Det blev en målrik match när Sverige ställde in siktet mot semifinal.

Efter en övertygande insats i gruppavslutningen mot Finland gick Sverige in i dagens kvartsfinal mot Slovakien som klar förhandsfavorit, men till en början såg det ut som var en smula spända eller kanske rentav tagna av stundens allvar. Ungefär sju minuter in i matchen skulle man dock lyckas ta ledningen i powerplay där Stina Andersson kunde ta hand om en retur en meter framför det slovakiska målet.

Glädjen skulle kunna höjda den svenska moralen men man fick ett snabbt bakslag i form av en slovakisk kvittering där supertalangen Nela Lopusanova gjorde ett fantastiskt mål med hjälp av en zorrofint som överraskade det svenska försvaret. Målet var turneringens vackraste hittills i turneringen och visade att hypen kring 14-åringen är rättfärdigad.

I matchen mot Finland visade Sverige prov på ett fint spel i powerplay och det visade man upp även mot Slovakien, med sju minuter kvar av första perioden kunde man återta ledningen genom Jenna Raunio som missade gårdagens match men vars skott i krysset visade att hon inte var ringrostig. Sverige behöll ledningen perioden ut men rent spelmässigt fanns det mer att önska, vilket gjorde att Slovakien fortfarande kände att man skulle kunna skapa en skräll.

Bredden avgör

I andra perioden började det svenska spelet närma sig den nivån som var i matchen mot Finland och det skulle ge resultat på resultattavlan, först genom Isabelle Leijonhielms 3-1 och halvvägs in i perioden kunde Linnea Natt och Dag utöka till 4-1. Slovakien hade inte så mycket att sätta emot, vid ett par tillfällen klev Lopusanova fram men hon var alldeles för ensam i offensiven.

Sverige spelade stundtals bra men det fanns fortfarande en del som kunde bli bättre, man drogs med i det slovakiska tempot och det gjorde att man inte kunde defilera iväg till en ännu större ledning inför den avslutande perioden. En sak som var positiv ut svensk synvinkel var att flertalet spelare klev fram och producerade, lägen skapades oavsett vilken kedja som var ute på isen och bredden på det svenska laget var på en helt annan nivå än hos dagens motståndare.

I tredje perioden kunde Sverige spela på ett avslappnat vis, matchen var sedan länge avgjord och redan efter en minuts spel skulle Ebba Hedqvist utöka ledningen till 5-1. För framspelningen stod klubbkamraten Mira Hallin som följt målskytten under större delen av karriären. Under slutet av matchen orkade de slovakiska spelarna inte hålla uppe defensiven på ett bra sätt och innan slutsignalen skulle Hilda Svensson spika slutresultatet till 6-1 efter att Mira Markström spelat fram till sitt andra mål för kvällen.

Sverige – Slovakien: 6-1 (2-1,2-0,2-0)
1-0, Stina Andersson (Lindeberg, Gustafsson)
1-1, Nela Lopusanova (Donovalova)
2-1, Jenna Raunio (Jungåker, Hedqvist)
3-1, Isabelle Leijonhielm (Natt och Dag, Hallin)
4-1, Linnea Natt och Dag (Markström, Raunio)
5-1, Ebba Hedqvist (Hallin)
6-1, Hilda Svensson (Markström)
Publik: 528 (Östersund Arena)

Sverige vinner matchen helt rättvist och utan några större bekymmer, Slovakien kämpar på bra och håller jämna steg i första perioden men sedan blir skillnaderna mellan lagen alltmer tydliga. Vinsten gör att Sverige får möta USA i semifinal och den matchen spelas på lördag.