Imorgon ska det avgöras vilka lag som tar sig till OS-final. 

Efter ett underhållande gruppspel och målrika kvartsfinaler är det bara fyra lag kvar som gör upp om tre medaljer. Bland dessa finns den gigantiska favoriten Kanada som tog guld fyra olympiska spel i rad (2002-2014) men som fick nöja sig med silver för fyra år sedan.

KANADA – SCHWEIZ

I natten/morgonens semifinal tar sig storfavoriten Kanada an Schweiz och det får verkligen ses som en kamp mellan David och Goliat. Kanada har dominerat världshockeyn i många år och skillnaderna mellan lagen blev tydlig så sent som i gruppspelet där nordamerikanskorna vann med hela 12-1. Siffror som inte direkt talar för att Schweiz ska kunna stå för en skräll i semifinalen.

Många av spelarna i Kanada har imponerat under den inledande delen av turneringen, inte minst duon Sarah Fillier och Brianne Jenner som gjort åtta mål vardera. Flest poäng överlag har dock lagkamraten Natalie Spooner gjort – hela tretton stycken har det blivit för 31-åringen som har siktet inställt på att vinna sitt andra guld i olympiska sammanhang.

Schweiz går in i semifinalen som en tydlig underdog men man har spelare som håller hög klass och som i sina bästa stunder kan utmana det kanadensiska försvaret, det gäller inte minst fixstjärnan Lara Stalder som öser in poäng i SDHL och som varit bra även i OS. Dessutom har Alina Müller, till vardags i den amerikanska collegeligan, imponerat och med sina åtta poäng toppar hon den interna poängligan. Ska laget ha någon chans att skrälla måste även målvakten Andrea Brändli spela på en hög nivå, en nivå som hon inte varit i närheten av tidigare under turneringen.

USA – FINLAND

I den andra semifinalen möts två lag som inlett OS på ett väldigt bra sätt. USA slutade tvåa i sin grupp efter att ha vunnit tre av fyra matcher, bland annat just mot Finland i en spännande tillställning som slutade 5-2 i nordamerikanskornas favör. Trots det resultatet har även Finland gjort bra ifrån sig, segern med 5-0 mot det ryska laget ledde till en kvartsfinal där Japan besegrades med hela 7-1 efter att Petra Nieminen gjort tre av målen.

På pappret får USA ses som favoriter och rent historiskt har man varit numret större än Finland, bland annat i VM förra året då USA blev tvåa medan Finland fick nöja sig med brons. Bland spelarna att hålla ögonen på finns amerikanskornas Hilary Knight som gjort fyra mål på fem matcher, dessutom har målvakten Alex Cavalli övertygat. För Finland sticker nyss nämnda Petra Nieminen ut lite extra men backen Jenni Hiirikoski har också gjort bra ifrån sig. Dessutom såg stjärnan Michelle Karvinen ut att ha hittat formen i kvartsfinalen, något som kan tala för Finland i semifinalen.

FAKTA: Så spelas semifinalerna
Kanada – Schweiz (05:10)
USA – Finland (14:10)

Vilka två lag tror du tar sig till final? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.