeth skrev på för två år i Bern, skriver klubben på twitter.

En efterlängtad debut

Att Nemeth flyttar till Schweiz gör att Sverige förlorar en av sina mest rutinerade spelare i NHL, 31-åringen gjorde sin debut i ligan redan säsongen 2013/14 och sedan dess har det hunnit bli drygt 500 matcher vilket resulterat i 70 poäng. Han har dessutom spelat ett drygt trettiotal slutspelsmatcher för Colorado och New York Rangers, men totalt har backen representerat fem klubbar där Arizona alltså blev den sista. Åtminstone för den här gången.

Trots alla år i världens bästa ishockeyliga var det först i våras som Nemeth fick chansen att göra debut för Tre Kronor då han blev uttagen i VM-truppen som begav sig till Finland. Väl där noterades backen för två poäng på åtta matcher men nu ökar chansen att vi får se honom i landslaget på en mer permanent basis. I Bern finns sedan tidigare Oscar Lindberg men under sommaren har man även plockat in målvakten Adam Reideborn som ansluter från den ryska storklubben CSKA Moskva. Det spekuleras dock i att Lindberg kan vara aktuell för en återkomst till hemstaden Skellefteå, där han bland annat vann SM-guld 2013.

 

Klubbkollen – SC Bern

Grundad: 1931
Stad: Bern
Liga: National League (NL)
Meriter: 16 ligatitlar, den senaste 2018/19
Så gick det förra säsongen: åttondeplats i grundserien, utslaget i kvartsfinal.
Svenskar som spelat i klubben: 17 stycken, däribland Patrik Juhlin, Andreas Johansson och Fredrik Olausson.

 

Tre profiler i truppen 2023/24

  1. Dominik Kahun. En av Tysklands främsta spelare som spenderat tre säsonger i NHL men som håller till i Bern sedan två år tillbaka. Missade en stor del av förra säsongen men lyckades ändå göra 30 poäng på 32 matcher innan det blev sju poäng på tio matcher när Tyskland tog VM-silver. Har sedan tidigare även ett silver från OS 2022 på meritlistan.
  2. Sven Bärtschi. Var en av klubbens tyngsta värvningar inför den senaste säsongen, då han anslöt från Vegas organisation efter att ha spenderat mer än tio år i Nordamerika. Gjorde inte succé direkt men har en hög kapacitet och förväntas vara en nyckelspelare i vinter.
  3. Ramon Untersander. Är ingen stor stjärna för den svenska ishockeypubliken men håller hög klass och ses som en av Schweiz främsta backar, inte minst tack vare sin fina offensiv. Spelade inget med landslaget i vintras men har sedan tidigare varit med i fem mästerskap, bland annat två OS, och 2018 stod han för sju poäng när Schweiz tog sig hela vägen till VM-final där man sedan föll mot Sverige.
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här