Det blev en tät kamp när Tre Kronor tog sig an USA under förmiddagen.

Efter att ha gått igenom första halvan av gruppspelet utan några förluster var det under lördagsförmiddagen dags för Tre Kronor att ta sig an USA – en av de på förhand största favoriterna till att ta hem VM-guldet.

Sverige fick något av en drömstart efter att Rasmus Dahlin gett laget ledningen redan efter drygt två minuters spel, assisterad av Leksandsduon Oskar Lang och Nils Åman. Den första perioden var väldigt jämn och det var stundtals mer kamp än skönspel, men USA skulle hinna kvittera genom Adam Gaudette som var en av isens främsta spelare i den här matchen.

Grundström i huvudrollen

Halvvägs in i andra perioden såg Sverige ut att återta ledningen genom Carl Grundström, men efter en stunds granskning valde domarteamet att döma bort målet och 24-åringen fick därmed vänta på att göra sitt första mål sedan ankomsten från Los Angeles. Istället för ett svenskt ledningsmål blev det USA som skulle sätta 2-1 i powerplay när Nate Schmidt hållit sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vem som satt i utvisningsbåset? Grundström.

Den hårt arbetande forwarden skulle dock få sin revansch, en bit in i tredje perioden var det dags att få utdelning och med sitt första mål i VM höjdes genast spänningen i Nokia Arena.

Ett dramatiskt avgörande

Efter att Grundströms mål blivit det enda i tredje perioden krävdes förlängning för att få fram ett avgörande och under några intensiva minuter lyckades båda lagen skapa några riktigt heta lägen, väl där klev både Linus Ullmark och Jeremy Swayman fram med viktiga räddningar men med ungefär tio sekunder kvar innan straffläggningen kunde Adam Gaudette säkra två poäng till USA med sitt andra mål för dagen.

Publik: 8304 (Nokia Arena)

I förmiddagens andra match tog Danmark en viktig seger mot Frankrike efter att Julian Jakobsen spikat slutresultatet till 3-0 i tom bur. Grannen i syd får därmed tre poäng som gör att hoppet om slutspel i allra högra grad lever vidare.