I dagarna ska det avgöras om Damkronorna får spela OS nästa år.
Tre Kronor är sedan länge klara för OS i Italien nästa år men det återstår fortfarande att se om Damkronorna får göra dem sällskap. I veckan är det dags för Sverige att delta i ett kval där segraren säkrar en OS-biljett och för Damkronorna står Danmark, Norge och Nederländerna för motståndet i kvalet som äger rum i Gävle.
– Chansen att kvalificera oss till ytterligare ett OS känns väldigt inspirerande. Minns med stor glädje ett härligt publikstöd i Luleå under förra OS-kvalet och jag hoppas på minst lika bra tryck i Gävle. Vi kommer att behöva vara fullt fokuserade på våra beteenden i spelet och visa massor av både mod, beslutsamhet och ödmjukhet i dessa matcher, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till förbundets hemsida.
Förhandstitt inför Damkronornas OS-kval
Förväntningarna på Sverige
Damkronorna kommer till kvalet med väldigt höga förväntningar på sig och många skulle rentav se det som ett misslyckande om man inte tar sig vidare till OS. Detta på grund av det faktum att Sverige är det högst rankade laget i sin kvalgrupp och rent historiskt har man lyckats väldigt bra mot de tre motståndarna som väntar under veckans matcher i Gävle.
Den svenska truppen är fylld till bredden av talangfulla spelare men man har även en hel del rutin vilket kan visa sig bli värdefullt i kvalmatcherna. Bland spelarna finns flertalet som varit med i olympiska sammanhang tidigare, exempelvis Anna Kjellbin som var assisterande lagkapten 2022 och som gjorde sitt första VM redan 2016. Backkollegan Maja Nylén Persson är bara 24 år gammal men har redan varit med i två olympiska spel där debuten skedde 2018.
Motståndarna
Damkronorna är som sagt var stora favoriter till att vinna sin kvalgrupp men det finns naturligtvis motståndare som man ska ta sig an och noterbart är att två av de tre övriga lagen är riktiga rivaler. Det på pappret tuffaste motståndet blir grannen Danmark som faktiskt var med i samma OS-grupp för fyra år sedan. I truppen som åker till Gävle finns ett flertal spelare som håller till i SDHL och det är därmed ett lag med spelare som kan hålla en hög nivå.
I gruppen hittar vi även Norge som tagit steg i rätt riktning de senaste åren men som inte riktigt lyckats hela vägen när det kommer till olympiska spel. Det gör kvalet extra viktigt för grannen i väst som mer än gärna skulle vilja spendera några veckor i Italien om ett år. Precis som i den danska truppen finns det många spelare som antingen håller till eller har ett förflutet i SDHL men man har inte riktigt samma rutin som Danmark, vilket bidrar till att man rankas som trea inför kvalet.
Avslutningsvis ingår även Nederländerna i kvalgruppen och man ses som den riktiga outsidern, detta på grund av att man rent historiskt inte är känt som en hockeynation. Sedan damlandslaget startades har man hållit till på en lite lägre nivå än Damkronorna. Förra säsongen spelade man i B-VM där Norge vann och där Nederländerna slutade femma, men i enskilda matcher var det faktiskt ingen större skillnad mellan lagen. I Nederländernas senaste VM-trupp hade man faktiskt tre SDHL-spelare, däribland Kayleigh Hamers som är inne på sin tionde säsong i SDE.
Spelschemat i OS-kvalet
6:e februari
Danmark – Nederländerna (14:00)
Sverige – Norge (18:00)
7:e februari
Danmark – Norge (14:00)
Sverige – Nederländerna (18:00)
9:e februari
Norge – Nederländerna (12:00)
Sverige – Danmark (16:00)
Segraren i OS-kvalet kvalificerar sig för OS 2026 och SVT sänder Damkronornas matcher.