Det börjar synas vilka spelare som lyckats pricka formen lagom till årets Ishockey-VM. 

Trots att Ishockey-VM i Tjeckien inleddes så sent som i fredags har det redan hunnits spel flera omgångar och imorgon är det dags för Tre Kronors fjärde gruppspelsmatch då Kazakstan står för motståndet. Under den första veckan av mästerskapet har flertalet spelare visat att man lyckats pricka formen perfekt och VMishockey’s Benjamin Lindkvist väljer att lyfta fram de fem spelarna som han tycker har inlett gruppspelet bäst.

VM:s fem bästa spelare hittills

1 – Connor Bedard (Kanada)

Supertalangen klev in i turneringen som en av de mest omtalade spelare och föga överraskande visade 18-åringen framfötterna direkt. Redan i premiären mot Storbritannien stod forwarden för två mål och sedan blev det lika många mål i segern mot Danmark. I Kanadas tredje match blev det ytterligare ett mål från Bedard vilket gör att han är i delad ledning av turneringens skytteliga inför dagens matcher. Killen är helt enkelt glödhet just nu.

2 – Erik Karlsson (Sverige)

Det lyftes fram som ett riktigt glädjebesked när Erik Karlsson tackade ja till att vara med i årets VM och det är lätt att förstå varför. Den rutinerade backen är en av svensk hockeys största stjärnor de senaste tio åren och har under de inledande matcherna visat att han fortfarande håller en väldigt hög klass. Ser ut att stormtrivas nu när han är tillbaka i Tre Kronor och “världens bästa Karlsson” är utan tvekan en av spelarna som inlett VM bäst.

3 – Oliver Kapanen (Finland)

Mycket kring Finlands VM-bygge har handlat om att det varit svårt att locka spelare från NHL men lejonen har tidigare visat att man ändå kan lyckas i ett mästerskap och just nu ser det faktiskt rätt lovande ut. Finland står på sju poäng efter tre spelade matcher och det är mycket tack vare Oliver Kapanen som gjort imponerande fem mål, där tre kom i mötet med Storbritannien. 20-åringen har därmed visat att han kan prestera på en internationell nivå och Timrå gnuggar förmodligen händerna eftersom de presenterade honom bara ett par dagar före VM.

4 – Roman Josi (Schweiz)

Schweiz har tagit stora steg i rätt riktning de senaste åren och en hel del talar för att alplandet kan bli en outsider i kampen om medaljerna i VM. Flertalet NHL-stjärnor har förstärkt landslaget och känslan är att Roman Josi är den som betytt mest, åtminstone under de inledande omgångarna. 33-åringen har fått mängder med speltid och även producerat en hel del poäng (sex på tre matcher) vilket visar att han är både motiverad och hungrig efter framgång.

5 – Lukas Dostal (Tjeckien)

Det finns flera målvakter som övertygat under den gångna veckan men enligt mig är det 23-åringen från Anaheim som imponerat mest. Tjeckien har en enorm press på sig och trots det klev Dostal fram och höll nollan i premiären mot Finland, för att sedan göra en ny bra insats trots att det blev förlust på straffar mot Schweiz. Konkurrensen på positionen är hård men i nuläget känns Dostal givet mellan stolparna hos värdlandet.

 

Fem bubblare

 1. Victor Hedman (Sverige)
  Är utan tvekan en av Tre Kronors viktigaste och ser ut att bli bättre för varje match som går. Trivs som fisken i vattnet tillsammans med Erik Karlsson och utgör tillsammans med honom den bästa backduon i VM.
 2. Martin Pospisil (Slovakien)
  Slovakerna har inga större förväntningar på sig men med en formtoppad Pospisil har man inlett turneringen på ett lovande sätt och inför kvällens match mot Polen står forwarden på sex inspelade poäng.
 3. Fredrik Dichow (Danmark)
  Trots förlusten mot Norge senast har Danmark fortfarande en liten chans att nå kvartsfinal men då hänger mycket på att Dichow fortsätter att spela bra. Är en av två målvakter som spelat tre matcher i turneringen och är den som räddat överlägset flest skott. Har utan tvekan potential att nå hela vägen till NHL.
 4. Kaspars Daugavins (Lettland)
  Letterna vill göra om bragden från ifjol då man tog ett historiskt VM-brons och hittills har det sett väldigt lovande ut. Många spelare har inlett på ett bra sätt, inte minst Daugavins som redan hunnit göra lika många (3) mål som förra året och som nu gör sitt sjätte VM som lagkapten.
 5. André Burakovsky (Sverige)
  Säsongen i Seattle var på många sätt tung, vilket bidrog till att Burakovsky valde att vara med i VM och turneringen ser verkligen ut att bli en chans till revansch. Forwarden har inlett gruppspelet på ett övertygande sätt och har visat att han är en spelare som vill vara med i kampen om en plats till både 4 nations nästa år, samt OS 2026.

Fotnot: Åsikterna i artikeln är skribentens egna. 

 

MER OM VM: NHL-stjärnan saknades på Tre Kronors träning 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här